jedzonko

10 inspiracji
Pasiak mleczno-galaretkowy

Składniki:

1,5 litra mleka 3,2 %
1,5 szklanki cukru
32 g cukru waniliowego
60 g żelatyny
1,5 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
6 galaretek w różnych kolorach (u mnie truskawkowa, agrestowa, brzoskwiniowa, rubinowa, cytrynowa, malinowa)


Mleko zagotować z cukrem i z cukrem waniliowym. W 1,5 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę i wlać ją do zagotowanego mleka, pozostawić w ciepłym miejscu. Nie rozpuszczamy wszystkich galaretek naraz, gdyż stężałyby. Rozpuszczamy po dwie galaretki (każdą w osobnej miseczce) w szklance gorącej wody.
Blachę o wymiarach 39 cm na 23,5 cm wyłożyć folią spożywczą, następnie wylać szklankę zimnego mlecznego płynu i wstawić na 15-20 minut do lodówki do całkowitego stężenia. Po tym czasie wylewam jedną galaretkę rozpuszczoną w jednej szklance wody (zimną, ale nie stężoną) i znów wkładam do lodówki na 15-20 minut do stężenia. Na przemian wylewam na blachę 1 szklankę rozpuszczonej galaretki i 1 szklankę mleka. Postępuję tak aż do wyczerpania galaretek i mleka. Finalnie powinno być 13 warstw. Ciasto kroję po około godzinie od wylania ostatniej warstwy.
Placki z jabłkami i twarożkiem

Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 25
Składniki

ILOŚĆ: ok. 20-25 placuszków
4 jajka (osobno białka i żółtka)
180g mąki
400g startych na tarce kwaśnych jabłek
200g śmietankowego twarożku (jak na sernik)
1 łyżka miodu
1 łyżka posiekanych migdałów
szczypta gałki muszkatołowej, szczypta cynamonu
większa szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Placki możemy podawać na sniadanie, deser lub kolację. Pyszne i szybkie:) Inspiracja od dorotus.
Etapy przygotowania

Do miseczki przekładamy żółtka, mąkę, twarożek, jabłka, miód, migdały, sól, cynamon oraz gałkę.
Mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy powoli do reszty ciasta. Smażymy na lekko rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Posypujemy lekko cukrem pudrem. Smacznego.
Gofry - Przetestowałam bardzo dużo przepisów. Ten jest najłatwiejszy i najlepszy :) Znalazłam na gofry.eu, gofrów będzie ok. 10-12
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej 450
2 szklanki mleka (można częściowo zastąpić wodą, lub użyć mleka 0,5%)
2 jaja
6 łyżek oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
Żółtka oddzielić od białek. Zmiksować żółtka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, olej i sól na gładką masę. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie szpatułką z ciastem. Piec w rozgrzanej gofrownicy do osiągnięcia pożądanego koloru (ok 3 minuty) i podawać z ulubionymi dodatkami.chrupiące i delikatne
Szyszki

Składniki:
około 60g ryżu preparowanego (2 małe paczki)
300g cukierków krówek
125g margaryny

Sposób przygotowania:
Krówki i margarynę rozpuścić w garnku na małym ogniu. Dodać ryż i wymieszać.
Z powstałej masy formować szyszki. Pozostawić do zastygnięcia.
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą

1 szklanka mąki
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
szczypta gałki muszkatołowej
szczypiorek
tymianek
sól
olej

Farsz: 300 g świeżego szpinaku
150 g sera ricotta
2-3 ząbki czosnku
oliwa
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

Przygotuj ze składników ciasto naleśnikowe, tak jak w poprzednich przepisach. Na koniec dodaj garść drobno posiekanego szczypiorku i listki tymianku lub mieszankę swoich ulubionych ziół. Odstaw ciasto na 20-30 minut. Przygotuj farsz: na rozgrzanej patelni na oliwie przesmaż posiekany czosnek, uważając, żeby się nie przypalił, dodaj umyty i osuszony szpinak i przesmażaj, aż szpinak zmięknie. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do przestudzonego szpinaku dodaj ser ricotta i dokładnie wymieszaj, spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni z dwóch stron na złoty kolor, zawijaj w nie farsz. Gotowe naleśniki możesz zjadać od razu lub odsmażać na niewielkiej ilości masła.
Ciasteczka owsiano - kokosowe
Składniki na 20 - 25 całkiem sporych ciastek:
85 g płatków owsianych
85 g wiórków kokosowych
100 g mąki
70 g cukru pudru
100 g rozpuszczonego masła
1 łyżka golden syrup'u (można zastąpić płynnym miodem)
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Do naczynia wsypać płatki, wiórki, mąkę i cukier, wymieszać. W małym rondelku roztopić masło i wlać golden syrup, wymieszać (nie gotować). Sodę wymieszać w szklance z 2 łyżkami wrzącej wody, wlać do rondelka z masłem i syrupem, wymieszać. Połączyć zawartość rondelka z suchymi składnikami, wymieszać.
Z ciasta robić kulki wielkości większego orzecha włoskiego, kłaść na blachę, spłaszczać (zachowując odstepy, ciastka się sporo rozleją na boki). Ja dodatkowo spłaszczałam je jeszcze po 2 minutach pieczenia.
Piec w temperaturze 180ºC około 8 - 10 minut (uwaga: szybko 'łapią' kolor).
Odczekać chwilę (będą bardzo miękkie), po kilku minutach przenieść na drucianą siatkę, by wystygły.
Ciasto orzechowe z jabłkami

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 jajka
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 10 dag rodzynek
- 6 średnich jabłek
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia




Miękką margarynę utrzeć z cukrem, potem dodawać po jednym jajku i nadal miksując, stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Wsypać orzechy, jeszcze raz zmiksować.

Do masy wsypać rodzynki i pokrojone w niedużą kostkę obrane jabłka, wymieszać dokładnie łyżką. Przełożyć do podłużnej formy keksowej, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w 180ºC
CHURROS

Składniki na około 20 sztuk:
240 ml wody
50 g masła (3 łyżki)
2 łyżki cukru demerara
szczypta soli
1 i 1/8 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu + ewentualnie do oprószenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 średnie jajka
Ponadto:
olej do smażenia
drobny cukier do oprószenia

W średniej wielkości garnku zagotować wodę, masło, cukier, sól, do momentu roztopienia się masła i rozpuszczenia cukru. Do wrzątku wsypać mąkę wymieszaną z cynamonem i ekstrakt z wanilii. Zdjąć z palnika, ucierać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia. Ostudzić.
Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując dobrze po każdym dodaniu. Ciasto powinno być gładkie i gęste.
Przygotować rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki, nałożyć do niego ciasto.
Olej rozgrzać do temperatury 175ºC. Na olej wyciskać churros długości około 12 cm, smażyć po 2 minuty z każdej strony do złotego brązu.
Osuszyć na bibułce, obsypać cukrem. Podawać z sosem czekoladowym lub z gorącym dulce de leche.*
Składniki:
pół kostki masła (125 g)
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
140 g skondensowanego, niesłodzonego mleka
3 szklanki płatków owsianych
3 bardzo czubate łyżki masła orzechowego (najlepiej typu 'crunchy', z kawałkami orzeszków)

Płatki owsiane wsypać do dużej miski, dodać masło orzechowe. Pierwsze cztery składniki zagotować w małym rondelku, ciągle mieszając. Gotować jedną minutę od momentu zagotowania. Zdjąć z palnika, wsypać do miski z płatkami i dokładnie wszystko wymieszać. Układać łyżką nieduże kopczyki na papierze do pieczenia lub folii i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation