przetwory

162 inspiracje
2 obserwujących
Jarzębina z jabłkiem do mięs
na podstawie przepisu M. Kuronia

Jarzębinę przed użyciem należy włożyć do zamrażalnika
na co najmniej 2 dni, aby pozbyć się gorzkiego smaku.

500 g przemrożonych owoców jarzębiny
500 g jabłek
1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
1 łagodne chilli, drobno posiekane
1-2 ząbki drobno posiekanego czosnku
2/3 szklanki cukru

Z jabłek usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, włożyć do garnka,
dodać połowę jarzębiny oraz cukier i dusić na małym ogniu przez półtorej godziny.
Kiedy owoce są całkowicie rozgotowane, przetrzeć je przez sito.
Do przecieru dodać resztę jarzębiny oraz przyprawy,
zagotować, zmniejszyć ogień i dusić 10-15 minut.
Gorącą jarzębinę przełożyć do wyparzonych słoików.
Pasteryzować 15-20 minut.

http://konwaliewkuchni
SOS BOLOŃSKI Z CUKINII NA ZIMĘ - NIE TYLKO DO MAKARONÓW.
Składniki na około 6,5 litrów sosu:
6 kg cukinii/kabaczka (+/- 200 g) - waga po obraniu i wydrążeniu nasion - (zużyłam 3 duże kabaczki)
4 ząbki czosnku
2 szklanki wody
3 łyżki soli kamiennej
2 liście laurowe
płaska łyżka pieprzu ziołowego
płaska łyżka czerwonej słodkiej mielonej papryki
zioła prowansalskie 10 g - 2 kopiaste łyżki
1 litr koncentratu pomidorowego
1,5 szklanki octu
1,5 szklanki cukru
płaska łyżeczka pieprzu cayenne (lepiej dać na początku pół płaskiej łyżeczki i sprawdzić pod siebie czy wystarczy pikanterii)
szklanka = 250 ml

Wykonanie:

Pracę z sosem podzielić sobie na dwie części. Wieczorem przygotować i nasolić cukinię by zmiękła (szybciej się rozgotuje), a dopiero następnego dnia gotować sos.

Część 1.

Cukinię obrać ze skórki, odciąć końcówki, przeciąć na pół i wydrążyć łyżką środek z nasionami. Jeżeli cukinia jest młodziutka i nie wytworzyły się jeszcze nasiona, to zostawiamy ą w całości, obieramy tylko skórkę. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Najszybciej będzie na szatkownicy elektrycznej. Można też pokroić w drobną kostkę. Cukinię przesypać solą kamienną - 3 łyżki. Zostawić na noc w chłodnym miejscu.

Część 2.

Do dużego garnka wlać dwie szklanki wody, włożyć liście laurowe, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz cukinię (wraz z sokiem jaki się wytworzył). Całość gotować około 60 minut, co jaki czas mieszając, by cukinia się rozgotowała. Następnie dodać przyprawy i koncentrat - jeszcze chwilę pogotować stale mieszając. Wyłączyć. Na końcu dodać cukier i ocet i dokładnie go rozprowadzić oraz usunąć liście laurowe.

Gorący sos nakładać do wyparzonych słoiczków, szybko zakręcać i pasteryzować we wrzącej wodzie przez 15 minut.

To wszystko, czekam na Wasze opinie :-)

Ps. Zanim nałożymy sos do słoiczków, można poczekać około godziny by sos się przegryzł "na naszym języku", a nie w słoiku i dołożyć troszkę więcej octu czy cukru wg uznania.
Zastosowanie: do makaronów (wystarczy podsmażyć mięso mielone i dodać do sosu), mięs (np. tu), zapiekanek (tu), jako sos do pizzy, jako ketchup a nawet jako składnik jajecznicy.
Mozaika życia: Kapusta kiszona w słoikach - zamknięcie sezonu przetworowego
Jabłka z galaretką do słoików

1 kg jabłek
cukier do smaku
1 galaretka cytrynowa

Sposób przygotowania:

1. Obrane jabłka kroimy na ćwiartki, przekładamy do garnka z grubym dnem, dolewamy trochę wody i dusimy, aż się całkowicie rozpadną.
2. Do jabłek dodajemy cukru do smaku, mieszamy, by dokładnie się rozpuścił. Chwilę dusimy. Na koniec wsypujemy suchą cytrynową galaretkę, zdejmujemy z ognia i całość dokładnie mieszamy.
3. Gorące jabłka przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
4. Po całkowitym wystudzeniu, a nawet na drugi czy trzeci dzień można zauważyć, że jabłka się fajnie lekko zżelują.

Smacznego!!!
Składniki:
ok. 2,5 kg młodej cukinii
7 szkl wody
1,5szkl octu 10% (użyłam Jamar)
2 szkl. cukru
1,5 łyżki soli
1 czubata łyżka curry
2 średnie cebule
liście selera
po kilka ziarenek gorczycy na słoik


Cukinię umyć, odciąć końcówki. Pokroić w plastry lub pół-plastry w zależności od wielkości.
Słoiki i zakrętki (ja użyłam 1 litrowych i wyszło mi 6 słoików) umyć i wyparzyć (np. w piekarniku 130 stopni 15 minut). Do każdego słoika na dno ułożyć plastry cebuli i szczyptę gorczycy. W słoikach poukładać cukinię a na wierzch kilka listów selera.
Wodę, ocet, sól, cukier i curry zagotować. Ciepłą zalewą zalać cukinię i zamknąć słoik. Pasteryzować tradycyjnie lub w piekarniku ok 10-15 minut (temp 130stopni).
Smacznego :)
Zakwas żytni na żur - Zamieszaj.pl

Składniki:
– 1 litrowy słoik
– 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
– 3 szklanki przegotowanej wody – niegorącej, letniej
– 2 obrane ząbki czasnku
– 3 listki laurowe
– 8 ziaren ziela angielskiego
– 8 ziaren czarnego pieprzu
– piętka chleba razowego, żytniego...
Fasolka szparagowa na zimę (do słoików) | sio-smutki! Monika od kuchni
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona