Jedzenie, napoje, dekorowanie stołów i jedzenia

96 inspiracji
2 obserwujących
Lody ananasowe

Składniki: 12 sztuk
½ dużego świeżego ananasa
1 mały jogurt naturalny
3 łyżki miodu
½ czekolady mlecznej

Przygotowanie:
Ananasa obieramy, wrzucamy do blendera i miksujemy na pulpę.
Dodajemy jogurt, miód i nadal miksujemy do połączenia składników.
Na końcu dosypujemy startą na tarce o dużych oczkach czekoladę i delikatnie mieszamy.

Masę ananasową wlewamy do pojemniczków na lody i wstawiamy do zamrażarki, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Deser indyjski Falooda
syrop różany
zimne mleko
lody (owocowe, waniliowe, śmietankowe – jakie kto lubi)
owoce z puszki i/lub świeże (ze świeżych próbowałam mango i jabłko – mniam!)
posiekane orzechy, migdały lub/i pistacje
gruba słomka i wysokie szklanki
Do szklanki wlewamy syrop różany. Ile? Zależy od upodobań. Jak widzicie na zdjęciu wlałam ok. 1,5cm na taką wysoką szklankę. Dolewamy zimnego mleka, mniej więcej do połowy naczynia. Lejemy po ściance – wtedy syrop zostanie na dole i będzie ładnie wyglądał. Dodajemy owoce (jak widać na zdjęciu dodałam również makaron, ale jak mówiłam – niekoniecznie), na owoce wrzucamy 2 łyżki lodów, posypujemy orzechami i polewamy jeszcze odrobiną syropu. Uzupełniamy mlekiem do pełna, wbijamy słomkę.
Wegańskie ciasto czekoladowe z dżemem

składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka sojowego naturalnego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki sody
2 duże łyżki kakao
3 duże łyżki dżemu, najlepiej malinowego
1 cukier waniliowy

1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy (krótko) na jednolitą, gładką masę.

2. Przekładamy ciasto do formy posmarowanej olejem, ja piekłam w foremce na chleb o wymiarach 22x12cm. Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 60 minut. Jeśli użyjemy większej blaszki wtedy pieczemy około 45 minut. Przed wyjęciem z piekarnika najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona