Kuchnia

Smaki Italii

Spaghetti z indykiem i suszonymi pomidorami

200 g mięsa z indyka (np. udziec lub filet)
200 g makaronu spaghetti
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
300 ml passaty pomidorowej
7–10 suszonych pomidorów w oleju
50 ml czerwonego wina (opcjonalnie)
½ łyżeczki cukru trzcinowego
½ łyżeczki suszonej bazylii
1 łyżka świeżego lub suszonego majeranku
1 listek laurowy
parmezan do posypania
garść zielonych oliwek
oliwa do skropienia
pieprz
sól

Mięso zmiel i przypraw solą i pieprzem. 2. Rozgrzej patelnię z olejem i dodaj mięso. 3. Smaż na średnim ogniu (ok. 10 minut) i wrzuć cienko pokrojoną w piórka cebulę. 4. Kiedy cebula zmięknie dorzuć posiekane z grubsza suszone pomidory i passatę pomidorową. 5. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. 6. Jeśli używasz wina, dodaj je w tym momencie i gotuj 3–4 minuty. 7. Wyciśnij przez praskę czosnek, a po minucie dodaj zioła, cukier i duś na minimalnym ogniu ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. 8. W międzyczasie ugotuj makaron w osolonym wrzątku z dodatkiem kilku kropel oleju. 9. Kiedy sos będzie gotowy, wyjmij listek laurowy, dopraw solą, pieprzem, a następnie przełóż makaron bezpośrednio z garnka na patelnię (np. szczypcami), dodając przy tym kilka łyżek wody. 10. Zamieszaj makaron tak, aby pokrył się sosem. 11. Podawaj ze startym parmezanem, oliwkami i świeżymi listkami majeranku. Na koniec skrop spaghetti oliwą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation