Kuchnia

Ciasta i słodkości

Tort czekoladowy z kremem jaglanym
Ciasto czekoladowe
Składniki:

200 g gorzkiej czekolad
200 g masła
łyżka kawy rozpuszczonej w 125ml wody
170 g mąki pszennej
szczypta soli
łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
25 g kakao
400 g brązowego cukru
3 średnie jajka
75 ml maślanki
W rondelku rozpuścić masło, dodać zaparzoną kawę oraz czekoladę. Mieszać, aż masa stanie się jednolita. W razie potrzeby podgrzewać delikatnie na ogniu, ale nie gotować!
Mąkę przesiać z solą, sodą, kakao i proszkiem do pieczenia, a następnie wymieszać z brązowym cukrem.
W osobnej misce rózgą rozkłócić jajka z maślanką.
Delikatnie połączyć zawartość wszystkich trzech naczyń. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy(samo dno) o średnicy 21cm.
Piec ok. 90 minut w 160ºC. Wbity patyczek powinien wyjść czysty.
Upieczone ciasto wystudzić w formie, a następnie odstawić najlepiej do lodówki na 2-3 godziny do schłodzenia.
Podzielić je na 3 blaty.
Dodatkowo:

3/4 porcji kremu czekoladowo-orzechowego z tego przepisu
1 i 1/2 łyżki żelatyny

Krem ten należy usztywnić, aby nie wypływał podczas krojenia i składania tortu.
Na sam koniec miksowania dodać rozpuszczoną w minimalnej ilości wody żelatynę. Całość schłodzić w lodówce, aby się związała.

słoik dżemu z czarnej porzeczki
świeże owoce do podania
Na pierwszy blat nałożyć warstwę dżemu i kremu, przykryć drugim kawałkiem ciasta, ponownie przełożyć go dżemem i kremem, ułożyć trzeci, ostatni blat. Górę jak i boki pokryć pozostałym kremem.
Schłodzić przez całą noc w lodówce; przed podaniem udekorować świeżymi malinami.
Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation