Party time!

107 inspiracji
3 obserwujących
Hummus z bobu » Jadłonomia · wegańskie przepisy nie tylko dla wegan
Krokiety z kalafiora i czosnkowy sos aïoli

250 g ziemniaków, obranych i pokrojonych
200 g kalafiora, podzielonego na różyczki
11/2 szklanki natki pietruszki, posiekanej
1 żółtko
1 łyżka oliwy
1 szklanka (80 g) parmezanu, drobno startego
1/2 szklanki (60 g) mozzarelli do pizzy, startej
sól i pieprz, do smaku

do panierowania:
2 jajka, roztrzepane
1/3 szklanki mąki
2/3 szklanki bułki tartej lub panko


dodatkowo:
olej do smażenia

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, wyjmij je na sitko, a do tej samej wody włóż różyczki kalafiora i gotuj je 2-3 minuty (mają zostać jędrne), następnie odcedź. Gdy przestygną (można je ugotować dzień wcześniej lub zużyć resztki z obiadu) rozgnieć ziemniaki na purée, kalafiora posiekaj drobno. Ziemniaki i posiekanego kalafiora włóż do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami - natką, żółtkiem, oliwą i obydwoma serami. Posól i dodaj pieprzu do smaku.

Uformuj podłużne krokiety. Użyj miarki np. 1/4 szklanki, żeby były równej wielkości. Obtocz każdy w mące, jajku i na koniec w bułce tartej.

Rozgrzej sporą ilość oleju - idelana byłaby tu frytkownica, ale głęboka, nieduża (bo zużyjesz mniej oleju) patelnia też się sprawdzi. Smaż krokiety partiami, jeśli robisz to na patelni, obracając je, żeby przyrumieniły się równomiernie ze wszystkich stron. Po usmażeniu odkładaj na ręcznik papierowy.

Podawaj z sosem aïoli.

***
Ten sos to skrócona i uproszczona wersja tradycyjnego aïoli, który robi się tak jak majonez, z żółtka i oliwy, z dodatkiem ugotowanych ziemniaków lub chleba. Użycie gotowego, ale dobrego majonezu, przyspiesza proces przygotowania, a dodatek pieczonego czosnku (upiec można go wcześniej) spodoba się osobom , którym przeszkadza zapach czosnku surowego.
Bakłażanowe roladki z ricottą w pomidorach

Składniki:

1 duży bakłażan
700 g pomidorów śliwkowych
1 opakowanie (250 g) sera ricotta
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki (100 g) tartego parmezanu
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
oliwa

Bakłażanowe roladki z ricottą w pomidorach - sposób przygotowania: Przygotuj sos: pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kawałki. Na 1 łyżce oliwy przesmaż posiekany ząbek czosnku, dodaj pomidory, dopraw cukrem i 1/2 łyżeczki soli. Sos zagotuj i duś, aż zgęstnieje, 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy sos się gotuje, przygotuj bakłażana: umyj go, osusz i pokrój wzdłuż na półcentymetrowe plasterki. Każdy plasterek skrop niewielką ilością oliwy i posyp solą. Rozgrzej patelnię grillową i smaż plasterki bakłażana, aż będą złociste i miękkie - ok. 4 minut z każdej strony. W misce wymieszaj ricottę z parmezanem i bazylią, ewentualnie dopraw solą. Plastry bakłażana smaruj przygotowanym nadzieniem i zwijaj w roladki. Podawaj polane sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona