Kuchnia

Kuchnia z pomysłem

Kulki mięsne na ostro w orzechach

Składniki:
300g mięsa wieprzowego z szynki
1 dymka ze szczypiorkiem
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
80ml wody
1 mała papryczka chilli
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz czarny świeżo mielony
100ml oleju Kujawskiego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
100g orzechów włoskich

Sos jogurtowy:
200ml jogurtu greckiego
pęczek koperku
2 ząbki czosnku
Sól

Mięso zemleć. Cebulę ze szczypiorkiem oraz papryczkę drobno posiekać, razem z jakiem, bułką, wodą i przyprawami dodać do mięsa, wymieszać.
Orzechy włoskie drobno posiekać. Z mięsa formować kulki ok. 2,5cm, obtoczyć w orzechach.
W rondlu rozgrzać olej Kujawski z ziołami, kulki smażyć z każdej strony 1-2 minuty, wykładać na papierowy ręcznik do osączenia.
Sos: czosnek przecisnąć przez praskę. Koperek posiekać. Jogurt posolić do smaku, wymieszać z czosnkiem i koperkiem.
Mięsne kulki podawać z sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation