Kuchnia

coś słodkiego

Fikuśne ciasteczka z pianką według przedwojennego przepisu -Kruche ciasto
3 żółtka
3 łyżki cukru
200 g zimnego masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
350 g mąki
Beza
3 białka
125 g cukru
Do przełożenia
1/2 słoiczka dowolnej konfitury
Wykonanie
Z podanych na kruche ciasto składników zagnieść szybko ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką lub rozrzedzić dodatkową łyżką śmietany. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na co najmniej 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180C.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm na opruszonej mąką stolnicy. Wykroić prostokątne ciasteczka i układać w niewielkich odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec ok 8-10 minut.
Po tym czasie ciasteczka wyjąć a temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160-170 C.
Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier.
Podpieczone ciasteczka smarować cienką warstwą konfitury oraz udekorować bezą, najlepiej za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego.
Wstawić do pieca na kolejne 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation