Jedzenie

274 inspiracje
3 obserwujących
Śliwki w czekoladzie piernikowe

200 g śliwek suszonych
350 g Nutelli
100 g herbatników
1 łyżeczka przyprawy do piernika
20 g masła (miękkiego)
250 g czekolady gorzkiej
PRZYGOTOWANIE

Herbatniki zmielić w na drobne okruszki.
Do miski dać Nutellę, wsypać pokruszone herbatniki, przyprawę do piernika i miękkie masło. Wymieszać wszystko dobrze.
Przygotować tackę lub talerz, wyłożyć go papierem do pieczenia.
Śliwki zanurzać w kremie i odkładać na papier. Następnie włożyć je do zamrażarki na 1 godzinę.
Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i zdjąć z ognia. Zanurzać w płynnej czekoladzie zamrożone śliwki i odkładać z powrotem na wyłożoną papierem tackę lub talerz.
Śliwki włożyć do lodówki, będą gotowe gdy tylko czekolada stwardnieje.
Składniki:

6 pomarańczy
200 g cukru
1 laska wanilii
1 kora cynamonu
kilka szt goździków
250-300 ml wódki
300 ml wody

Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze dodajmy 250 ml. Odstawiamy do wystygnięcia. Przy pomocy drobnego sita przecedzamy nalewkę, najlepiej dwa razy. Jeśli nie mamy sitka o małych oczkach użyjmy gazy. Nalewkę przelać do butelek, włożyć korę cynamonu i laskę wanilii. Odstawić i przez kolejne pięć dni, codziennie wstrząsamy butelkami. Po pięciu dniach nalewka jest gotowa do picia.
Babka migdałowa z białą czekoladą
i pomarańczą. Mięsista i wilgotna. Najlepsza i najszybsza.
Składniki:
• 130 g białej czekolady, połamanej na kosteczki
• 80 g masła, pokrojonego w kostkę
• 8 łyżek cukru
• 3 jajka, oddzielone żółtka od białek
• 40 g mąki
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 100 g zmielonych migdałów bez skórek*
• 2 łyżeczki tartej skórki z pomarańczy

Polewa z białej czekolady:
• 150 g białej czekolady
• 1/3 szklanki śmietanki kremowej UHT 30%
• 1 łyżka likieru pomarańczowego Cointreau (opcjonalnie) lub soku z pomarańczy
• 1 łyżeczka tartej skórki z pomarańczy

Forma o pojemności 1,5 litra, wysmarowana masłem i posypana bułką tartą
Połówki migdałów do dekoracji

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do miseczki włożyć białą czekoladę i masło. Miseczkę zawiesić na garnku z niewielką ilością gotującej się wody i mieszać składniki aż się roztopią i połączą w jedną masę.
Dodać cukier i żółtka, wymieszać. Zdjąć miseczkę z garnka i dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Wymieszać łyżką.
Ubić pianę z białek i połączyć z masą czekoladowo - migdałową a na końcu wymieszać ze startą skórką z pomarańczy. Przełożyć do przygotowanej formy na babkę i piec przez 40 - 45 minut (można sprawdzić patyczkiem). Ostudzić w formie a następnie wyłożyć babkę na metalową kratkę.
Przygotować polewę z białej czekolady: do miseczki włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, wlać śmietankę i likier lub sok pomarańczowy. Miseczkę ustawić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody i mieszać aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką. Zdjąć miseczkę z garnka, wymieszać ze skórką pomarańczową i czekać aż polewa ostygnie i nieco zgęstnieje (przez około 1- 2 godziny), uzyskując konsystencję umożliwiającą ładne rozprowadzenie się po babce. Najlepiej polewę wstawić do lodówki aby przyspieszyć zastygnięcie. Babkę polać gęstą polewą i udekorować połówkami migdałów.
Sernik Snickers z masłem orzechowym, solonym karmelem i czekoladą - food²
Placki z cukinii z serem i czosnkiem

1 średnia cukinia
1 jajko
50g. tartego żółtego sera
ząbek czosnku
1 łyżka mąki
sól, pieprz


Cukinię obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej, na grubych oczkach.
Dodać jajko i dobrze wymieszać.
Następnie dodać starty ser, posiekany ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku oraz mąkę i jeszcze raz wymieszać.
Placki smażyć na oliwie na złoty kolor.
Placki podawać ze śmietaną i drobno posiekaną zieleniną.
Bagietki nadziewane kurczakiem i serem - kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
EFEKTOWNY, CHOĆ PROSTY TORT- "Malinowa Niespodzianka" by mysweetworld.pl
Cebularze

SKŁADNIKI

14 CEBULARZY:
CIASTO:
50 g świeżych drożdży lub 25 g suchych drożdży instant
1 łyżka cukru
500 g mąki
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
2 łyżeczki soli
60 g masła
CEBULA Z MAKIEM:
2 duże cebule
3 łyżki maku
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE

Jeśli mamy czas cebulę najlepiej jest przygotować na dzień lub dwa dni przed pieczeniem cebularzy. Cebulę należy pokroić w grubą kostkę, obgotować przez 1 - 2 minuty we wrzątku i odcedzić. Gorącą wymieszać z makiem, solą i olejem. Szybko przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć, a po ostygnięciu wstawić do lodówki.
Świeże drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. Drożdże instant wymieszać od razu z mąką.
Rozpuścić masło z resztą mleka. Wyrośnięty rozczyn wraz z ciepłym mlekiem i masłem dodać do mąki z solą. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do pozostałych składników, zostawiając 1 łyżkę na posmarowanie brzegów cebularzy.
Wyrobić ciasto (10 - 15 minut), tak aby odstawało od ręki, w razie potrzeby dodać trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia (60 - 90 minut).
Ciasto podzielić na 14 części. Każdą część rozwałkować na placek, ułożyć na cienko wysmarowanej olejem blasze do pieczenia. Brzegi placków posmarować odłożonym jajkiem. Rozłożyć cebulę z makiem. Zostawić do wyrośnięcia (30 - 60 minut). Piec przez 20 - 25 minut w 185 stopniach C na złoty kolor. Zaraz podawać z masłem.
WSKAZÓWKI

Cebulę można też przygotować w trakcie wyrastania ciasta. Pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju aż do uzyskania złotego koloru. Wymieszać z makiem, doprawić solą.
Przepis na cebularze lubelskie podobno pochodzi od jednej z piekarni lubelskich, szczycącej się długą tradycją w wypiekaniu cebularzy. Zamieszczony jest na stronie: www.restauratorzylubelscy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona