przepisy

30 inspiracji
Snickers - bez pieczenia

Składniki
masa :
1 szklanka mąki kukurydzianej,
1 szklanka cukru pudru,
5 szklanek mleka,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
szczypta soli,
1 puszka masy krówkowej orzechowej,
150g czekolady gorzkiej.

polewa :
100g czekolady mlecznej,
6 łyżek śmietany kremówki,
1/2 puszki masy krówkowej orzechowej,
4 batoniki snickers.

Dodatkowe składniki : 2 duże opakowania herbatników.

Przygotowanie : Do garnka wlej 4 szklanki mleka i doprowadź do wrzenia. Resztę mleka przelej do rondelka. Dodaj ekstrakt waniliowy, cukier, mąkę i sól. Wymieszaj składniki i wlej lekkim strumieniem do gotującego się mleka. Gotuj chwilę aż masa zgęstnieje cały czas mieszając. Podziel masę na 2 części. Do jednej wsyp połamaną czekoladę na kawałki i wymieszaj składniki. Do drugiej części wrzuć masę krówkową i połącz składniki.

Przygotowanie polewa krówkowa : Podgrzej masę krówkową aż będzie miała gęstą konsystencje.

Przygotowanie polewa czekoladowa : Do garnuszka wlej śmietaną i pogrzej. Wrzuć połamaną czekoladę i wymieszaj składniki.

Przygotowanie ciasta : Keksówkę wyłóż folią. Dno formy wyłóż herbatnikami i posmaruj czekoladową masę. Przykryj kolejną wartę herbatników i posmaruj masą orzechową. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników (masy). Ciasto polej masą krówkową, następnie masą czekoladową i posyp pokrojonymi batonikami. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.
najlepszy napój przed i po treningu - pomaga spalić zbędne kilogramy - Motywator Dietetyczny

Mięta, migdały, miód & szpinak - napój, który pomaga schudnąć!

Potrzebujesz:
1/2 ogórka,
1 małe jabłko, najlepiej kwaskowate,
3 łodyżki mięty,
1 szklankę szpinaku,
1 łyżkę miodu,
5 kostek lodu,
1-2 szklanki wody (z wysoką zawartością wapnia),
2 łyżki siemienia lnianego,
garść migdałów

Ogórka i jabłko pokrój w kostkę. Wrzuć do blendera i zmiksuj ze szpinakiem, miodem, miętą, siemieniem lnianym i migdałami. Dodaj kostki lodu. Zmiksuj na gęstą masę.

Rozcieńcz wodą (ilość zależy od gęstości- wolisz gęsty koktajl, dodaj tylko szklankę wody) i miksuj jeszcze chwilę. Pij codziennie na drugie śniadanie albo lunch.
niebo na talerzu: Muffiny, babeczki - przystawka na imprezę

Składniki ( na ok. 12 szt) :

- 250 g przesianej mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 150 ml mleka
- 150 jogurtu naturalnego
- 100 g tartego parmezanu (używałam też startego, twardego żółtego sera)
- 100 g fety pokrojonej w kostkę
- kilka plasterków wędzonki ( np. szynki włoskiej, kindziuka, boczku lub kiełbasy)
- 200 g świeżego albo rozmrożonego szpinaku w liściach
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- strączek chilli (lub łyżeczka sproszkowanej przyprawy - mniej, jeśli ktoś lubi łagodniejsze smaki), sól (3/4 łyżeczki), oregano (łyżeczka), rozmaryn (pół łyżeczki)


Piekarnik ustawić na 180 stopni. Na łyżce oleju przesmażyć pokrojoną drobno cebulę z wędzonką. Pod koniec smażenia dodać rozgnieciony czosnek i chili. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej wymieszać szpinak, przestudzoną zawartość patelni, roztrzepane widelcem jajka, przyprawy, parmezan, mleko, jogurt i olej. Zawartość drugiej miski dodać do mącznej mieszanki, krótko, ale szybko mieszając. Dorzucić fetę, połączyć delikatnie. Wypełnić masą natłuszczone i wysypane tartą bułką foremki do muffinek lub babeczek. Mogą być też wyłożone papilotkami (najlepiej woskowanymi, by się łatwo odklejały) i piec ok. 20 minut.
Zupa krem z pora i pomarańczy:

500 g porów (tylko białe części),
150 g ziemniaków,
1 l bulionu z kurczaka (w wersji wegetariańskiej warzywnego),
300 ml śmietany (użyłam słodkiej 18%),
1 pomarańcza (sok i otarta skórka),
30 g masła,
sól, świeżo zmielony pieprz czarny,
200 ml śmietanki kremowej (30%),
1 łyżka likieru cointreau (opcjonalnie)

Pory pokroić w cienkie plasterki, a obrane ziemniaki w małą kostkę. Masło roztopić w garnku ustawionym na małym ogniu. Dodać pory ze szczyptą soli i dusić na małym ogniu około 10 minut, aż warzywa zmiękną.
Dodać ziemniaki, wymieszać i dusić razem kolejne 3 minuty, następnie wlać bulion i sok wyciśnięty z połowy pomarańczy i gotować 20 minut. Dodać śmietanę (18%), wymieszać i gotować kolejne 10 minut.
Ugotowaną zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywny krem. 1 łyżkę soku wyciśniętego z pomarańczy lub likieru cointreau wymieszać ze skórką otartą z pomarańczy i delikatnie połączyć z bitą śmietaną.

Rozgrzać piekarnik lub opiekacz z grillem. Zupę rozlać do żaroodpornych miseczek i na jej powierzchni ułożyć porcję pomarańczowej bitej śmietany i wstawić do piekarnika lub pod grill i zapiec do uzyskania delikatnie brązowego koloru. Przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem i udekorować skórką pomarańczową i ziołami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona