Nowe 20

11 inspiracji
Bułki pizza to świetny pomysł na śniadanie do pracy czy szkoły. Połączenie które pewnie wielu zaciekawi.
Czosnkowy kurczak w chipsach paprykowych

Składniki:

500 g filetów z piersi kurczaka
sos czosnkowy przygotowany z 500 ml jogurtu greckiego
150 g chipsów paprykowych

Przygotowujemy sos czosnkowy. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i odkrajmy wszystkie nieciekawe elementy. Filet kroimy jak do nuggetsów. Chipsy najpierw kruszymy w paczce po czym mielimy je dokładnie za pomocą blendera. Kawałki mięsa moczymy dokładnie w sosie po czym obtaczamy w kawałkach chipsów. Zapanierowane kawałki układamy luźno na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy 35- 40 minut w temp. 180 st C, aż panierka się lekko zarumieni.
Cebulowe Muffiny z Serem, Boczkiem i Szynką

Składniki

2 i 1/2 szklanki mąki
1/2 kostki masła
2 całe jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
duża szczypta soli
2 duże lub 3 średnie cebule
15 dag żółtego sera
5 dag szynki
5dag boczku
2 łyżki czubricy
szczypta ostrej papryki
odrobina Vegety
łyżka oliwy
masło do wysmarowania formy

Etapy przygotowania


Piekarnik nagrzać do 210C. W tym czasie w misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Żółty ser i szynkę pokroić w małą kostkę. Cebulę pokroić w dość grubą kostkę, zeszklić na oliwie i doprawić Vegetą. Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić na patelni. Ser, szynkę, cebulę i boczek dodać do pozostałych składników. Jajka roztrzepać z mlekiem. Masło roztopić w rondelku, lekko wystudzić, a następnie dodać do mleka i dokładnie wymieszać. Płyny połączyć z mąką, i dosyć dokładnie wymieszać (ciasto nie musi być gładkie).
Formę wysmarować masłem, ciasto nałożyć do poszczególnych otworów. Na wierzchu posypać czubricą. Piec przez około 20 - 25 min. Smacznego!!!
Byczki

Składniki: (z podanej porcji wychodzi około 60 sztuk)

Ciasto

1,5 kg ziemniaków
ok. 500 g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 łyżeczka soli

Farsz

450 g ugotowanego mięsa wieprzowego (można zastąpić drobiowym)
450 g pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić. (można też użyć ziemniaków gotowanych poprzedniego dnia)

W czasie, gdy ziemniaki stygną przygotować farsz: Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić pieczarki i smażyć do miękkości. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Razem dusić chwilę, aż cebula ładnie się zeszkli. Wystudzić.

Ugotowane mięso (można użyć mięsa rosołowego, albo od kości schabowych, na których gotowane były wcześniej zupy) wraz z pieczarkami i cebulą przekręcić przez maszynkę. Doprawić pieprzem i solą.

Wystudzone ziemniaki przepuścić przez praskę lub przekręcić przez maszynkę. Dodać jajka, sól i mąki. Zagnieść ciasto.

Na stolnicę obficie oprószoną mąką wyłożyć część ciasta. Rozwałkować na grubość ok. 4-5 mm i podzielić na niewielkie kwadraty. Na każdy kwadrat nakładać łyżeczkę farszu. Ciasto złożyć na pół i podobnie jak w pierogach skleić brzegi.

Gotowe byczki wrzucać partiami na osolony wrzątek. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Podobnie postąpić z każdą kolejną częścią ciasta. Gorące byczki podawać okraszone skwarkami. Wybornie też smakują odsmażane na tłuszczu.


http://zjemto.blox.pl/2015/01/Byczki-z-miesem-i-grzybami.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona