Imprezy

15 inspiracji
Wielkanocne koreczki z jajek przepiórczych i białej kiełbasy - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Składniki:

6 pomarańczy
200 g cukru
1 laska wanilii
1 kora cynamonu
kilka szt goździków
250-300 ml wódki
300 ml wody

Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze dodajmy 250 ml. Odstawiamy do wystygnięcia. Przy pomocy drobnego sita przecedzamy nalewkę, najlepiej dwa razy. Jeśli nie mamy sitka o małych oczkach użyjmy gazy. Nalewkę przelać do butelek, włożyć korę cynamonu i laskę wanilii. Odstawić i przez kolejne pięć dni, codziennie wstrząsamy butelkami. Po pięciu dniach nalewka jest gotowa do picia.
MOJITO MALINOWE

2 łyżki malin (możesz użyć mrożonych)
kilka liści mięty
2 łyżki barowe brązowego cukru
40 ml białego rumu
1 dash (kilka kropli) likieru malinowego
15 ml soku z limonki
dopełnienie: sprite lub 7up
kruszony lód


Maliny dokładnie ugnieć z cukrem (jeśli używasz mrożonych, rozmroź je). Następnie dodaj liście mięty i delikatnie ugnieć. Całość przełóż do szklanki, dosyp kruszonego lodu, wlej rum, likier, sok z limonki i zamieszaj. Dopełnij spritem, tak aby na koniec zostało miejsce na dopełnienie szklanki kruszonym lodem.


Rady: łyżka barowa = ok. 3 ml
Syrop cukrowy możesz przygotować samodzielnie - rozpuść cukier w wodzie w proporcjach 1 kg cukru na pół litra wody
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona