Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

wypieki

Przepis na tartę z jabłkami

Składniki:

Kruche ciasto:

280 g mąki tortowej
½ łyżeczki soli
200 g zimnego masła pokrojonego w małą kostkę
3 łyżeczki cukru pudru
1 jajko
20 ml lodowatej wody
1 łyżeczka soku z cytryny
Nadzienie:

80 g cukru pudru
2 laski wanilii
6 jabłek
300 g masła
300 g cukru pudru
4 jajka
300 g zmielonych migdałów
Skórka otarta z 2 cytryn
60 g mąki tortowej
Filiżanka rodzynek (rodzynki należy namoczyć w ciepłej wodzie, aż staną się pulchne)

Przygotowanie ciasta
Przesiej mąkę i sól do miski. Dodaj masło i wyrabiaj opuszkami palców, składniki powinny się połączyć i utworzyć sypkie grudki. Dodaj cukier puder i przez chwilę wyrabiaj. Wymieszaj jajko, wodę i sok z cytryny i dodaj do suchych składników. Szybko zagnieć ciasto, by stało się sprężyste. Podziel na dwie części. Każdą owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.

Uwaga: Schłodzenie ciasta w lodówce sprawia, że ciasto nie skurczy się podczas pieczenia.

Wskazówka: Kruche ciasto można mrozić i przechowywać w zamrażalniku do 3 miesięcy szczelnie owinięte folią. Najlepiej rozmrażać ciasto, wkładając je do lodówki na noc.

Przygotowanie spodu
Krok 1 – Na stolnicy lub blacie kuchennym posypanym mąką rozwałkuj każdą porcję ciasta na okrągłe placki o grubości około 3 mm .

Krok 2 – Nawiń ciasto na wałek
(nie martw się, jeśli ciasto popęka, taka już natura ciasta kruchego, po prostu dociśnij popękane miejsca, sklejając je) i przełóż na blaszki do pieczenia tarty.
Krok 3 – Dociśnij ciasto do spodu i ścianek blaszek, nakłuj widelcem, przykryj folią aluminiową i odstaw do lodówki.

Krok 4 – Nagrzej piekarnik do 200ºC. Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki. Połóż arkusz papieru do pieczenia na wierzch ciast. Wysyp na papier suchą fasolę lub kulki ceramiczne i piecz spody przez około 10 minut. Wyjmij spody z piekarnika, usuń fasolę lub kulki oraz papier do pieczenia. Wstaw ciasto z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 5 minut. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Temperaturę piekarnika zredukuj do 180ºC.

Przygotowanie nadzienia
Krok 1 – Do rondelka wsyp cukier puder i włóż do niego dwie laski wanilii. Zalej całość 1 litem wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Obierz jabłka, wyjmij gniazda nasienne i przekrój na pół. Dodaj jabłka do syropu. Przykryj przykrywką i gotuj przez około 5-10 minut, tak by jabłka stały się miękkie, ale nadal jędrne. Odcedź jabłka i pozostaw do przestygnięcia.

Wskazówka: Pozostały sos możesz zredukować i podawać jako dodatek w postaci syropu do ciasta.

Krok 2 – Utrzyj masło z cukrem pudrem, aż do uzyskania gładkiej, jasnej i puszystej masy. Dodaj jajka, jedno po drugim i ubijaj po każdym dodaniu. Następnie dodaj do masy zmielone migdały, skórkę otartą z cytryny i mąkę tortową.
Krok 3 – Natnij jabłka, tak jakbyś chciała je pokroić na grube plasterki, ale nie przecinaj do końca (po delikatnym oddzieleniu plasterków jabłko powinno ułożyć się w ładny wachlarzyk).

Krok 4 – Rozprowadź na upieczonych spodach ¾ nadzienia migdałowego. Ułóż wachlarzyki z jabłek na nadzieniu i posyp rodzynkami. Nałóż pozostałą część masy migdałowej. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 35-40 minut, dopóki wierzch nie stanie się zwarty i delikatnie złoty. Tartę podawaj przestudzoną z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Idealna tarta z jabłkami – wskazówki

Do przygotowywania kruchego ciasta zawsze używaj zimnych akcesoriów; masło powinno być wyjęte z lodówki tuż przed przygotowywaniem ciasta – musi być naprawdę zimne. Ciasto wyrabiaj zawsze opuszkami palców, bo to najchłodniejsza część Twoich dłoni.
W przypadku ciasta kruchego nie warto używać margaryny lub masła roślinnego – najlepsze ciasto kruche robi się na bazie masła.
Ilość płynów podana w przepisie powinna być traktowana wyłącznie jako ilość szacunkowa – wszystko zależy bowiem od zawartości wilgoci w mące. Pamiętaj jednak, że za dużo wody spowoduje kurczenie się ciasta podczas pieczenia.
Jeśli ciasto jest za bardzo elastyczne i łatwo się rozciąga na wszystkie strony, prawdopodobnie również skurczy się w piekarniku. Aby temu zapobiec, przenieś ciasto na blaszkę nawinięte na wałku. Oprósz opuszki palców mąką i dociśnij ciasto do spodu i brzegów foremki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation