Jedzonko bezmięsne

77 inspiracji
by Conti
2 obserwujących
KNEDLE Z TRUSKAWKAMI

Skladniki:
•500g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
•ok. 125g mąki ziemniaczanej
•1 jajko
•sól
•2 łyżeczki mąki pszennej
•10 dużych truskawek

Ziemniaki przepuścić przez praskę do miski, masę ugnieść w misce i podzielić ją na 4 części, jedną część odłożyć na pozostałe i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać mąkę pszenną, szczyptę soli i roztrzepane jajko, wymieszać masę na gładko - nie wyrabiać za długo.

Truskawki umyć, osuszyć i obrać z szypułek.

W garnku zagotować osoloną wodę. Masę podzielić na 10 części, każdą część rozpłaszczać na placki, na każdym placku kłaść truskawkę, zaklejać i "kulać" okrągłe knedle, układać je na oprószonym mąką blacie.

Wkładać knedle do wrzącej wody i gotować 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię na małym ogniu. Knedle wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzach, można podawać ze śmietaną albo masłem i cynamonem.
KNEDLE ZE SLIWKAMI

Na około 24 knedelki:
•1 kg ziemniaków
•mąka ziemniaczana (ok. 250g)
•4 łyżki mąki pszennej
•2 jajka
•szczypta soli
•1 kg małych śliwek (węgierek)



Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i lekko przestudzić. Przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, lekko ugnieść w misce.

Masę ziemniaczaną podzielić na ćwiartki, jedną odłożyć, a na jej miejsce wsypac mąkę ziemniaczaną. Dodać mąkę pszenną, sól i jajka i wyrobić gładką masę.

Śliwki umyć, przekroić na pół i pozbawić pestek. Ciasto podzielić na kilkanaście części i z każdej lepić kulkę, którą potem rozpłaszczać na dłoniach, kłaść śliwkę, w razie potrzeby cukier i formować kuleczki.

Odkładać knedle na blat posypany mąką. W dużym garnku zagotować wodę z solą i do gotujcej wody wkładać po kilka knedli. Gotować około 4 minut od wypłynięcia. Wyjmowac łyżką cedzakową.

Knedle można podawać ze śmietaną, ja najbardziej lubię polane roztopnionym masęłkiem i posypane słodkim kakao.
Knedle ze śliwkami, proste przepisy na knedle | Blog kulinarny - codojedzenia.pl
Kotleciki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Składniki na 10-12 sztuk
na kotleciki:
- 3 duże ziemniaki
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 1 duża cebula lub 2 mniejsze
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła do przysmażenia cebuli
- bułka tarta do obtoczenia kotlecików

na sos :
- 30dag pieczarek
- 1 mała cebula
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- sól, pieprz




Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić i zdjąć skórkę. Można użyć ziemniaków z poprzedniego dnia. Przepuścić je przez praskę. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę i ostudzoną cebulę. Przyprawić i wymieszać.
Z ciasta formować niewielkie kulki, obtaczać w bułce tartej i na desce spłaszczać je delikatnie dłonią tak, żeby powstały kotleciki. Usmażyć na oleju na złoty kolor.

Przygotować sos: pieczarki obrać i pokroić w półplasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Na maśle usmażyć cebulę, dodać pieczarki, posolić, żeby puściły sok i usmażyć. Gdy cały płyn odparuje, dodać wodę i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Do sosu dodać śmietanę, pieprz i jak trzeba to jeszcze trochę soli. Można posypać natką.

Ciepłe kotleciki podawać z sosem.
Spaghetti z sosem brokułowym:
Sładniki:

500g makaronu
200g śmietanki 30%
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżka masła
1 łyżka parmezanu
1/2 brokuła
sól

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente. Brokuła umyć, wrzucić na wrzącą wodę i obgotować 5 minut. podzielić na niewielkie różyczki. Kilka odłożyć.

W rondelku rozgrzać masło. Wrzucić drobno pokrojony czosnek, lekko przesmażyć. Dodać śmietanę i gotować na małym ogniu. Kiedy sos trochę zgęstnieje dodać brokuł. Gotować jeszcze chwilę, aż będzie miał konsystencję taką jaką chcecie osiągnąć. Słodka śmietanka ładnie się redukuje, więc nie trwa to długo. Na koniec doprawic solą i białym pieprzem. Gotowy sos połączyć z makaronem i wymieszać. Udekorować odłożonym brokułem i obficie posypać parmezanem. Gotowe!
Pieczeń z jajek
- pyyyszna ;)




Składniki:
10 jajek ugotowanych na twardo,
1 surowe jajko,
cebula,
40 dag pieczarek,
3/4 puszki groszku,
5 łyżek startego żółtego sera,
2 łyżki majonezu,
2 łyżki śmietany 18%,
5 łyżek kaszy manny,
sól, pieprz,
szczypta ostrej papryki.


Przygotowanie:
Ugotowane na twardo jajka ostudzić i oskubać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki oczyścić, także zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, posiekać i z pieczarkami podsmażyć na odrobinie oleju. Przestudzić i dodać do jajek wraz z odsączonym groszkiem. Wbić jajko, dodać starty żółty ser. Dodać majonez, śmietanę oraz kaszę mannę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Całość dokładnie wymieszać. Keksówkę wyłożyć folią tak, by sporo wystawało ponad brzeg by można było przykryć pieczeń. Do formy przełożyć masę, przykryć wystającą folią. Piec ok. 40min w temp. 200st. Następnie odchylić folię i piec jeszcze ok. 20min.
Makaronowe babeczki...

Ugotuj makaron kolanka. Na patelni podsmaż cebulę i czosnek. Na koniec dodaj szpinak. Całość wymieszaj z makaronem i tartym serem żóltym. Masę przełóż do foremek i zapiecz w piekarniku...
.
Pasztet warzywny

Składniki:

500 g selera korzeniowego
200 g marchwi
180 g cebuli
300 g pieczarek
puszka białej fasoli
2 łyżki oleju
200 g masła
1 szklanka wywaru warzywnego
5 jajek
1 szklanka bułki tartej
1 łyżka sosu sojowego
sól
pieprz
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki curry
pieprz ziołowy




Cebulę obieram i drobno siekam. Marchew i seler obieram, ścieram na tarce na dużych oczkach i przekładam do rondla razem z cebulą. Wlewam szklankę gorącego wywaru warzywnego i dodaję 200 g masła. Przykrywam garnek i duszę całość na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Na patelni rozgrzewam olej, smażę na nim oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki aż do odparowania płynu. Fasolę z puszki odsączam i miksuję za pomocą blendera na jednolitą masę.
W misce mieszam razem ostudzone i uduszone warzywa, pieczarki, zmiksowaną fasolę. Wsypuję bułkę tartą i wbijam jajka. Całość doprawiam do smaku przyprawami i sosem sojowym. Po dokładnym wymieszaniu składników przekładam masę do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C i piekę 1 godzinę 15 minut.
Po upieczeniu wyjmuję formę w pieca, a po dokładnym wystudzeniu wyjmuję pasztet z formy i kroję na plastry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona