Kuchnia

16

Napój pomarańczowo - cytrynowy

Ten orzeźwiający i aromatyczny napój jest doskonałym uzupełnieniem posiłku. Szybko gasi pragnienie, a dzięki zawartości witamin (A, C oraz B1 i B2) świetnie wpływa na stan naszej skóry oraz wzmacnia odporność. Aromat skórki pomarańczy rozgrzewa i uspokaja.

Składniki:

10/12 g skórki pomarańczowej
40/60 g cytryny
1/1,5 łyżka cukru
200/300 ml wody mineralnej

Wykonanie:

Z wody i cukru zagotuj syrop, zalej nim skórkę pomarańczową i odstaw na godzinę, po czym odcedź. Z cytryny wycisnij sok, wymieszaj z syropem, zalej wodą. Przelej do szklanki. Udekoruj plasterkiem cytryny lub pomarańczy.

Rada: ten pyszny napój idealnie nadaje się na zimowe wieczory - wtedy podaj go na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation