Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Przekładaniec ziemniaczany

Ciasto ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jaja
- 20 dag mąki
- sól
- gałka muszkatołowa
Ziemniaki ugotować i zemleć. Dodać mąkę , jajka , sól i gałkę muszkatołową (ok. pół łyżeczki). Wyrobić i podzielić na 5 części. Każdą rozwałkować na wielkość patelni (forma do zapiekania powinna mieć podobną średnicę) i usmażyć. Gotowe placki układać w żaroodpornym naczyniu i przekładać sosem mięsnym. Wierzch posypać tartym , żółtym serem i zapiec w piekarniku.
Dobrze smakuje z sałatką z buraków , ale może być też podawane jako samodzielne danie.

Sos:
- 1 cebula
- 20 dag mięsa mielonego lub kiełbasy (zawsze używam kiełbasy)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szkl. wody
- sól
- pieprz
- papryka

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i jeszcze kilka minut smażyć. Koncentrat pomidorowy rozpuścić w wodzie , dodać do mięsa i gotować ok. 15 minut , doprawić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation