Kuchnia

Grill, piknik. lunchbox - dla dzieci i nie tylko...

Sałatka ze świeżego szpinaku z gruszką, suszonymi figami, łagodnym serem i miodowym sosem z sezamem

Składniki mniej więcej dla dwóch osób:
- 2, 3 garście umytego, osuszonego i odszypułkowanego z twardszych łodyg szpinaku,
- 2 dojrzałe, ale niezbyt miękkie, niewielkie gruszki,
- garść suszonych fig lub daktyli,
- mała garstka rodzynek,
- kilka plastrów sera (manouri, fety, łagodnego pleśniowego, camemberta),
- 3,4 łyżki jasnego sezamu*
miodowy winegret:
- ok.1/3 szklanki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu winnego np. jabłkowego,
- łyżka miodu.
(sos powinien być słodki).

Przygotowanie:
Składniki sosu łączymy, mieszamy z umytym szpinakiem. Posypujemy sezamem. Umyte gruszki kroimy razem ze skórką w plastry, układamy na sałatce. Figi kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na sałatce razem z rodzynkami. Ser kroimy na mniejsze kawałki, również układamy na sałatce. Koniec :) Wszystkie składniki można oczywiście wymieszać, ale w przypadku tej sałatki wersja z ułożonymi na szpinaku składnikami bardziej do mnie przemawia :)
* Spróbujcie zamiast sezamu dodać włoskich orzechów. Będzie równie smacznie :)

http://popoludniewkuchni.blogspot.com/2015/05/saatka-ze-swiezego-szpinaku-z-gruszka.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation