Kuchnia

wypieki

Gzik i zapiekane pyry

Składniki:

Ziemniaki średniej wielkości (ilość zależna od apetytu)
Ser biały w kostce
Gęsta śmietana 12%
Cebulka
Szczypiorek
Olej
Sól
Pieprz
Papryka mielona
Tymianek

Wykonanie:

Ziołowy olej: 2-3 łyżki oleju, sól, pieprz, papryka mielona, tymianek

Dokładnie umyte ziemniaki gotujemy w mundurkach 15 min.
Odcedzamy i lekko studzimy.
Blaszkę do pieczenia smarujemy niewielką ilością oleju i układamy na niej ugotowane w mundurkach i przekrojone na pół pyrki.
Każdą połówkę smarujemy ziołowym olejem.
Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy ok. 30 min.
W międzyczasie przygotowujemy gzik łącząc ze sobą biały ser, śmietankę, drobno posiekaną cebulę, sól i pieprz.
Przed podaniem gzik i zapiekane pyry posypałam szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation