Przepisy wędlina,pasztety

38 inspiracji
1 obserwujący
:) PASTA KANAPKOWA WŁOSKA

Pasta przepyszna o unikatowym smaku. Suszone pomidory, oliwki i orzechy tworzą wspaniałą kompozycję.



SKŁADNIKI: wszystkie kupiłam w Lidlu


- serek włoski ( kulka 220g) ( jest to serek twarogowy firmy Pilos)


- pomidory suszone w oleju

- 10 czarnych oliwek

- 1- 1,5 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich

- pieprz,sól

- bazylia

Pomidory i oliwki osączyć z zalewy, rozdrobnić. Dodać do serka wraz z orzechami, zmiksować na pastę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią. Podawać do pieczywa.
Szynka peklowana pieczona - z pieprzem

Składniki:

1 kg szynki wieprzowej
1 litr wody
50 g soli peklowej
1 łyżka cukru brązowego
Przyprawy: 3 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 10 ziarenek czarnego pieprzu, 1 łyżka ziarenek gorczycy

Wodę zagotowujemy z dodatkiem cukru i przypraw, odstawiamy od wystudzenia. Mięso układamy w naczyniu (powinno być dopasowane do wielkości mięsa), zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na 10-14 dni.

Zapeklowane mięso dokładnie myjemy z marynaty, osuszamy, przyprawiamy obficie pieprzem (ew innymi przyprawami), pieczemy w naczyniu żaroodpornym temperaturze 175 stopni ok 2 godzin. na 30 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę aby mięso się zrumieniło.

Odstawić na minimum 30 minut do wystudzenia.
              Mirabelkowy blog: Śniadania
PASZTET Z INDYKA Z ŻURAWINĄ
600g gotowanej, duszonej lub pieczonej piersi z indyka,
250g wątróbki drobiowej,
6 łyżek suszone żurawiny,
1 kajzerka,
ok. 1,5 szklanki rosołu drobiowego,
2 jajka,
1 żółtko,
2 łyżki mleka,
3 łyżki płatków migdałów,
sól i pieprz,
gałka muszkatołowa,
mielony kardamon,
suszony lubczyk

Rosół zagotować, wrzucić umytą wątróbkę i gotować ją na małym ogniu 10 minut. Zdjąć z ognia, wyjąć wątróbkę, a w rosole namoczyć bułkę.
Mięso, wątróbkę i bułkę trzykrotnie zmielić w maszynce. Dodać 2 jajka i resztę rosołu. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej, odrobiną kardamonu i szczyptą suszonego lubczyku. Dokładnie wymieszać – konsystencja masy powinna być papkowata. Na koniec dodać żurawinę i jeszcze raz wymieszać.
Masę przełożyć do dwóch foremek (8 x 22 cm) aluminiowych lub metalowych (metalowe wyścielić papierem do pieczenia). Wyrównać powierzchnię, posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać płatkami migdałowymi.
Piec w 180 stopniach przez 50-60 minut. Ostudzić i włożyć do lodówki – najlepiej na całą noc. Najlepszy jest na drugi dzień :)
Schab do kanapek pieczony w mleku
Składniki:
ok. 1 kg schabu bez kości
ok. 1 litra mleka
ulubione przyprawy:
papryka, pieprz, sól, majeranek,
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
odrobina oleju

Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i natrzeć olejem z rozgniecionym czosnkiem. Następnie oprószyć mieszanką przypraw. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
Po tym czasie schab wyjąć z folii i przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać mlekiem. Nie zakryje całego mięsa, mleko ma sięgać do 3/4 naczynia.
Piec ok. 1 godz. w temp. 200 st.C, od czasu do czasu polewając mięso mlekiem.
Studzić przy otwartych drzwiach piekarnika.
Po wystudzeniu, wyjąć schab z naczynia, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
Schab pieczony w niskiej temperaturze - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona