Przepisy na lody

176 inspiracji
1 obserwujący
lody truskawkowe:
500 g truskawek
100 g cukru (lub mniej jeśli owoce są mocno słodkie)
200 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie

Truskawki umyć, odszypułkować, przełożyć na talerz/tace i wstawić do zamrażalnika na ok. 1 h.
Po...
SORBET TRUSKAWKOWY

Skladniki:
70-80 dag truskawek
½ szklanki cukru
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki likieru truskawkowego (można pominąć)

Dodatkowo:
mięta do dekoracji

Przygotowanie:
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Wstawić do zamrażalnika na ok...
lody chałwowe

Składniki na około 1 litr lodów:

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (300 g)
pół szklanki pasty sezamowej tahini*
300 ml śmietany kremówki 36%
1,5 szklanki pełnego mleka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 - 5 łyżek miodu

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzać. Podgrzewać, mieszając, by składniki się połączyły, do gładkości. Przykryć folią spożywczą, wystudzić. Schłodzić do temperatury lodówkowej (najlepiej przez całą noc).

Mieszankę przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta.

Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzoną mieszankę z lodówki zmiksować, by lody się napuszyły, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia kilka razy zamieszać w pojemniku łyżką lub mikserem, by nie wytworzyły się kryształki lodu.

* Tahini

Jest to pasta na bazie nasion sezamu. Można ją kupić w specjalistycznych sklepach (np. w sklepie arabskim), lecz łatwo przygotować ją samemu, w domu.

Składniki na około 2 szklanki tahini:

4 szklanki ziaren sezamu
2/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Sezam wysypać na suchą dużą blaszkę i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200ºC na około 10 minut. W trakcie można sezam zamieszać. Powinien się lekko zarumienić, nie może zbrązowieć ani się przypalić. Wyjąć, odstawić do ostudzenia (sezam można również uprażyć na suchej patelni).

Po tym czasie sezam zmiksować z olejem za pomocą malaksera lub blendera na gładką masę (zajmie to kilkanaście minut). W masie nie powinno być widocznych ziaren sezamu.

Tahini można przechowywać w zakręconym słoiku, w lodówce, do 2 miesięcy.
Składniki:

2 szklanki mleka
2 szklanki śmietany kremówki
1 szklanka drobnego cukru (lub więcej)
skórka otarta z dwóch cytryn
3/4 szklanki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (około 5 dużych cytryn)
2 łyżki Limoncello lub innego likieru cytrynowego lub wódki
200 g wiśni, pokrojonych na ćwiartki (mogą być zamrożone)

Wszystkie składniki powinny być z lodówki. Wymieszać wszystkie, oprócz wiśni, chwilę schłodzić. Gotową mieszaninę przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według zaleceń jej producenta. Po ukręceniu lodów przez maszynę wrzucić wiśnie, wymieszać.
Składniki:

1 mleko skondensowane słodzone z puszki (400 g)
1 szklanka (250 ml) mleka
250 g twarożku śmietankowego (jak na serniki) lub quarku
3 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, schłodzić do temperatury lodówkowej.

Sos malinowy:

400 g malin (mogą być mrożone)
1 łyżka soku z cytryny
pół szklanki cukru (lub mniej)

Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Przetrzeć przez sitko. Schłodzić do temperatury lodówkowej.

Mleczną mieszankę wlać do maszyny do lodów, postepując według jej instrukcji ukręcić lody. Po skończeniu programu wlać sos, wymieszać lekko do otrzymania efektu marmurka. Zamrozić.
lody pistacjowe

Składniki:

pół szklanki orzeszków pistacjowych (mogą być solone)
2 łyżki jasnego syropu kukurydzianego (użyłam golden syropu, ale można też użyć miodu)
pół szklanki mleka
1,5 szklanki śmietany kremówki
pół szklanki cukru
pół łyżeczki ekstraktu z migdałów (lub kilka kropel aromatu migdałowego)
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub wódki)

Pistacje i syrop kukurydziany umieścić w food procesorze i zmiksować na gładką masę (można użyć blendera). Mleko i pół szklanki kremówki podgrzać z cukrem, do rozpuszczenia, zdjąć z palnika. Wlać do food procesora i zmiksować z pistacjami na gładką masę. Przetrzeć przez sitko (ja tego nie robiłam). Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Schłodzić do temperatury lodówkowej.

Umieścić w kontenerze maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta.

Lody można również przygotować bez maszyny do lodów. Przygotowaną schłodzoną mieszankę zmiksować na puszystą masę, przelać do kontenera i umieścić w zamrażarce. Lody w ciągu procesu mrożenia wyciągać kilkakrotnie (np. w godzinowych odstępach) i powtarzać czynność miksowania. Dzięki temu rozbijają się tworzące się kryształki lodu i powstałe lody mają bardziej kremową konsystencję.

Zamrozić.
LODY BRZOSKWINIOWE

Składniki:

puszka brzoskwiń w syropie (400 g)
40 g cukru
150 ml śmietany kremówki

Do małego garnuszka przelać całą zawartość puszki (razem z syropem). Dodać cukru, podgrzać tylko do jego rozpuszczenia. Zmiksować blenderem, ochłodzić do temperatury lodówkowej.

Do maszyny wlać chłodna kremówkę i zmiksowane ochłodzone owoce. Dalej postępować według instrukcji Waszej maszyny do lodów.
Lody Rum& Rasins

Składniki:
1 żółtko
2 jajka
750 ml mleka pełnotłustego
1 budyń waniliowym
500 ml śmietany kremówka
1 szklanka cukru

3-4 łyżki rumu ( my użyłyśmy Captain Morgan Spiced Rum)

4 łyżki rodzynek
Wykonanie:
1. Żółtka, jajka i 3.4 szklanki cukru ubić na parze.
2. Z mleka ugotować rzadki budyń. Zaparzyć nim jajka i chwilę ubijać.
3. Czekolady połamać na małe kawałki, wrzucić do masy jajeczno-budyniowej i mieszać do rozpuszczenia.
4. Rodzynki przełożyć do miseczki i zalać gorącą wodą.
5. 500 ml śmietanki ubić na sztywno.
6. Masę czekoladową wystudzić i następnie dodać ubitą śmietankę, rodzynki i rum.
7. Powstałe mieszanki wstawić do lodówki i często mieszać.
LODY GRAND MARNIER

Składniki:
2 żółtka
1 jajko
750 ml mleka pełnotłustego
1 budyń waniliowym
500 ml śmietany kremówka
1 szklanka cukru
1 biała czekolada (opcjonalnie)
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
3- 4 łyżki likieru pomarańczowego

Wykonanie:
1. Żółtka, jajka i cukier ubić na parze.
2. Z mleka ugotować rzadki budyń. Zaparzyć nim jajka i chwilę ubijać.
3. Czekoladę połamać na małe kawałki, wrzucić do masy jajeczno-budyniowej i mieszać do rozpuszczenia.
4. 500 ml śmietanki ubić na sztywno.
5.Masę czekoladową wystudzić i następnie dodać ubitą śmietankę,skórkę pomarańczową i likier.
6. Powstałe mieszanki wstawić do lodówki i często mieszać lub do maszynki do lodów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona