Kuchnia

ciasta i desery

Ciasto marchewkowe | Smakołyki Bereniki

Ciasto marchewkowe

Składniki:

CIASTO
200g mąki pszennej + 1 łyżeczka do oprószenia bakalii
200g drobno startej i odciśniętej marchewki (na drobnych oczkach tarki na małe wiórki, nie na papkę)
150g cukru
110g (1/2 szklanki) oleju
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
100g bakalii lub orzechów (u mnie po 25g orzechów włoskich, nerkowców, rodzynek i suszonych daktyli)

FROSTING
60ml śmietanki 30%
20g białej czekolady
20g orzechów włoskich

Pyszne ciasto marchewkowe

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- bakalie pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć 1 łyżeczką mąki
- marchewka powinna być starta na małych oczkach tarki na drobne wiórki i odciśnięta z nadmiaru soku
- jajka ubić z cukrem na puszystą masę
- cały czas ubijając, cienkim strumieniem wlać olej oraz dodać ekstrakt waniliowy
- do drugiej miski przesiać składniki suche: mąkę pszenną, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli

Carrot cake

- do składników mokrych dodać w kilku partiach składniki suche, delikatnie wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach miksera
- na koniec do masy dodać startą marchewkę oraz oprószone mąką bakalie, dokładnie wymieszać
- formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki posmarować masłem
- ciasto przełożyć do formy, piec w 170-180 stopniach przez 45-55 minut lub do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto ostudzić, dopiero wtedy rozpocząć przygotowanie frostingu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation