Kuchnia

na słodko

CIASTO CZEKOLADOWE Z KONFITURA POMARANCZOWA.

Temperatura pieczenia: 180ºC
Czas pieczenia: 50-60 min.

Ciasto

125 g masła
100 g gorzkiej czekolady
300 g dżemu pomarańczowego, niskosłodzonego
150 g drobnego cukru (dałam 100 g)
2 duże jajka, rozkłócone
szczypta soli
125g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie


1. Masło roztopić w garnuszku, dodać kawałki czekolady. Chwilę podgrzać. Zdjąć z ognia. Mieszać łyżką do rozpuszczenia i połączenia składników.

2. Dodać cukier, konfiturę, rozkłócone jajka oraz stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Zamieszać widelcem (jak ciasto na muffinki).

3. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 50-55 min (sprawdzić patyczkiem czy suchy).

4. Polać polewą czekoladową (w oryginalnym przepisie należy rozpuścić czekoladę i dodać 2-3 łyżki masła).

Notatki: eksperymentalnie upiekłam to ciasto na mące orkiszowej, jest wtedy bardziej zwarte, już nie tak delikatne jak ze zwykłą mąką, ale na pewno zdrowsze! :)

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation