Kuchnia

Królowa w kuchni

Babeczki dyniowe z jogurtowym kremem
Muffiny
Składniki:

150g roztopionego masła
300g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
łyżeczka skórki z pomarańczy
200g dyniowego puree
2 duże jaja
150g cukru
łyżeczka cynamonu
60ml mleka

Do jednej miseczki przesiać wszystkie suche składniki(tj. mąką, proszek, soda, cukier, cynamon, sól), w drugiej roztrzepać ze sobą pure z dyni, rozpuszczone masło, jajka, mleko i skórkę pomarańczową.
Mokrem składniki przelać do suchych i krótko wymieszać.

12 foremek na muffiny wyłożyć papilotkami, napełniać do 3/4 wysokości i piec ok. 20 minut w 180ºC.
Upieczone babeczki od razu wyjąć na kratkę i całkowicie wystudzić.
Krem z serka
Składniki

400g jogurtu greckiego
100g masła
5-6 łyżek cukru pudru
łyżeczka soku i skórki z cytryny

Jogurt dzień wcześniej wyjąć na sitko wyłożone papierowym ręcznikiem i pozostawić do odsączenia na noc w lodówce(rano w miseczce powinno zebrać się całkiem sporo wody).
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać cytrynę oraz jogurt miksować ok. 2 minut aż masa dobrze się połączy i lekko ubije.
Kremem dowolnie dekorować babeczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation