Kuchnia

ciasta

Składniki kruchego ciasta:
250 g mąki pszennej
130 g masła zimnego
100 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Formę o wymiarach 22 x 33 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić spód ciastem, ponakłuwać widelcem i schłodzić przez 30 minut.
Piec w temperaturze 190* przez 18 minut, na jasnozłoty kolor.
Rabarbarowy budyń:
800 g rabarbaru
2/3 szklanki cukru lub do smaku
2 opakowania budyniu bez cukru śmietankowego
Rabarbar pokroić na kawałki ( nie obierać)
Przełożyć do garnka, dodać cukier i 1/2 szklanki wody .
Gotować przez kilka minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać.
Budyń rozrobić w 2/3 szklanki wody. Wlać do rabarbaru
i ugotować gęsty budyń.
Beza:
6 białek
300 g cukru
2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej
szczypta soli
Białka ubić z solą, dalej ubijać dodając cukier łyżka po łyżce. Gdy piana będzie gęsta i błyszcząca dodać skrobię ziemniaczaną i wymieszać.
Na podpieczony spód wyłożyć rabarbarowy budyń i ubitą pianę.
Wstawić do nagrzanego do 180* piekarnika i od razu obniżyć temperaturę do 150*. Piec przez 1 godzinę i 15 minut aż wierzch bezy będzie chrupiący. Wystudzić w wyłączonym piekarniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation