Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

wypieki

Delikatne cytrynowe oponki serowe
około 18 sztuk


ciasto:

250 g serka kremowego
niewielka szczypta soli
120 ml śmietany kwaśnej, 18 % tłuszczu
260 g mąki pszennej luksusowej
łyżeczka soku z świeżo wyciśniętej cytryny
2 żółtka
4 torebki cukru waniliowego (4 x 32 g)
pół łyżeczki sody oczyszczonej
około 2- 3 litry oleju orzechowego

lukier:

szklanka cukru pudru
2- 3 łyżki bardzo gorącej wody
1 łyżka kremu cytrynowego, tzw. lemon curd


Składniki mokre łączymy w dużej misce. Mąkę przesiewamy z sodą. Wszystkie składniki zagniatamy. Z ciasta tworzymy kulę Ciasto będzie dosyć zwarte ale nadal lepkie. Na tym etapie dodajemy więcej mąki.
Do garnka wlewamy olej i podgrzewamy do temperatury 180 stopni- najlepiej użyć termometru cukierniczego albo smażyć oponki we frytkownicy która bedzie posiadała tę funkcję.
Na stolnice wysypuję okolo 1/4 szklanki mąki. Rozprowadzamy ją i na to wykładamy ciasto. Wierzch ciasta posypujemy lekko mąką. Rozwałkowujemy na grubość około 2 cm. Kieliszkiem wykrawamy kółka. W każdym kółku wykrawamy mniejsze kółko- ja użyłam do tego szyjki butelki od wina ;)
Następnie oponki wrzucamy do gorącego tłuszczu. Jak tylko nabierze brazowego koloru, przekładamy drewnianym patyczkiem na drugą stronę. Usmażone oponki wykładamy na sitko aby odciekł nadmiar tłuszczu.
Przygotowujemy lukier: do szklanki wsypujemy cukier puder i łączymy z 2 łyżkami gorącej wody i lemon curd. Ucieramy aż do gładkości.
Lekko studzimy i dekorujemy lukrem. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation