Kuchnia

ciasta

Tarta cytrynowa - Pani Tereska - Przepisy od serca

Ciasto:
200 g mąki pszennej
2 kopiaste łyżki cukru pudru
Szczypta soli
140 g masła
2 żółtka
Masa cytrynowa:
3 jajka
140 g cukru
1 Cukier wanilinowy Dr. Oetkera
150 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
100 ml soku z cytryny – dla zwolenników delikatnych, cytrynowych smaków lub 125 ml – dla fanów mocno cytrynowych smaków ;-)
Otarta skórka z 1 cytryny

1. Najpierw na stolnicy przesiewam mąkę, cukier puder i dodaję szczyptę soli. Miękkie masło siekam nożem, mieszam z mąką i dodaję żółtka. Wszystko razem zagniatam. Ciasto odstawiam na 30 minut do lodówki do schłodzenia. W tym czasie formę do tarty o średnicy
24 cm smaruję dokładnie masłem. Po wyjęciu ciasta z lodówki wyklejam nim precyzyjnie formę. Trzeba pamiętać, żeby starannie je docisnąć na karbowanych bokach formy. Później gęsto nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do nagrzanego do 190°C piekarnika i piekę
20 minut.
2. Teraz czas na masę cytrynową. Do miski wlewam jajka i rozbijam je trzepaczką rózgową. Dosypuję cukier, cukier wanilinowy, wlewam śmietankę i wsypuję mąkę ziemniaczaną. Później wlewam wyciśnięty sok z cytryny i skórkę cytrynową, mieszam wszystko dokładnie. Po upieczeniu ciasta wylewam na jego wierzch masę cytrynową. Tartę wstawiam jeszcze na
25 minut do piekarnika, ale rozgrzanego już tylko do 170°C. Może się zdarzyć, że ciasto będzie się za mocno przypiekać, to zależy po prostu od piekarnika. W takiej sytuacji polecam przykryć je papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Kiedy już tarta po pieczeniu wystygnie, posypujemy ją cukrem pudrem i dekoruję skórką z cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation