Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Latte Macchiato

Biszkopt:

6 jaj
szczypta soli
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
3 łyżki oleju
1 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jaja ubijamy z solą i cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie dodajemy olej i wodę. Miksujemy. Wsypujemy mąkę z proszkiem i kakao i delikatnie mieszamy całość. Blaszkę do pieczenia (23x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy ok 30 minut w 180 st. C.

Krem:

200 g bardzo miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 szklanki mleka w proszku
400 g serka homogenizowanego najlepiej waniliowego
Masło ubijamy na jasną puszystą masę (ok 10 minut) po tym czasie stopniowo dodajemy cukier puder, a następnie naprzemiennie mleko w proszku i serki homogenizowane (ważne by wszystkie składniki były w tej samej pokojowej temperaturze)

Dodatkowo:

ok 500 ml mocnej, ostudzonej kawy
1 paczka okrągłych biszkoptów
kakao do posypania
Zimny biszkopt przekrawamy na pół. Ponieważ biszkopt był dość wilgotny nie nasączałam go dodatkowo, ale jeśli lubicie "mokre" ciasta możecie biszkopt nasączyć. Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę masy, a na niej namoczone w kawie biszkopty. Przykrywamy drugim blatem lekko posmarowanym kremem.
Wierzch ciasta smarujemy pozostałą masą i układamy na niej namoczone w kawie biszkopty. Wierzch posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation