Kuchnia

60 inspiracji
3 obserwujących
Maślane bułeczki z pietruszką i czosnkiem :)

Składniki na ciasto:
400 g mąki chlebowej pszennej typ 650
15 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
płaska łyżeczka soli
250 ml letniego mleka
30 g roztopionego masła
jajko do posmarowania

Przepis po kliknięciu w zdjęcie :)
Brokułowe krokiety

Składniki: (ok 10 krokietów)

25 dkg ugotowanych ziemniaków
25 dkg brokuła
1 jajko
15 dkg startego sera żółtego
sól
pieprz

panierka:

1 rozmącone jajko
mąka
bułka tarta
olej do smażenia
Sposób wykonania:

Ugotowane (wystudzone) ziemniaki dobrze ugnieść tłuczkiem.

Brokuł (bez grubej łodygi) wrzucić na wrzątek i gotować ok.5 minut. Odcedzić i wystudzić. Rozdrobnić widelcem.

Dodać jajko, starty ser. Doprawić solą i białym pieprzem. Zagnieść na jednolitą masę.

Z przygotowanej masy lepić podłużne krokiety. Obtoczyć w mące, jajku i bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony na złoty kolor.

Wykładać na ręczniki papierowe. Podawać dopóki są gorące, a ser pięknie ciągnący :)

Pysznie smakują z sosem jogurtowym lub z surówką z kiszonej kapusty.

Smacznego :)
Roladki z szynki z jajeczno-czosnkową pastą
Roladki z szynki z jajeczno-czosnkową pastą

szynka np konserwowa albo sopocka ok 12 plasterków
3 jajka ugotowane na twardo
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki majonezu
natka pietruszki posiekana
sol i pieprz do smaku



Jajka posiekać na drobną kosteczkę, lekko rozgnieść. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majonez. Wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki, sol i czosnek do smaku. Szynkę rozwinąć, na każdy plaster ułożyć po porcji jajecznej masy, zawinąć w rulon. Tak przygotowane roladki podać na świąteczny stół.
Potrzebujesz: 4 plasterki wędzonego boczku, 1 małego ziemniaka, 1/2 czerwonej cebuli posiekanej, 1/2 czerwonej papryki posiekanej, 1/2 zielonej papryki posiekanej, 1 szklanka posiekanych pieczarek, 2 ząbki czosnku posiekanego, 1/2 szklanki quinoa, opłukanej, 1 szklanka bulionu warzywnego lub wody, 4 jajka (usmażone tak jak lubisz), sól i pieprz do smaku

Rozgrzej średniej wielkości patelnię. Dodaj boczek. Smaż aż wytopi się tłuszcz a boczek zrobi się chrupki. Następnie przełóż plasterki boczku na papierowy ręcznik.

Zmniejsz ogień, dodaj posiekanego ziemniaka, cebulę, papryki, pieczarki i czosnek. Wymieszaj. Przykryj i smaż przez 5-6 minut. Przemieszaj kilka razy. Warzywa powinny zmięknąć.

Dodaj surową quinoa do warzyw i smaż przez około 2 minuty. Dodaj bulion lub wodę i zagotuj miksturę. Zmniejsz ogień na minimalny i gotuj przez 15 minut, aż kasza zmięknie. W tym czasie usmaż jajka. Kaszę dopraw solą i pieprzem. Podawaj w miseczkach z usmażonym jajkiem i boczkiem.
Składniki na deser z mascarpone i galaretki:
- 1 opakowanie turkusowej galaretki;
- 200g serka mascarpone ;
- 2 łyżki cukru pudru;
- 100g gęstej kremówki.

Galaretkę przygotuj zgodnie z zaleceniami na jej opakowaniu. Wylej do np. miski i pozostaw w lodówce do stężenia. Serek wymieszaj z cukrem oraz kremówką i wstaw do lodówki. Kiedy galaretka stężeje rozdrobnij ją przy pomocy widelca na mniejsze cząstki, nakładaj porcje do pucharków, a pomiędzy poszczególnymi porcjami galaretki nakładaj porcje schłodzonego serka.
Smacznego!
Paluszki rybne pieczone w... chipsach!

Potrzebujesz: 4 filety z dorsza, 2 łyżeczki majonezu, odrobina soli, 1 małe opakowanie chipsów (najlepiej solonych albo z dodatkiem octu balsamicznego), 1/2 szklanki sosu tatarskiego

Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Filety z dorsza posmaruj majonezem. Chipsy pokrusz. Rybę obtocz w pokruszonych chipsach. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 15 minut. Podawaj z sosem tatarskim lub czosnkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona