Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Sandwich z pastą buraczaną i halloumi - Polska Gotuje - przepisy kulinarne na smaczne dania


Składniki

- kromka chleba: 2 sztuki
- dowolna sałata: 2 plastry
- feta: 150 gramów
- buraki: 2 sztuki
- chilli w proszku suszone: 0.5 łyżeczki
- oregano: 0.5 łyżeczki
- ocet winny: 2 łyżeczki
- pomidor: 1 sztuka
- plaster grillowanego sera halloumi: 3 plastry
Liczba porcji: 1
Czas przygotowania: 15 min.
Sposób przygotowania

1

Najpierw przygotowujemy pastę buraczaną. Buraki kroimy na połówki, układamy na blaszce wnętrzem buraka do góry, skrapiamy oliwą i pieczemy do miękkości w piekarniku (180 st) około 30-60 min. w zależności od wielkości. Następnie przecieramy je przez drobne oczka tarki lub używamy do tego celu miksera, mieszamy z fetą i przyprawiamy. Nie solimy gdyż feta jest wystarczająco słona. Dwie kromki chleba (mogą być posmarowane masłem) odrobinę podpiekamy na patelni grillowej (zwykła też się nada;) z jednej strony. Następnie układamy kolejno pastę buraczaną, grillowany ser halloumi, plastry pomidora i sałatę lub zieloną pietruszkę. Przykrywamy podpieczoną stroną chleba i pieczemy jeszcze chwilę nieprzypieczone strony na wolnym ogniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation