Kuchnia

przetwory

Ogórki małosolne - chrupiące i pachnące!



Ogórki małosolne - smak wiosny i lata © JupiterImages
Na 2 kg ogórków (gruntowych):
- 2 litry wrzącej wody
- 2 łyżki grubo mielonej soli
- 2 łyżki ziaren gorczycy
- 10 ząbków czosnku
- 4 baldachy suchego kopru
- 3 liście chrzanu
- 5 cm korzenia chrzanu
- 1 liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- 3 liście wiśni
- 3 liście czarne porzeczki

Sposób przygotowania:
Najpierw należy rozpuścić sól we wrzątku. Następnie ułożyć na dnie kamionkowego naczynia koper, zasypać gorczycą, dodać czosnek , liście, chrzan. Ułożyć ogórki. Zalewać ogórki małosolne ciepłą zalewą. Tylko taka gwarantuje udany przysmak!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation