Kuchnia

cooking

Mięta pieprzowa
Mięta pieprzowa jest wieloletnią rośliną zielną, zaliczaną do rodziny jasnotowatych. Osiąga do 80- 90 cm wysokości, wytwarza liczne rozłogi, dzięki którym możemy ją rozmnożyć. Miętę rozmnożymy także poprzez sadzonki pędowe. Kwitnie w okresie letnim, a jej kwiaty tworzą nibykłosy. Aby mięta dobrze rosła wymaga podłoża bogatego w próchnicę, przepuszczalnego oraz wilgotnego. Warto zapewnić jej więcej miejsca, aby mogła swobodnie się rozrastać. Mięta pieprzowa zawiera olejek eteryczny, którego podstawowym składnikiem jest mentol, poza tym w składzie chemicznym rośliny odnajdziemy flawonoidy, garbniki, gorycze oraz sole mineralne. Skład chemiczny byliny sprawia, że charakteryzuje się ona licznymi właściwościami także leczniczymi. Mięta pieprzowa pomaga w problemach żołądkowo- jelitowych, a więc m.in. nieżytach, wzdęciach, bólach brzucha. Poza tym dobroczynnie wpływa na pracę wątroby, a bakteriobójcze właściwości można wykorzystać przy higienie jamy ustnej. Do płukania jamy ustnej warto przygotować napar. W kuchni miętą pieprzową aromatyzuje się przede wszystkim napoje, desery, likiery oraz sosy. Nadaje się do przyprawiania jagnięciny oraz baraniny. W okresie wegetacyjnym korzystamy ze świeżych liści, natomiast zimą wykorzystujemy miętę pieprzową m.in. w formie suszu. Do suszenia wykorzystujemy całe pędy, które ścinamy jeszcze przed kwitnieniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation