Obiad

29 inspiracji
Kluski francuskie

2-3 jajka
2 łyżki masła
sól
20 dag niekwaśnego białego sera
mąka
masło do polania

Utrzyj masło mikserem z odrobiną soli i kolejno dodawanymi żółtkami. Połącz ze sztywną pianą z białek i taką ilością mąki (4-6 dag), aby ciasto nie było za rzadkie. Zagotuj w garnku wodę, posól ją i kładź łyżką na wrzątek nieduże, podłużne kluseczki. Gotuj około 3 minut, a potem wyjmij łyżką cedzakową, posyp pokruszonym białym serem i polej stopionym masłem.

Autor: Nowa Kuchnia Polska
Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym

Składniki:

ok 50 dag filetów z kurczaka
1 szklanka mąki
ok 1 szklanka wody
1 jajko,
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia

Sos czosnkowy:
4 ząbki czosnku
4 łyżki majonezu
300 ml jogurtu naturalnego
2-3 łyżki posiekanego koperku
odrobina cukru

Sposób przygotowania:

1. Filety myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kotlety i lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem.
2. Mąkę mieszkamy z szklanką wody (ciasto powinno być konsystencję gęstszego ciasta naleśnikowego). Dodajemy sól, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy na gładkie ciasto.
3. Do ciasta przekładamy filety i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
4. Po tym czasie wyjmujemy mięso z ciasta i lekko osączamy. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
5. Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku. Wsypujemy koperek i mieszamy.
6. Mięso podajemy z sosem czosnkowym.
Zupa po cygańsku
Składniki :

2 marchewki
1 większa pietruszka
kawałek selera i pora
1 średnia cebula
2-3 papryki [użyłam 1 czerwonej i 1 żółtej]
300 g kiełbasy
kilka ziarenek ziela angielskiego
listek laurowy
3-4 ziemniaki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/4 szklanki śmietanki
pół łyżeczki cząbru
pół łyżeczki tymianku
szczypta majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki sproszkowanego czosnku
sól , czarny pieprz
2-3 łyżki oleju lub smalcu



Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w niedużą kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w półplasterki.

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną paprykę, cebulę i kiełbasę. Dusić na niedużym ogniu, aż warzywa zmiękną, od czasu do czasu zamieszać. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, cząber i tymianek.

Do dużego garnka wlać 2-2,5 litra wody, dodać łyżeczkę soli, ziele angielskie i listek laurowy, zagotować, wrzucić obraną, pokrojoną włoszczyznę. Ugotować wywar. Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i ugotować je do miękkości. Następnie wrzucić uduszone warzywa z kiełbasą, dodać słodką paprykę i czosnek, pogotować razem przez kilka minut. Dodać śmietankę, doprawić zupę solą, pieprzem i majerankiem.
Kołduny w rosole z rewelacyjnym ciastem pierogowym.

Farsz mięsny
80 dkg mielonej wieprzowiny
2 duże cebule-potarte na tarce
5 ząbków czosnku (przeciśniętego przez praskę)
1 łyżka majeranku(roztartego w dłoniach)
1 łyżeczka soli
pieprz-do smaku
Wszystko razem wymieszać.


Ciasto na pierogi
500 g. mąki
około 0,5 litra maślanki lub kefiru
Wszystko zagnieść i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy
Wykrawać kieliszkiem małe kółeczka na które kłaść około pół łyżeczki mięsa.

Pierożki muszą być na tyle małe, żeby można je było brać łyżką na jeden kęs.
(można je również zrobić tak jak na zdjęciu,w kształcie uszek)
Najprościej zrobić sobie wcześniej małe mięsne kuleczki i kłaść je na ciasto ,wtedy łatwiej je zlepiać.

Gotować w rosole,po czym podawać z tymże rosołem.
Rosołu w miseczce powinno być tylko tyle aby lekko pokrył kołduny.

Ciasto wychodzi miękkie i bardzo plastyczne,można je nadziewać różnymi farszami.
Chaczapuri - gruziński przysmak
Składniki na ciasto drożdżowe:

0,5 litra ciepłej wody
20 gram drożdży
1 łyżeczka cukru
1 kg mąki
1 łyżeczka soli

Farsz:

250 gram sera żółtego
300 gram sera mozzarella
250 gram sera feta
jajko

Przepis

Przygotowania ciasta:

Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Do mąki dodajemy jedną łyżeczkę soli a następnie zalewamy ciepłą wodą rozrobioną z drożdżami i cukrem. Całość dokładnie wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Zdjęcie Chaczapuri - gruziński przysmak #1

Zdjęcie Chaczapuri - gruziński przysmak #2

Zdjęcie Chaczapuri - gruziński przysmak #3

Przygotowanie farszu:

Trzy rodzaje sera mieszamy w misce z dodatkiem jajka. Doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.

Zdjęcie Chaczapuri - gruziński przysmak #4

Ciasto drożdżowe dzielimy na 4 części. Każdy kawałek wałkujemy na okrągły placek o grubości około 2 centymetrów. Na środku ciasta umieszczamy farsz, następnie zwijamy brzegi ciasta ku środkowi, tworząc w rodzaju kieszonki. Placek spłaszczamy ręką, delikatnie, aby nie naruszyć jego struktury.

Zdjęcie Chaczapuri - gruziński przysmak #5

Zdjęcie Chaczapuri - gruziński przysmak #6

Zdjęcie Chaczapuri - gruziński przysmak #7

Zdjęcie Chaczapuri - gruziński przysmak #8

Zdjęcie Chaczapuri - gruziński przysmak #9

Placki smażymy na rozgrzanej oliwie około dwóch minut na każdą stronę. Tą samą czynność powtarzamy w przypadku każdego placka. Chaczapuri najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem dipu z jogurtu naturalnego.
Proziaki

Składniki:

500 g mąki pszennej
ok.250 ml kefiru lub kwaśnego mleka
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli

-Sodę wymieszać z kefirem/ kwaśnym mlekirm,śmietaną/
-Mąkę przesiać na stolnicę.
-Dodać jajko , mleko z sodą , sól i wyrobić elastyczne ciasto, które powinno być miękkie i niezbyt zbite. W razie potrzeby dodać trochę kefiru lub mąki.
-Przykryć i odstawić na ok.30 minut,
-Ciasto podzielić na 4 części.
-Uformować wałki, które następnie podzielić na mniejsze części.
-Z każdego kawałeczka uformować kulkę,a następnie lekko spłaszczyć w dłoniach formując placuszki grubości ok. 0,5- 1cm.
-Piec na patelni /bez tłuszczu/ lub specjalnie do tego przeznaczonej blaszce z obu stron po kilka minut.
-Należy odpowiednio dostosować temperaturę pieczenia ,by placki upiekły się w środku i nie były zbyt przypieczone z zewnątrz.
Gołąbki francuskie

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego (cielęcina lub wieprzowina)
pół główki małej kapusty
2 jajka
1 cebula
4 ząbki czosnku
pół szklanki ryżu
pół szklanki kaszy manny
400 g krojonych pomidorów bez skórki
50 g koncentratu pomidorowego
0,5 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
1 łyżeczka bazylii
0,5 łyżeczki chilli w proszku
sól, pieprz

Kapustę drobno poszatkować, cebulę oraz dwa ząbki czosnku drobno posiekać i wszystko dorzucić do mięsa mielonego. Dodać jajka, ryż, łyżeczkę soli i trochę mielonego pieprzu i dokładnie wymieszać. Stopniowo dosypywać kaszy manny (masa ma być zwarta i się lepić).

Na patelni rozgrzać olej. Z powstałej masy formować niewielkie kotlety i smażyć na złoto z obu stron. Odłożyć na talerz.

Na głęboką patelnię wrzucić pokrojone pomidory, pozostałe dwa ząbki drobno pokrojonego czosnku oraz i koncentrat. Wlać bulion, dodać bazylię i chilli, chwilę gotować, a potem doprawić sos solą i pieprzem. Włożyć do sosu kotleciki i gotować około 30 minut na małym ogniu. Gołąbki przejdą sosem i mocno napęcznieją. Jeśli sosu będzie za mało, można podlać gorąca wodą lub dodatkowym bulionem.

Smacznego!
Gołąbki z kaszą jaglaną i grzybami

Składniki
1 kapusta(włoska/biała)

15 dag suszonych grzybów

4 szklanki kaszy jaglanej

8 szklanek wody

1 kostka masła

2 duże cebule

1 kostka grzybowa Knorr

sól, pieprz

Kapustę blanszujemy w osolonej wodzie, po kolei zdejmujemy odchodzące liście.

Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na maśle na złoty kolor.

Grzyby obgotowujemy, gdy są gotowe drobno kroimy.

Kaszę zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu, do momentu ,aż kasza wciągnie całą wodę.

Składniki farszu łączymy ze sobą, dodając kostkę grzybową rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, sól i pieprz.

Zawinięte gołąbki układamy ciasno w naczyniu, zalewamy do połowy wywarem z grzybów i zapiekamy.

Tym sposobem można przygotować również gołąbki z kaszy gryczanej.
Zapiekanka gyros
Jest to najlepsza zapiekanka jaką kiedykolwiek jadłam. Przyrządzałam ją już kilkanaście razy o każdej porze roku

Składniki:
ok. 300 g ryżu (2-3 woreczki)
ok. 300 g piersi z kurczaka
150 g sera żółtego
1 duża cebula
5-6 średniej wielkości ogórków konserwowych
kilka płatów papryki konserwowej
2-3 łyżeczki przyprawy gyros
1-2 łyżki oliwy do smażenia
sos:
3 łyżki ketchupu
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany 12% lub 18%

Wykonanie:
Ryż gotuję w osolonej wodzie. Mięso kroję w kostkę, cebulę w piórka i podsmażam z dodatkiem przypraw. Naczynie żaroodporne smaruję masłem i układam na dno warstwę ryżu, który smaruję połową sosu.
Na ryż wykładam podsmażone mięso wraz z cebulą, które przyprószam 1/3 startego sera żółtego.
Następnie układam paprykę i ogórki, równam i smaruję pozostałym sosem. Wierzch zapiekanki przyprószam obficie pozostałym serem żółtym.

Całość zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30-40 minut.
Ryba po japońsku


SKŁADNIKI:

1 kg filetów rybnych (mintaj, miruna, morszczuk)
3 świeże papryki (u mnie czerwone)
6 ogórków konserwowych
3 duże cebule
1 duża marchewka
przyprawa do ryb lub uniwersalna
mąka, jajko i olej do smażenia

ZALEWA:

1 szklanka wody (250ml)
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
pół szklanki oleju rzepakowego
8 łyżek octu winnego (u mnie jabłkowy) lub 6 łyżek zwykłego spirytusowego
8 łyżek dobrego ketchupu
8 łyżek cukru
1 łyżka soli

1/ Mrożone filety rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki. Posypać przyprawą. Obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

2/ Farsz- cebulę obrać, pokroić w półksiężyce, marchew pokroić w słupki. Dodać do cebuli i dusić chwilę pod przykryciem na odrobinie oleju, paprykę pokroić w paski, dodać do cebuli i marchewki. Gdy warzywa będą miękkie, na koniec dodać pokrojone w słupki ogórki.

3/ W dużym naczyniu (może być słoik) przygotować zalewę: koncentrat pomidorowy, wodę, olej, ocet, ketchup, cukier i sól dokładnie ze sobą połączyć. Gotową zalewę wlać do farszu. Wszystko dokładnie, ale i delikatnie wymieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji.

4/ W szklanej, przeźroczystej salaterce lub dekoracyjnym naczyniu układać warstwami - farsz, ryba, farsz, ryba,farsz aż do skończenia się składników, z tym że farsz powinien być na wierzchu. Schłodzić w lodówce przed podaniem. Najlepiej zrobić na noc.

Ryba smakuje również na ciepło podana do ryżu. Wówczas wtedy pełni funkcję obiadu a nie przystawki.
Polecam :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona