DIY - zrób to sam

DIY

Falafele czyli kotlety z ciecierzycy

Fantastyczne jest zdrowe jedzenie:)

Absolutnie uwielbiam warzywa!

Lubię dobre przyprawy!

Akurat zawsze mam ochotę na coś pysznego!

Fenomenalnie smakuje mój falafel!

Ekstra – taki jest dzisiejszy przepis :)

Lepiej go spróbować!

FALAFEL
Składniki:

1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 puszka ciecierzycy (można użyć suchej uprzednio namoczonej przez noc w wodzie)
pęczek natki pietruszki
garść świeżej kolendry
1 łyżeczka soli
¼ łyżeczki chili mielonego
½ łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki mąki pszennej
1 łyżka oleju rzepakowego
Na sos tahini:
1 ¼ szklanki jogurtu naturalnego
¼ szklanki tahini (pasty sezamowej)
2 łyżki świeżego soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Na rozgrzaną patelnię wsypać kmin rzymski i chwile podprażyć aby uwolnił swój aromat. Przełożyć go do moździerza i utrzeć.
2. Do malaksera (rozdrabniacza) dodać odcedzoną ciecierzycę, natkę pietruszki, kolendrę, sól, chili mielone, kmin rzymski i całość zmiksować niezbyt drobno.
3. Do ciecierzycy dodać cebulę drobno posiekaną i czosnek wyciśnięty przez praskę oraz proszek do pieczenia i mąkę. Całość ponownie zmiksować ale niezbyt drobno. Składniki mają się połączyć. (Można dodać więcej mąki, jeśli mieszanka jest jeszcze zbyt mokra.).
4. Z masy uformować kulki -kotlety i włożyć je do lodówki na 1 godzinę.
5. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i rozprowadzić go równomiernie. Smażyć na nim schłodzone falafel po 4-5minut z każdej strony aż nabiorą złotego koloru.
6. Gotowe kotlety z ciecierzycy podawać z sosem tahini (wymieszać wszystkie składniki sosu ze sobą) lub buraczkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation