Przepisy na ciasta i nie tylko

117 inspiracji
Zupa czosnkowa

Składniki:
1 1/2 litra bulionu mięsno – warzywnego
1 1/2 główki czosnku
2 łyżki masła
1 cebula
5 młodych ziemniaków
szczypta tymianku i kurkumy
1 szklanka śmietany kremówki (30%)
oliwa z oliwek do skropienia

W garnku na maśle podsmażyć obrany i pokrojony czosnek, cebulę i ziemniaki. Zalać bulionem, dodać tymianek i kurkumę i gotować do miękkości ziemniaków. Zmiksować blenderem na krem. Dodać śmietanę kremówkę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Wierzch posypać pieprzem i skropić oliwą.

Podawać z tostami lub świeżym pieczywem.
pizza z kurczakiem i sosem czosnkowym - porady tipy.pl

pizzA z kurczakiem i sosem serowo-czosnkowym

ciasto na pizzę (kupione lub zrobione według przepisu poniżej), 1 ½ szklanki grillowanego lub gotowanego filetu z kurczaka (rozdrobnionego), 2 łyżki masła, ¼ łyżeczki sproszkowanego czosnku, 1/8 łyżeczki sproszkowanej cebuli, 1 łyżka mąki + więcej do podsypania, ½ szklanki + 2 łyżki śmietany kremówki, ½ szklanki + 2 łyżki pełnego mleka, ½ szklanki (60g) drobno tartego parmezanu, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku, mąka kukurydziana do podsypania, 1 szklanka (120g) tartej mozzarelli, 6 pasków rozdrobnionego gotowanego boczku (opcjonalnie), 1 łyżka oliwy extra virgin, ½ łyżki posiekanego szczypiorku

WYKONANIE

Nagrzej piekarnik do 220°C. W międzyczasie przygotuj ciasto na pizzę. Polecam skorzystać z przepisu zamieszczonego tutaj. Jeśli chcesz, możesz również użyć gotowego spodu do pizzy. Do nagrzanego piekarnika włóż zaś kamień do pieczenia pizzy i pozostaw go tam na przynajmniej 30 minut. W tym czasie zajmij się przygotowaniem sosu.
Rondel umieść na średnim ogniu. Roztop w nim masło wymieszane ze sproszkowanym czosnkiem i cebulą. Trzepaczką wmieszaj do niego mąkę i gotuj jeszcze przez 1 minutę, ciągle mieszając.
Zacznij energicznie mieszać sos i powoli wlej do niego mleko i śmietanę. Ciągle mieszając poczekaj, aż na powierzchni sosu zaczną się tworzyć niewielkie bąbelki. Gotuj sos jeszcze przez 20 sekund cały czas mieszając go.
Zdejmij rondel z ognia i dodaj do sosu tarty parmezan oraz sól i pieprz. Umieść rondel z powrotem na ogniu i gotuj chwilę od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż sos będzie gotowy.
Stolnicę podsyp mąką. Rozwałkuj na niej ciasto na pizzę na koło o średnicy około 35 cm. Zewnętrzna krawędź koła powinna być nieco grubsza. Łopatkę do pizzy posyp mąką oraz mąką kukurydzianą. Umieść na niej ciasto, w razie potrzeby modyfikując jego kształt.
Ostrożnie wyjmij z piekarnika kamień do pizzy. Posyp go niewielką ilością mąki ziemniaczanej i ostrożnie zsuń na niego pizzę.
Połowę sosu nanieś na ciasto równomiernie rozprowadzając je za pomocą tylnej strony łyżki. Pozostaw około 3 cm pierścień w pobliżu krawędzi ciasta nieposmarowany.
Posyp sos kawałkami grillowanego lub gotowanego kurczaka. Na wierzchu rozprowadź drugą połowę sosu. Równomiernie posyp całość mozzarellą i pokrojonym na drobne kawałeczki boczkiem.
Zewnętrzną krawędź pizzy nasmaruj oliwą z oliwek i posyp niewielką ilością soli i sproszkowanego czosnku.
Pizzę umieść w nagrzanym piekarniku i piecz przez 14-16 minut lub do czasu, aż ciasto uzyska złoty kolor.
Gotową pizzę posyp posiekanym szczypiorkiem.
Bułki z przedziałkiem z domowej piekarni. | Ósmy kolor tęczy - Blog kulinarny
Aromatyczny chlebek cebulowy z majerankiem



Chleb:
600g mąki pszennej tortowej
280 - 300ml ciepłej wody
30g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
50g posiekanej, białej cebulki
2 łyżki prażonej cebulki
4 łyżki świeżego, posiekanego majeranku (lub suszonego świeżo otartego)

Ponadto do posmarowania:
1 żółtko
2 łyżki mleka

Sposób wykonania:

50ml wody wymieszać z drożdżami, cukrem i łyżką mąki pszennej, odstawić na 15 minut, aż mieszanka się spieni.

Białą cebulkę zarumienić na patelni na 2 łyżkach oleju.

Do miski przesiać mąkę, zrobić dołek i wlać rozczyn drożdżowy i resztę wody, dodać oliwę i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto, kiedy już takie będzie wgnieść sól, cebulkę prażoną i zarumienioną na patelni razem z olejem i majeranek.

Odstawić ciasto w naoliwionej misce do wyrośnięcia na 1 godzinkę lub do podwojenia objętości.

Po tym czasie zagnieść ciasto znów, uformować podłużny bochenek, położyć go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko go spłaszczyć i przykryć go ściereczką.

Nastawić piekarnik na 180 stopni, kiedy się nagrzeje chlebek posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i naciąć w kilku miejscach ostrym nożykiem lub żyletką. Piec chlebek 20-30 minut, od razu wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.

en chleb jest niezwykle aromatyczny, bardzo smaczny, mięciuteńki, a jedzony jeszcze cieplutki z ulubionym smarowidłem wspaniale pieści podniebienie puszystym miękiszem, cebulką i ziołami. Skóreczka chrupie, miękisz rozpływa się w ustach. To zdecydowanie NAJLEPSZY drożdżowy chleb, jaki w życiu upiekłam :)
Marynowane rzodkiewki

1kg główek rzodkiewek
0,5-1 opakowanie curry ( do smaku)
1 szkl. wody
3/4 szkl. octu 10%
1 szkl. cukru
2 łyżki soli
2 łyżeczki gorczycy
odrobina posiekanego koperku
Rzodkiewki kroimy w plasterki, półplasterki czy jak kto woli i umieszczamy w dużej, metalowej misce. Posypujemy koperkiem i gorczycą. Z pozostałych składników przygotowujemy zalewę, zagotowujemy i zalewamy rzodkiewki. Mieszamy i pozostawiamy na 1-2 godziny. Następnie nakładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy przez około 15 minut.
Bardzo chrupiące pieczone ziemniaczki

Składniki:

1 kg młodych lub zwykłych ziemniaków
sól, pieprz do smaku
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka suszonego tymianku
3 łyżki kaszy manny
1-2 łyżki smalcu

Przygotowanie:

1) Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Młode ziemniaki dokładnie szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą, stare ziemniaki obieramy i dokładnie płuczemy. Kroimy je w ćwiartki i zalewamy wodą, dodajemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do wrzenia, od tego momentu gotujemy je jeszcze 5 minut, odsączamy i lekko odparowujemy.

2)W miseczce mieszamy ze sobą kaszę mannę, łyżeczkę soli, tymianek, paprykę oraz pieprz. Tak przygotowaną mieszankę wsypujemy do garnka z ziemniakami (odsączonymi i odparowanymi), zamykamy pokrywkę i potrząsamy kilka razy aż panierka pokryje każdą ćwiartkę warzywa.

3)Dużą blachę smarujemy smalcem i wysypujemy na nią ziemniaki- ważne by ziemniaki za bardzo się nie stykały i nie leżały na sobie. Pieczemy w piekarniku przez 30-40 minut od czasu do czasu mieszając ziemniaki dużą łyżką.

Read more: http://slodkieslone.pl/#ixzz2U0SWMp20
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona