Słodko ale zdrowo .

90 inspiracji
Trochę bardziej odchudzone . Cukier można zastąpić lub zmniejszyć ilość .
1 obserwujący
Deser tęczowy
Składniki na 6 pucharków:

4 galaretki o ulubionych smakach: u mnie truskawkowa, wiśniowa, pomarańczowa i agrestowa

4 x 350 ml wody do rozpuszczenia każdej galaretki

400 g serka homogenizowanego waniliowego

3 ½ łyżki żelatyny

¼ szklanki gorącego mleka

Przygotować 4 miseczki i w każdej rozpuścić jedną galaretkę w gorącej wodzie. Odstawić do wystudzenia. W gorącym mleku rozpuścić żelatynę, ostudzić i połączyć z serkiem. Przygotować pucharki, wlać do każdego wlać 60 ml truskawkowej galaretki, włożyć do lodówki, aby galaretka szybka stężała. Gdy galaretka zrobi się sztywna wylać na nią 3 łyżki serka waniliowego i włożyć ponownie do lodówki. Postępować tak z resztą kolorów galaretek przekładając je warstwą serka waniliowego.
Rewelacyjna szarlotka orzechowa!

Kruchutka, rozpływająca się w ustach, mega! Z delikatną pianką z białek, z żurawinami.. Trochę jesienne ciasto, ale zanim kupicie na targu rabarbar, skorzystajcie jeszcze z zimowych jabłek :-). Inspirowałam się najlepszym kruchym ciastem orzechowym na ciasteczka z Linzu.. Polecam!

Składniki na orzechowe kruche ciasto:

1 i 1/4 szklanki orzechów laskowych, wcześniej podpieczonych, skórka obrana
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1 i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
pół szklanki cukru pudru
3 duże żółtka
230 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Orzechy zmiksować w malakserze na drobny piasek. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier puder i dokładnie zmiksować do połączenia. Dodać masło, żółtka, ekstrakt z wanilii. Dokładnie zmiksować do otrzymania kuli gładkiego, kruchego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać łyżkę wody, jeśli zbyt mokre - łyżkę mąki.

Otrzymane ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.

W tym czasie przygotować nadzienie jabłkowe.

Nadzienie jabłkowo - żurawinowe:

2 kg jabłek szarlotkowych*, obranych i pokrojonych w grubsze plasterki
sok z 1 niedużej cytryny
1 łyżeczka cynamonu
40 g masła
1/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pół szklanki suszonych żurawin
Dodatkowo:

2 łyżki bułki tartej
3 białka
100 g drobnego cukru do wypieków
Jabłka (pokrojone w plasterki) wymieszać z sokiem z cytryny.

Na dużej patelni umieścić masło, cynamon, brązowy cukier. Podgrzać, do roztopienia masła, wymieszać. Dorzucić jabłka, żurawinę, wymieszać. Gotować, mieszając, do odparowania wiekszości soku, około 12 minut. Odłożyć 2 - 3 łyżki soku z patelni, wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać na sam koniec do jabłek, wymieszać. Całkowicie wystudzić.

Wykonanie

Formę prostokątną o wymiarach 23 x 33 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Połowę schłodzonego kruchego ciasta wyłożyć/wysypać na spód, palcami ugnieść na dnie formy. Wyrównać. Posypać 2 łyżkami bułki tartej. Wyłożyć jabłka, wyrównać.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Ubitą pianę wyłożyć na jabłka, wyrównać. Na górę zetrzeć na tarce lub drobno pokruszyć kruche ciasto.

Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut. Przestudzić w lekko uchylonym piekarniku.

Wyjąć, oprószyć cukrem pudrem, kroić nożem z piłką, podawać.

* odmiany szarlotkowe w Polsce: szara reneta, antonówka; odmiany szarlotkowe w UK: Cox, Russet, Golden Delicious

Smacznego :-).
Jabłecznik z budyniem

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka maki krupczatki
2 jajka
16 g cukru waniliowego
¾ szklanki cukru pudru (daję odrobinę mniej)
250 g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
1 litr mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe z cukrem
Ugotować te dwa budynie na litrze mleka.
Ponadto:
1 ½ kg jabłek
cukier puder do dekoracji

Wykonanie:
Z podanych składników wszystko razem połączyć, by powstało jednolite ciasto. Następnie podzielić go na dwie równe części.
Jabłka pokroić w drobne, cienkie talarki, można skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Ja do tego ciasta użyłam teraz swoje jabłka ze słoika litrowego ;).
Blaszkę o wymiarach (24 x 40 cm) wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Teraz równomiernie na spód blachy dać jedną część ciasta, ponasuwać widelcem, na to wyłożyć jabłka, wyrównać. Na jabłka wylać gorący budyń, chwilkę odczekać, by lekko odparował i wyłożyć na górę drugą część ciasta, dobrze ponasuwać widelcem.
Piec około 50 minut w 190 – 200 st. C. Po upieczeniu, kiedy ciasto ostygnie, posypać cukrem pudrem. Pamiętać by kroić go jak będzie już całkiem zimne
Ciasto Malakoff - bez pieczenia

Składniki:

masa

200 g masła
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietanki 30 %
4 łyżki cukru
3 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka rumu

poncz

100 ml soku pomarańczowego
50 ml rumu

ponadto

ok. 30 sztuk podłużnych biszkoptów
3-4 łyżki konfitury malinowej lub z czarnej porzeczki
4 łyżki płatków migdałowych
kilka ciasteczek amaretti (opcjonalnie )
Sposób wykonania:

Przygotować masę. Szklankę mleka zagotować. Pozostałe mleko, kremówkę, żółtka, cukry i obie mąki zmiksować. Mieszankę wlać na gotujące się mleko. Doprowadzić do wrzenia, dobrze mieszając, by nie powstały grudki. Ugotowany budyń przykryć i odstawić do wystygnięcia.

Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać po łyżce budyniu. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodać sok z cytryny, a następnie rum. Krótko zmiksować.

Składniki ponczu wymieszać.

Formę o wymiarach 21 x 21 cm ( może też być tortownica o średnicy 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ściśle poukładać biszkopty. Za pomocą pędzelka nasączyć je połową ponczu. Na ciastkach i między nimi nałożyć konfiturę małymi kleksami. Wyłożyć połowę kremu. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów, nasączyć ponczem, nałożyć kleksy konfitury i przykryć drugą częścią kremu. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni, ciasteczka pokruszyć. Posypać ciasto płatkami i chrupiącymi kawałkami ciastek. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

Smacznego :)
Marchewkowe muffinki z serowo - kokosową koroną

Składniki na 10 muffinek:

2/3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielony...
Ciasteczka z orzechami włoskimi


Orzechowe, z odrobiną mlecznej czekolady. Lekko kruche i delikatnie słodkie, pyszne!



składniki na 30 ciastek:

90g miękkiego masła
3-4 łyżki cukru, z czubkiem
1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich (65g)
105g mąki
1 łyżeczka mleka lub śmietanki (opcjonalnie)

dodatkowo:

25g mlecznej czekolady (zużyłam więcej...;))

Ubić masło z cukrem na lekką i puszystą masę. Wmieszaj orzechy, mąkę, a na końcu mleko. Zroluj ciasto w wałeczki i potnij na 5cm części (formowałam kuleczki, które potem nieco spłaszczałam). Ułóż ciasteczka na papierze do pieczenia. Schłódź. W tym samym czasie nagrzej piekarnik do 175st.C. Piecz ok. 12 minut.

Ostudzone ciasteczka maczaj z jednej strony w roztopionej czekoladzie.
Makowiec gwiazda | Lawendowy Dom
Makowiec gwiazda

tortownica o średnicy 30 cm

ciasto:

500 g mąki

150 ml mleka

30 g świeżych drożdży

100 g cukru

4 łyżki masła

jajko

2 żółtka

masa makowa:

200 g mielonego maku

500 ml mleka

łyżka masła

5 łyżek miodu

skórka otarta z jednej cytryny

3 krople zapachu migdałowego

150 g migdałów

70 g smażonej skórki pomarańczowej (przepis tu)

dodatkowo:

jajko do posmarowania wierzchu

Na początek masa makowa. Mak wsypać do garnka, zalać mlekiem, doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 minut.
Na patelni rozgrzać masło, dodać ugotowany w mleku mak i miód. Smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa się zagęści.
Dodać skórkę cytryny, zapach migdałowy, posiekane migdały i skórkę pomarańczową. Wymieszać dokładnie i odstawić do wystygnięcia. Jeśli używasz maku niemielonego, przedłuż czas gotowania do 30 minut, następnie odsącz pozostały płyn na gęstym sitku i zmiel mak w maszynce.
Czas na ciasto. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżkę cukru, ciepłe mleko i 150 g mąki. Rozczyn wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Jajko i żółtka utrzeć z pozostałym cukrem do białości. Masło roztopić.
Do utartych jajek dodać lekko przestudzone masło, rozczyn i resztę mąki (350 g). Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić je pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
Teraz etap najciekawszy – zawijanie. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Przygotować tortownicę. Rozłożyć ją na części. Dno i boki oddzielnie posmarować masłem i wykleić papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Rozwałkować pierwszą część na placek o średnicy równej dnu tortownicy. Położyć placek na dnie i rozsmarować na nim trzecią część nadzienia. Postąpić tak samo z pozostałymi kawałkami ciasta. Każde kolejne układać na poprzednim i przekładać farszem. Wyrównać brzegi ciasta odcinając kawałki, które wystają poza obrys dna tortownicy.

makowiec-gwiazda-przepis_01

Na środku postawić szklankę. Naciąć ciasto (wszystkie warstwy, aż do dna) na 16 części. W tym celu podzielić je najpierw na 4 części, a potem każdą z nich również na 4 części.

makowiec-gwiazda-przepis_02

makowiec-gwiazda-przepis_03

Teraz zawijanie. Wziąć dwa kawałki i wywinąć na zewnątrz najpierw raz, a następnie jeszcze raz.

makowiec-gwiazda-przepis_04

makowiec-gwiazda-przepis_05

Postąpić tak z pozostałymi parami.

makowiec-gwiazda-przepis_07

Nałożyć ostrożnie boki tortownicy, posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem.
Wstawić do piekarnika na niską półkę. Piec ok. 45 minut. Gdy ciasto się przyrumieni, przykryć wierzch makowca folią aluminiową. Upieczony makowiec wyjąc z piekarnika, lekko przestudzić, przełożyć na kratkę i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona