Kuchnia

kuchenkowo, napojowo

ZAPOMNIANY DESER

Składniki

białka z 6 jajek
1/2 łyżeczki soli
250g + 2 łyżeczki drobnego cukru
1/2 łyżeczki wodorowinianu potasu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
masło do wysmarowania formy
250ml gęstej tłustej śmietany
4 owoce marakui
175g jeżyn
175g truskawek, pociętych na ćwiartki

Sposób przyrządzenia

Rozgrzej piekarnik na 220 C.

W dużej misce ubij białka z solą na dość sztywną pianę. Stopniowo dodawaj 250g cukru, winian potasu i ekstrakt waniliowy, stale ubijając na dużych obrotach , aż piana z białek zrobi się sztywna i błyszcząca.

Natłuść dużą blachę i rozprowadź na niej bezową pianę, wyrównaj powierzchnię.

Wstaw blachę do piekarnika, natychmiast go wyłącz i zostaw na noc, nie otwieraj drzwiczek−niech Cię nie korci żeby zajrzeć do środka !

Gotową bezę zsuń na duży półmisek.

Przed samym podaniem, ubij śmietanę, aż będzie dość gęsta, ale nie sztywna i rozprowadź na powierzchni bezy.

Przekrój owoce marakui na połówki i rozłóż łyżeczką miąższ na bitą śmietanę. Równomiernie rozsyp jeżyny na całej powierzchni. Wynieszaj truskawki z pozostałymi 2 łyżeczkami cukru i nałóż na bitą śmietanę z jeżynami. Pokrój deser na porcje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation