CIASTA

305 inspiracji
Metrowiec
Przepis
Składniki:

8 dużych jaj, białka i żółtka oddzielnie
szczypta soli
1 i 1/2 szklanki cukru
16 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego
16 łyżek wody
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki ciemnego kakao
Krem budyniowy:

500ml mleka 2 lub 3,2%
1/2 szklanki cukru
2 łyżki ekstraktu waniliowego (w zamian można dać cukier waniliowy, zastępując nim część zwykłego cukru)
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
200g miękkiego, niesolonego masła
Polewa:

60g niesolonego masła
4 łyżki wody
4 łyżki cukru
4 łyżki kakao
Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia, odstaw na bok.

Białka oddziel od żółtek i ubij z solą na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier. Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtka. Do powstałej puszystej masy jajecznej wlewaj stopniowo olej oraz wodę, miksując na niskich obrotach.

Gdy wszystko się połączy, wsyp do misy miksera mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksuj na jednolitą masę. Ciasto podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj 3 łyżki mąki ziemniaczanej i wymieszaj dokładnie, do drugiej dodaj kakao i również wymieszaj.

Przelej obie masy do keksówek o wymiarach około 12 x 36 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170°C przez około 40 – 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu, delikatnie wyjmij oba ciasta z formy i wystudź na kratce.

Podczas gdy ciasta stygną, przygotuj masę budyniową. Możesz to zrobićDo 1/2 szklanki mleka dodaj obie mąki i wymieszaj dokładnie, by nie było grudek. Pozostałe 1 i 1/2 szklanki mleka zagotuj z cukrem i ekstraktem waniliowym. Do wrzącego mleka wlej stopniowo mieszankę z mąką i, cały czas mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Tak przygotowany budyń zdejmij z palnika i wystudź całkowicie.

Masło utrzyj, aż będzie puszyste. Cały czas ucierając dodawaj stopniowo zimny budyń, aż powstanie jednolity krem.*

Zimne ciasta pokrój na jednakową ilość kromek o szerokości około 1 cm. Biorąc na zmianę raz jasną, raz ciemną kromkę, sklejaj je ze sobą grubą warstwą kremu i układaj na tacy lub desce do krojenia. Połączone ciasto będzie bardzo długie, więc najprościej jest zrobić dwa takie przekładańce.

Przygotuj polewę. Masło oraz wodę podgrzewaj w niedużym rondelku do zagotowania. Gdy zaczną wrzeć, zdejmij z ognia, dodaj cukier oraz kakao i wymieszaj dokładnie. Całość będzie bardzo rzadka, ale zgęstnieje w miarę stygnięcia. Odstaw do przestudzenia, mieszając od czasu do czasu, by polewa była jednolita i błyszcząca (gdy będzie już przestudzona można ją wstawić do lodówki, by przyspieszyć gęstnienie). Gotową polewą udekoruj ciasto.

Podawaj ciasto pokrojone na ukos tak, by każdy kawałek obejmował kilka kolorowych pasów przełożonych kremem.

Przechowuj w lodówce.
Szarlotka z budyniem

Składniki na ciasto kruche (blacha o wym. 23×23):
450 g mąki pszennej
250 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części, jedną wkładamy do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki.

Składniki na nadzienie:
1 kg jabłek np. Boskop
2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka każdy) + 4 łyżki cukru
750 ml mleka
cukier puder – do posypania
kilka łyżek bułki tartej

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160ºC. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto z lodówki rozwałkowujemy, układamy na blasze, nakłuwamy widelcem i podpiekamy 10 minut.
Spód studzimy i posypujemy bułką tartą aby wchłonęła sok z jabłek podczas pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160ºC.
Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na cieście.
Budynie gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, wykorzystując 750 ml mleka i 4 łyżki cukru.
Gorącym budyniem polewamy jabłka.
Na warstwę budyniu ścieramy ciasto z zamrażarki.
Pieczemy około 45 minut.
Po wystudzeniu szarlotkę możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
ROŻKI MAŚLANO SEROWE Z JABŁKIEM
Przepis
Chrupiące, maślano-serowe rożki z jabłkami.
W smaku podobne do ciasteczek francuskich.
Tylko trzy składniki i jabłka.
Ciasteczka te są bardzo łatwe w wykonaniu i takie pyszne.

Składniki na około 60 ciasteczek:
zależy od wielkości szklanki.
250g maki pszennej
250g masła
250g twarogu śmietanowego
opakowanie cukru wanilinowego
2 jabłka
cukier puder do posypania

Mąkę przesiałam na blat.
Dodałam cukier wanilinowy.
Dołożyłam posiekane na kawałki miękkie masło.Ostatni składnik to twaróg.
Zagniotłam ciasto.Lepiącą kulę ciasta zawinęłam w folię
i włożyłam na 30 minut do lodówki.

Obrałam jabłka i pokroiłam na cienkie paski.
Ciasto podzieliłam na dwie części.
Podsypałam mąką i rozwałkowałam placki na grubość 0,5 cm.
Szklanką wycinałam koła.

Na każde koło nakładałam po kawałku jabłka i zlepiałam ciasto pośrodku.
Piekarnik nagrzałam do temperatury 200 stopni.
Układałam ciasteczka bezpośrednio na blasze.
Powinna być cienka,bo wtedy rożki szybciej się
zarumienią i będą bardziej kruche.
Piekłam ciasteczka około 20-25 minut.

Po wystygnięciu oprószyłam ciasteczka cukrem pudrem.

Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.... bo po chwili już i tak znikają.
Smacznego!
Brzoskwiniotka - kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem

SKŁADNIKI: (forma ok 23x33 cm)
Ciasto kruche:
2,5 szklanki mąki (lub torchę więcej, jeśli ciasto jeszcze się klei)
250 g masła
200 g waniliowego serka homogenizowanego
2/3 szklanki cukru pudru
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 budynie śmietankowe/waniliowe
3 szkl mleka
5-6 łyżek cukru
12 brzoskwiń

1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto (za mnie robi to robot kuchenny ;). Gdyby za bardzo się kleiło dodać jeszcze trochę mąki - ma być plastyczne. Ciasto podzielić na pół, jedną część rozpłaszczyć i schować do lodówki, drugą podsypać mąką, rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (ja lekko rozwałkowałam a potem porozciągałam rękami żeby wypełnić dokładnie blaszkę).
Uwaga: teraz sa dwie opcje, ja z reguły stosuję tą pierwszą bo wtedy mam pewność, że nie będzie zakalca ;)
a) ciasto nakłuć widelcem, włożyc do piekarnika nagrzanego do 200*C na ok 10-12 minut i upiec spód na złoto, a następnie całkowicie go wystudzić
b) na surowy spód wykładamy resztę i pieczemy w całości - wtedy czas pieczenia należy wydłużyć
2. 2,5 szkl mleka zagotować z cukrem, proszek budyniowy wymieszać z zimnym mlekiem, wlać na gotujące się mleko i gotować aż zgęstnieje. Jeszcze gorący wylać na spód ciasta.
3. Brzoskwinie obrać, przekroić na pół, ułożyć na budyniu (dziurką po pestce do dołu).
4. Drugą część ciasta wyjąć z lodówki, podsypać mąką i rozwałkować, wyłożyć na brzoskwinie wciskając je lekko między owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec aż wierzch się zrumieni (ok 40 min, a jeśli spód nie był wcześniej podpieczony to ok 60 min).


Po wystudzeniu wstawić do lodówki. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Ja oczywiście nie wytrzymałam i zjadłam kawałek jeszcze ciepłego z gałką lodów waniliowych ;)

http://kobieceinspiracje.pl/out,39458.html
CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM STRACIATELLA

SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:

5 jajek, dużych
3 łyżki mąki tortowej
2 łyżki kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
SKŁADNIKI NA PONCZ:

1/2 szklanki mocnej herbaty
1 łyżeczka cukru
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

2 budynie waniliowe, proszek
750 ml mleka
50 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
250 g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
SKŁADNIKI NA KREM STRACIATELLA:

500 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
3 łyżki posypki czekoladowej lub startej czekolady gorzkiej
Do miseczki przesiewamy przez sitko mąki oraz kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec wsypujemy powoli cukier i miksujemy ok 2 min. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najmniejszych obrotach miksera. Dodajemy w kilku partiach przesiane składniki. Po dodaniu każdej bardzo delikatnie mieszamy dużą łyżką drewnianą lub szpatułką, aby jak najmniej opadłą piana z białek. Formę o wym. 24×24 lub lekko większą smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy surowe ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 30 min do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu gorący biszkopt rzucamy z wys. 30 cm na zabezpieczoną podłogę. W ten sposób biszkopt nie opadnie. Ostudzony przekrawamy na dwie części.
500 ml mleka podgrzewamy z cukrami i masłem, aż do rozpuszczenia. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Do gorącego mleka wlewamy zimne mleko oraz dodajemy kawałki czekolady gorzkiej i mlecznej. Cały czas mieszamy i gotujemy na średnim ogniu, aż do zgęstnienia masy. Gotową owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Jeden blat biszkoptowy umieszczamy w formie i nasączamy ponczem. Wykładamy krem i przykrywamy drugim blatem, nasączamy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder, niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę oraz wsypujemy posypkę lub startą czekoladę. Wykładamy na biszkopt i na wierzchu kremu robimy fale np. za pomocą specjalnej nasadki dodawanej czasami do tortownic lub po prostu widelcem. Wkładamy do lodówki na całą noc.
Słodkie Fantazje - Pychotka krówkowo-mleczna


Składniki



Do przygotowania wcześniej:
•1 puszka mleka skondensowanego słodzonego*

Biszkopt:

8 dużych jajek


200 g cukru


180 g mąki pszennej tortowej


24 g kakao (ok. ¼ szklanki)


Kr........
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona