Pychotki

121 inspiracji
by Kim
8 obserwujących
Składniki:

ciasto:

250 ml ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
3 szklanki mąki tortowej
1 jajko
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
farsz:

1,5 łyżki masła
150 g szynki lub polędwicy w plasterkach
3 ząbki czosnku
2 garści świeżego szpinaku
6 pomidorów suszonych
ser mozzarella ( 200 g )

Przepis po kliknięciu w zdjęcie :)
Pyszny zdrowy OBIAD!!! Bądź fit!!!
30g płatków owsianych, jajko, łyżka mąki, 1/4 szkl mleka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól/pieprz/zioła, kawałek sera, trochę mrożonego szpinaku. Jajko, płatki, mleko, mąkę, proszek, przyprawy wymieszać, dodać rozmrożony szpinak i potarty ser. Ponownie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej z obu stron.
Mini tarty ze szpinakiem i odrobiną pikanterii...


Potrzebujemy:

1 gotowe ciasto francuskie
pół opakowania mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki smietany
1 pierś z kurczaka
szczytpa curry, czerwonej papryki,
sól, pieprz
łyżka oliwy
1 papryczka chili


Step by step:

ciasto kroimy na małe prostokąciki. Nacinamy nożem w kilku miejscach (ciasto lepiej rośnie). Wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy na 10 min do piekarnika nagrzanego na 180 stopnii.

W tym czasie gotujemy pierś z kurczaka. Ugotowaną kroimy na małe kawałeczki i rumienimy na BARDZO małej ilośći oliwy z oliwek, "opalając" przyprawą z curry i czerwoną słodką papryką.

Papryczkę chili czyścimy z pestek i kroimy na małą kosteczkę.

Szpinak rozmrażamy, chwilę smażymy na patelni. Dodajemy śmietanę, czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Dobrze odcisnąć nadmiar wody ze szpinaku na durszalku.


Kiedy nasze tarty się lekko zarumienią wkładamy na nie szpinak, naciskając widelcem na ciasto. Kładziemy na szpinak kurczaka i papryczkę. Wstawiamy na kolejne 10 min.

Można posypać parmezanem.
Składniki dla 4-5 osób:
300-400g makaronu spaghetti
1 brokuł

Składniki na sos:
1 mała cebula
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka (letniego)
80g sera żółtego
sól, pieprz

Brokuła umyć i podzielić na małe różyczki.
Wrzucić na osolony wrzątek i gotować 5 minut.
Odcedzić. Makaron ugotować al dente.
Na sos w garnku lub dużym rondlu
rozpuścić masło. Wrzucić pokrojoną drobno cebule
i zeszklić. Dodać posiekany czosnek i smazyć chwilkę.
Wsypać mąkę i zasmażyć nie rumieniąc. Wlewać po
trochu mleko ciągle mieszając. Doprawić do smaku,
wrzucić starty ser oraz brokuła. Na końcu makron.
Całość wymieszać i podawać od razu po przygotowaniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona