przepisy

358 inspiracji
12 obserwujących
Delicious Titbits: Nalewka z kwiatów czarnego bzu / Homemade elderflower liqueur
Amerykany

Składniki na około 15 - 20 ciastek:

1 szklanka mleka
3 jajka
0,5 kg mąki pszennej
1 szklanka cukru
12 dag margaryny
2 czubate łyżeczki amoniaku
Margarynę roztopić, odstawić do wystygnięcia. Mleko zmiksować z jajkami. Dodać mąkę wymieszaną z cukrem i amoniakiem, zmiksować; na końcu wlać tłuszcz, zmiksować.

Na natłuszczoną blachę wykładać ciasto (około 2 łyżek na jedno ciastko, lub mniej), w bardzo dużych odstępach.

Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC, aż brzegi zaczną się rumienić. Ostudzić na kratce (dopiero wtedy ulotni się zapach amoniaku). Posmarować lukrem od płaskiej strony.

Lukier:

3 szklanki cukru pudru
8 łyżek gorącej wody
odrobina soku z cytryny
Składniki rozetrzeć. Gęstość lukru można dowolnie regulować dosypując pudru lub dolewając wody.

Smacznego :)
Krążki Cebulowe

Składniki:

-2 duże cebule
-2 jajka
-mąka
-bułka tarta (najlepiej domowa)
-odrobina mleka
-sól, świeżo zmielony pieprz
-olej do smażenia

Przepis:
Cebulę obieramy, kroimy na plastry o grubości ok. 5 mm. Każdy plaster rozdzielamy na pojedyncze okręgi. W miseczce roztrzepujemy jajka z odrobiną mleka (ok. 2 łyżki), dodajemy szczyptę soli i pieprzu. W osobej misceczce wysypujemy mąkę, którą również solimy (dosyć mocno - ok. 1/2 łyżeczki) i dodajemy pieprzu. Pojedyncze krążki obtaczamy w mące, jajku i na koniec bułce tartej. Krążki smażymy w rozgrzanym oleju. Warto na spróbowanie usmażyć jednego, aby wiedzieć, czy dodać więcej soli i pieprzu czy też nie. Smażymy z obu stron, aż będą rumiane
Domowe Monte

SKŁADNIKI:
1/2 litra mleka 2%
3 łyżki mleka w proszku
2 czubate łyżki serka homogenizowanego 0%
2 płaskie łyżki żelatyny
7 tabletek słodzika rozpuszczonego w małej ilości ciepłej wody
płaska łyżeczka kakao odtłuszczonego
aromat czekoladowy i orzech laskowy po około 5 kropelek

JAK ZROBIĆ:
mleko w płynie wymieszać z mlekiem w proszku za pomocą trzepaczki
Mleko zagotować, zdjąć z ognia
Dodać słodzik i żelatynę, miesza do momentu aż żelatyna się rozpuści,
Doda serek homogenizowany i miesza aż masa będzie jednolita
Połowę masy odlać do dzbanuszka
Do pozostałej doda kakao - najlepiej przesiać je przez sitko i aromaty
Wlać ciemną masę do kubeczków/ miseczek tak aby zajęła połowę zawartość
Wstawić na około godzinę do lodówki (białej części jeszcze nie chłodzimy)
Gdy ciemna masa zgęstnieję wylewamy na nią biała i ponownie wkładamy do lodówki - ja zawsze wkładam na cała noc
DIETETYCZNE CIASTKA OWSIANE
przepis na 14 ciastek

1 szklanka płatków owsianych
2 bardzo dojrzałe banany
1 łyżka masła (20 g)
2 łyżki pestek dyni (lub słonecznika)

Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy blenderem. Dodajemy miękkie masło, płatki owsiane i pestki dyni. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10-15 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Bierzemy po łyżce masy, formujemy kulką, którą spłaszczamy na kształt ciasteczka. Układamy na blaszce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, na ładny złoty kolor.
Likier Czekoladnica

Składniki: • 2 puszki mleka słodzonego • 2 gorzkie czekolady • 3/4 l wódki Wykonanie: • Mleko w puszcze gotować przez półtorej godziny, tak aby było cały czas zanurzone w wodzie. • Po wystudzeniu wymieszać z wódką. • Czekoladę połamać na kawałki, umieśćić w miseczce nad gorącą wodą i rozpuścić. • Dodać czekoladę do alkoholu. • Zlać do słoja, karafki lub butelek i odczekać 3 dni. Dobrze, aby naczynie miało szeroką szyjkę bo likier jest dość gęsty. Bardzo trudno wytrzymać te 3 dni!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona