Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ratatouille

Składniki:
3 czerwone papryki
3 ząbki czosnku
1 cebula
łyżka śmietany (u Glumandy Creme Fraiche)
2 cukinie
1 bakłażan
4 pomidory (powinny być lekko twarde, bo będziemy je obierać)
sól
pieprz
zioła prowansalskie
2 liście laurowe
pół cytryny

Z papryki trzeba będzie ściągnąć skórkę. W tym celu należy włożyć ją do rozgrzanego piekarnika i poczekać, aż skórka sczernieje i wyskoczą na niej bąble. Paprykę można również podpiec nad palnikiem (ale to wydaje mi się bardziej niebezpieczną sprawą:).
Gdy papryka będzie się opiekać, możemy przygotować bakłażana. Należy go pokroić w równe plasterki. Następnie ułożyć na talerzu, posolić, skropić cytryną i odstawić aby zmiękł.
Opieczoną paprykę należy wsadzić do papierowej torby albo do garnka i przykryć go pokrywką, aby skórka się spociła i zaczęła odstawać od warzywa (jakieś 30 minut). Potem trzeba paprykę obrać se skórki i pokroić w makaronik.
Cebulę i czosnek należy posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać paprykę, przyprawić solą, pieprzem, liśćmi laurowymi i ziołami. Poddusić do miękkości. Następnie wyciągnąć liście laurowe i zblendować na konsystencję sosu. Doprawić śmietaną.
Cukinie pokroić w plasterki o podobnej wielkości jak bakłażana.
Pomidory sparzyć wrzątkiem i ściągnąć skórkę. Również pokroić w plasterki.
Naczynie do pieczenia należy wyłożyć przygotowanym sosem paprykowym. Na wierzch należy rozłożyć plasterki bakłażana, cukinii i pomidorków.
Na koniec przykryć papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180° przez 45 minut, a potem zdjąć papier i zapiekać jeszcze 15 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation