Łakocie

131 inspiracji
by Anua
5 obserwujących
Sernik z wiśniami i płatkami migdałów

Składniki:
Ciasto

150 g mąki
2 łyżki cukru
100 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
Przepis po kliknięciu w zdjęcie :)
Oto przepis ;)
Makaron gotujemy żeby był al dente, podczas gotowania makaronu przyrzadzamy nadzienie, odmrazamy szpinak, wyciskamy z niego wodę (najwiecej jak tylko sie da), przekladamy go do miseczki i dodajemy sera mozzarella, parmezanu oraz ricotty (ricotte można zastąpic twarogiem), jedno jajko, odrobine soli i pieprzu. Mieszamy aż sie wszystko doskonale połączy.

Nakładamy nadzienie na makaron i zwijamy w ruloniki, wszystko wyłożyć najlepiej w naczyniu żaroodpornym, na makaron wylać sos marinara, przykryc i wsadzić do rozgrzanego piekarnika na 30 minut.

Potrawę najlepiej podawać na ciepło.
Paczuszki ze szpinakiem i fetą - Przepis

Składniki, 4 porcje:

Nadzienie:

• 250 g szpinaku
• 100 g sera feta
• 125 g sera ricotta
• przyprawy (wszystkie lub do wyboru): sól i pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka suszonego estragonu, 1 ł...
Pizzerki z mielonym mięsem na ostro

Składniki (na 9 sztuk):
ciasto:

250g (1,5 szklanki + 1łyżka) mąki pszennej + do podsypania
25g (pół kostki) świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
125ml letniej wody
3/4 łyżki oliwy z oliwek

nadzienie:
ok 250g mielonego mięsa
1 średniej wielkości cebula
4 łyżki ostrej pasty paprykowej (użyłam domowej)
świeżo mielony pieprz
sól
płatki chilli
zioła prowansalskie

do posmarowania:
1 jajko
2 łyżki mleka

wykończenie:
ulubiony ser starty na tarce (może być gouda jak również pecorino - wybierz swój ulubiony:))
1 łyżka posiekanej natki pietruszki


Przygotowanie:

Do 125ml wody dodaj pokruszone drożdże, wymieszaj i odstaw na chwilę. W tym czasie do miski wsyp mąkę, sól i wydrąż dołek. Do dołka wlej zaczyn, wymieszaj i wyrób elastyczne ciasto (aż ciasto przestanie się kleić do rąk). Na koniec wlej na dno miski oliwę i jeszcze chwilowo wyrabiaj. Miskę z ciastem odstaw w ciepłe miejsce na około 30min (aż ciasto podwoi swoją objętość). W tym czasie poszatkuj cebulę i wymieszaj razem z mięsem i pastą paprykową. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i płatkami chilli. Oddzielnie w małej miseczce rozmieszaj jajko z mlekiem.
Po 30 minutach uderz w ciasto pięścią aby je odpowietrzyć i chwilowo wyrabiaj. Ciasto podziel na 9 mniejszych kawałków. Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkuj 9 placków. Na środek każdego z nich nałóż farsz (ok 2 łyżeczki farszu na 1 placuszek) i zawiń ciasto na około 2cm, a następnie posmaruj ciasto mieszanką jajeczno-mleczną. Sakiewki ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz w nagrzanym do 250*C piekarniku przez 12-15minut (góra - dół). Jeśli po 12 minutach pizzerki są już mocno przyrumienione zmniejsz temperaturę do 150*C. Kilka minut przed zakończeniem pieczenia posyp pizzerki tartym serem.
Truskawkowo-kokosowy tort czekoladowy

Mocno czekoladowy biszkopt nasączony rumowym ponczem, lekka kokosowa pianka, dojrzałe truskawki i wspaniały, wprost genialny.


Ciasto (składniki na tortownicę o średnicy 21 cm):

4 jajka
100 g cukru
80 g mąki
2 łyżki kakao
50 g gorzkiej czekolady (o zawartości kakao 70 %)
50 g masła, rozpuszczonego

Dodatkowo:

50 g cukru
1 łyżka ekstraktu rumowego (użyłam rumu)
500 g truskawek, umytych i obranych z szypułek (3 ładne i duże odłożyć do dekoracji, nie odrywając szypułek)


Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Tortownicę wyłożyć pergaminem (samo dno).
Białka oddzielić od żółtek. W misce utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Mąkę oraz kakao powoli przesiać do koglu moglu i zmiksować. Dodać roztopione masło i rozpuszczoną czekoladę. Wymieszać.
W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać 1/3 piany do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać za pomocą łopatki. Następnie dodać pozostałą pianę i znów wymieszać.
Przełożyć masę do przygotowanej wcześniej tortownicy i piec 25-30 minut. Pozotawić w formie do wystygnięcia.
W rondelku wymieszać cukier z 3 łyżkami wody i zagotować. Zdjąć z ognia i dodać ekstrakt rumowy (lub rum). Biszkopt przekroić wzdłuż na dwa równe blaty. Oba placki skropić rumowym syropem.
Przełożyć jedną połowę ciasta do czystej tortownicy. Część truskawek przekroić na pół i ułożyć wzdłuż brzegu przeciętą stroną do zewnątrz. Następnie poukładać resztę całych truskawek blisko siebie w środku ciasta, na całej płaszczyźnie. Odłożyć na bok.

Krem kokosowy:

4 łyżeczki żelatyny
240 ml + 4 łyżki niesłodzonego mleka kokosowego
3 białka
65 g cukru
2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)


Cztery łyżki mleka kokosowego wlać do żaroodpornej miski. Wsypać żelatynę, nie mieszać i pozostawić do napęcznienia na 5 minut. Następnie ustawić miskę nad kąpielą wodną i mieszać, aż żelatyna całkiem się rozpuści.
Pozostałe mleko kokosowe podgrzać w garnku, zdjąć z ognia i wmieszać żelatynę oraz likier. Wystudzić.
Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodając cukier. Przełożyć ubitą pianę do mleka koskowego. Dobrze wymieszać.
Wylać kokosowy krem na truskawki ułożone w tortownicy. Przykryć drugim blatem i lekko docisnąć. Schować do lodówki na ok. 1 godzinę.

Czekoladowy ganasz:

120 ml śmietany kremówki
1 łyżka (15 g) masła
100 g gorzkiej czekolady (o zawartości kakao 70 %), połamanej na kostki
50 g cukru
1 łyżka kwaśnej śmietany


Kremówkę doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać masło oraz czekoladę. Pozostawić na 5 minut do rozpuszczenia, a następnie dobrze wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Cukier wymieszać z 3 łyżkami wody i zagotować. Zdjąć z ognia. W powstałym syropie zanurzyć 3 ładne truskawki, trzymając za szypułkę i odłożyć na talerzyk. Do pozostałego syropu wmieszać kwaśną śmietanę. Masę dodać do czekolady i wszystko dobrze wymieszać. Powoli wylać ganasz na wierzch tortu. Delikatnie poruszać tortownicą, by polewa równomiernie się rozłożyła. Schować z powrotem do lodówki na minimum 2 godziny.

Serwowanie:
Ostrym, długim nożem delikatnie oddzielić ciasto od brzegów formy. Zwolnić obręcz tortownicy i ostrożnie zdjąć.
Tort przełożyć na paterę. Udekorować błyszczącymi truskawkami w syropie, wcześniej odrywając od nich szypułki.
Pyszne ciasto z galaretką i masą budyniową

Składniki biszkopt :

4 jajka
120g cukru
1/3 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki masa budyniowa :

1L mleka,
3/4 szklanki cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
250g margaryny Bielmar mlecznej,
1 szklanka mąki pszennej,
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 jajko.

Składniki dodatkowe :

2 galaretki truskawkowe
250-300g truskawek

Przygotowanie biszkopt :

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowanie masy budyniowej :

Odmierz 1,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj mąkę pszenną ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie połącz. Resztę mleka zagotuj z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z mleka, jajka i mąki) i starannie wymieszaj aż wszystko się ugotuje. Przygotowany budyń ostudź.

Galaretki rozpuść w 3 szklankach gorącej wody i odstaw do lekkiego stężenia.

Ostudzony biszkopt przekrój na pół. Na dół wylej masę budyniową. Ułóż pokrojone truskawki i zalej tężejącą galaretką. Ułóż drugą cześć biszkoptu posmarowanego resztą masy budyniowej. Posyp startą czekoladą. Całość włóż do lodówki na 3-4 godziny. (najlepiej na całą noc)
http://smakujegotuje.pl/informacje/1273589518_chleb-pleciony-z-nutella.html

TŁUMACZENIE:
SKŁADNIKI
1/2 łyżeczki drożdży
1 szklanka ciepłej wody
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
1/2 szklanki Nutelli
mąka kukurydziana do posypania tortownicy
1 jajko roztrzepane z wodą,do posmarowania chleba
INSTRUKCJE
W małej misce rozpuścić drożdże w ¼ szklanki wody. Odstawić na 10 minut, aby włączyć.

Tymczasem połączyć mąkę, sól i cukier w ​​misce . Dodać drożdże i pozostałą wodę, wymieszać za pomocą robota na niskich obrotach. Następnie na średniej mocy wyrabiać ciasto przez ok 7 min.

Umieścić ciasto w lekko naoliwionej misce. Przykryj miskę luźno ściereczką, a następnie ustawić w ciepłym miejscu. Ciasto jest gotowe, gdy podwoi objętość - około godziny.

Na lekko posypanej mąką kukurydzianej powierzchni, rozwałkuj ciasto na prostokąt ok 30x38 cm. Rozsmaruj Nutellę w równomierną warstwą na powierzchni, pozostawiając na obrzeżach po ok 1 cm ciasta. (Uważam, że warto ogrzewać Nutella w kuchence mikrofalowej na około 30 sekund. To sprawia, że ​​rozsmarowywanie robi się o wiele łatwiejsze.) Pokroić ciasto na środku nożem , pozostawiając jeden koniec nienaruszone oraz zapleć - PATRZ ZDJĘCIA. Przykryj ciasto luźno ściereczką i odstawić 20 minut.

Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Posmaruj roztrzepanym z wodą jajkiem. Piec chleb przez 20 minut. Podnieść temperaturę do 200 ° C i piec, aż lekko rumiane na wierzchu, około 5-7 minut więcej. * Wyjąć z piekarnika i ostudzić przed podaniem.
Ciasto ODKRYCIE TYGODNIA

Źródło: ciasto z najlepszą masą truskawkową



Składniki na biszkopt:

- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Połączyć z żółtkami. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wylać do blaszki ( 25x30cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 min. w 180 st. C.



Składniki na masę truskawkową:

- 900 g truskawek świeżych lub mrożonych + 3/4 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 budynie śmietankowe bez cukru + 3/4 szklanki wody

Do garnka wlać 3/4 szklanki wody, dodać truskawki i cukier. Zagotować do miękkości, a następnie poddusić, rozgnieść truskawki na jednolitą masę. Następnie wsypać galaretki i wymieszać. Budyń rozprowadzić w 3/4 szklanki wody i wlać do masy truskawkowej, chwilę pogotować, aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia, przestudzić, aż stanie się letnia i zacznie tężeć.

Masę wyłożyć na biszkopt i równomiernie rozprowadzić. Poczekać aż masa zastygnie.



Składniki na masę śmietanową:

- 1/2 l śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 śmietan - fixy
- ok. 100 g pokruszonych herbatników

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan - fixami. Wyłożyć na masę truskawkową, posypać pokruszonymi herbatnikami. Schłodzić.


Smacznego.
Sernik Czarny Las z wiśniówką

spód:
200 g ciasteczek kakaowych
50 g masła
szczypta soli

masa serowa:
1 kg tłustego twarogu (użyłam z wiaderka firmy "Jana")
250 g mascarpone
5 jaj
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 puszki mleka skondensowanego słodzonego
200 g gorzkiej czekolady
szczypta soli

frużelina wiśniowa:
1/5 szklanki kompotu z wiśni
0,5 szklanki wiśniówki (miałam domową nalewkę)
1/5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
ok. 1,5 szklanki wiśni bez pestek
(zużyłam cały słoik kompotu wiśniowego o masie 730 g)

dodatkowo:
200 g śmietanki 30%

Piekarnik rozgrzewamy do 170 st.C.
Spód:
Ciasteczka i masło wkładamy do malaksera i miksujemy do momentu, aż masa zacznie przypominać mokry piasek. Wysypujemy całość do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie dociskamy dłonią do dna. Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa:
W misie miksera umieszczamy twaróg oraz serek mascarpone, miksujemy dokładnie, dodajemy mleko skondensowane , mąkę ziemniaczaną i ponownie chwilę miksujemy. Dodajemy po jednym jajku, po każdym miksujemy kilka sekund.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, wlewamy do masy serowej, cały czas miksując na najniższych obrotach miksera.
Masę przelewamy na schłodzony spód, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 st.C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 110 st. C i pieczemy kolejne 1,5 godziny.
Studzimy w uchylonym piekarniku, a potem schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc.
Frużelina wiśniowa:
Kompot z wiśni mieszamy z wiśniówką i dodajemy mąkę ziemniaczaną, podgrzewamy, a następnie zagotowujemy, cały czas mieszając.
Do zgęstniałej masy dodajemy sok z cytryny oraz wiśnie, mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Śmietankę ubijamy mikserem na sztywno, rozprowadzamy dokoła sernika, środek wypełniamy frużeliną wiśniową i podajemy...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona