Kuchnia

wypieki

Przepis na trifle biszkoptowo-truskawkowy od UgotujmyTo.pl
Przepis na trifle – składniki:

mały podkład biszkoptowy lub ciasteczka biszkoptowe
ok 200 g truskawek
ok 800 ml budyniu waniliowego (zrobionego w odrobinie większej ilości mleka bo angielski custard jest w oryginale bardziej rzadki)
2×500 ml galaretki truskawkowej
300 ml śmietany kremówki
łyżka cukru pudru
alkohol (opcjonalnie, ja polałam biszkopt kilkoma łyżkami Amaretto)
płatki migdałowe (opcjonalnie bo można użyć startej czekolady czy kolorowej posypki)



Podkład biszkoptowy cały wkładam do przezroczystej salaterki. Jeśli się nie mieści można podkład pokroić w paski i wyłożyć do salaterki. Rozrabiam ok 500 ml galaretki i GORĄCĄ zalewam biszkopt. Wtedy biszkopt po wystygnięciu jest jak kasza manna :) Jeśli korzystam z dodatku alkoholu wylewam go na biszkopt.


Zostawiam do ostudzenia. Truskawki myję i osuszam a następnie przekrojone układam na wystudzonym biszkopcie.



Rozrabiam następne 500 ml galaretki i zimną wylewam na truskawki.

Po zastygnięciu galaretki na wierzch wylewam ostudzony budyń.


Żeby nie tworzył się kożuch jak budyń stygnie trzeba go co chwilę mieszać. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem na sztywno i wykładam na budyń.



Przed podaniem na wierzch posypuję płatki migdałowe, które wcześniej tostuję na suchej patelni teflonowej i odstawiam do ostygnięcia zanim posypię trifle.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation