Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

kuchnia

Przepis na Tort kawowo-marcepanowy z lukrem rumowym

Tort kawowo-marcepanowy z lukrem rumowym

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Cukier - 10 dkg
Masło - 1 łyżka stołowa
Mąka - 10 dkg
Sól - wg. uznania
Rum - 2 łyżki stołowe
Bułka tarta - 1 łyżka stołowa
Cukier puder - 22.5 dkg
Likier pomarańczowy Blue Curacao - 7 łyżeczek do herbaty
Jaja kurze - 6 sztuk
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki do herbaty
Skórka z cytryny - 2 łyżki stołowe
Kawa - 2 łyżeczki do herbaty
Dżem morelowy - 4 łyżki stołowe
Marcepan - 20 dkg



1. Połowę marcepana rozkruszamy i wkładamy do miski.
Połowę marcepana rozkruszamy i wkładamy do miski.
2. Wlewamy 2 łyżki wody, dodajemy 6 żółtek i całość miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy.
3. Wsypujemy połowę cukru, szczyptę soli, skórkę z cytryny i całość mieszamy.
4. Ubijamy 5 białek na sztywną pianę z pozostałym cukrem, po czym dodajemy ją do kremu.
5. Do całej masy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i całość ponownie miksujemy.
6. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, a następnie wlewamy masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez pół godziny.
7. Po upieczeniu zdejmujemy obręcz, odstawiamy ciasto do ostygnięcia, po czym kroimy na 2 równe części wzdłuż placka.
8. Dwie łyżki dżemu morelowego mieszamy w misce z 2 łyżkami likieru pomarańczowego.
9. Jeden placek skrapiamy 3 łyżkami likieru, smarujemy dżemem i przykrywamy całość drugim plackiem.
10. Wierzch ponownie skrapiamy 1 łyżką likieru.
11. Następnie przecieramy pozostałe 2 łyżki dżemu przez sito i mieszamy z 1 łyżką wody i 1 łyżką likieru.
12. Tak powstałym lukrem smarujemy wierzch tortu.
13. Pozostały marcepan zagniatamy z 5dkg cukru pudru, rozwałkowujemy na okrągły placek i wycinamy koło wielkości placka.
14. Układamy marcepan na wierzchu.
15. Lukier przygotowujemy z kawy rozpuszczonej w rumie, pozostałego cukru pudru i 1 białka.
16. Jedną łyżkę lukru odkładamy i wsypujemy do niej kakao. Następnie wszystko dokładnie mieszamy.
17. Lukrem rumowym smarujemy wierzch ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation