przepisy

146 inspiracji
by kucka
Muffiny z szynką

http://gotowanie.onet.pl/przepisy/muffinki-z-szynka,115416.html


Składniki

300 g mąki
200 g wędzonej szynki
2 pęczki szczypiorku
80 g masła
2 jajka
1/8 l mleka
1/8 l maślanki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka marynowanych ziaren zielonego pieprzu
masło do foremek

Etapy przygotowania

1

Szynkę drobno pokroić. Szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Roztopić masło.
2

Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Jaja ubić z mlekiem i masłem, dodać do mąki i wymieszać. Wymieszać szynkę ze szczypiorkiem i pieprzem. Foremki wysmarować masłem i wyłożyć do nich ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (elektryczny), 160 stopni (z termoobiegiem), pozycja 2-3 (gazowy) przez 25-30 minut.
3

Wskazówka: do masy można dodać 100 g startego sera, jak ementaler lub gouda, aby smak był bardziej wyrazisty.
Ryż smażony z kurczakiem

Składniki (2 porcje):

• 1 torebka (100 g) ryżu długoziarnistego np. jaśminowego
• 1 pojedyncza pierś kurczaka
• 1/2 marchewki
• 1/3 pora
• 1/2 cebuli
• 3 ząbki czosnku
• 1 czerwona papryczka chili
• 3 łyżki posiekanego szcz........
MAKARON W SOSIE SEROWO-BROKULOWYM.

kładniki: (3-4 porcje)
Sos:
200 g serka topionego gouda,
250 ml śmietanki 12%,
4 różyczki ugotowanego brokuła (może być mrożony),
sól, pieprz.

Dodatkowo:
pełnoziarnisty makaron (u mnie tagliatelle),
brokuł.

Wykonanie:
Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować. Serek topiony pokroić na małe kawałki, wrzucić do rondelka, chwilę podgrzewać i dodać śmietanę. Gotować cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką) do momentu, aż serek się rozpuści. Dodać drobno pokrojone 4 różyczki ugotowanego brokuła, doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem i brokułem.
Frittata Caprese - Przepis
Składniki, 2 porcje (na małą patelnię o średnicy około 20 cm):


• 2 pomidory
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 1 łyżka octu balsamicznego
• 1 łyżka oliwy extra vergine
• 4 jajka
• 1/2 ząbka czosnku
• 3 łyżki m........
Kurczak faszerowany jajkami

Składniki:

jeden wyluzowany kurczak

około 20 dag piersi kurzej lub wątróbki drobiowej
1 bułka kajzerka
1 szklanka mleka lub wody
5 jajek ugotowanych na twardo
1 surowe jajko
1 średnia cebula
2 pęczki natki pietruszki
sól i pieprz
masło
wykałaczki

Pierś kurzą przepuść przez maszynkę razem z bułką namoczoną w mleku / wodzie,
dobrze odciśniętą.
Przełóż do miski.
Cebulę obierz, drobno posiekaj i dodaj do zmielonego mięsa.
Natkę pietruszki umyj, drobno posiekaj, dodaj do reszty składników razem z surowym jajkiem.
3 ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupki, posiekaj w drobną kostkę,
dodaj do farszu.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj.
Rozłożony płat kurczaka posól i popieprz, wyłóż równomiernie na całej powierzchni przygotowanym farszem i po środku połóż dwa ugotowane, obrane, w całości jajka.
Zawiń płat mięsa, zepnij wykałaczkami, włóż do naczynia żaroodpornego,
wyłóż kilkoma płatkami masła, przykryj i wsadź do piekarnika nagrzanego
do temperatury 180 stopni na około 1,5 godziny.
Po tym czasie wyjmij kurczaka z piekarnika, odkryj i posmaruj sosem,
który powstał w czasie pieczenia.
Ponownie wsadź, tym razem bez przykrycie, do piekarnika
(możesz zwiększyć temperaturę do 230 stopni) na około 15 minut,
do uzyskania złotej skórki.
Kurczak na ostro z fasolką szparagową


Składniki:
1 pojedynczy filet z kurczaka (ok. 45 dag)
przyprawa do kurczaka
przyprawa gyros
ostra papryka w proszku
3 łyżki oleju
2 średniej wielkości cebule (2 x 10 dag)
50 dag mrożonej fasolki szparagowej 3 ząbki czosnku
pieprz ziołowy
sól morska
majeranek

Sposób wykonania:
Filet z kurczaka oczyścić z kości i błonek. Pokroić w kostkę, obsypać przyprawą do kurczaka, przyprawą gyros i ostrą papryką w proszku (dużo). Olej rozgrzać na patelni, przełożyć kawałki kurczaka i zrumienić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do kurczaka i dalej smażyć. Zamrożoną fasolkę szparagową wrzucić do wrzącej wody i ugotować do miękkości. Następnie osączyć z wody i dodać do kurczaka razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Wymieszać razem i jeszcze chwilkę smażyć. Na koniec dodać pieprz ziołowy (dużo), sól morską i majeranek. Ponownie wymieszać i podawać na gorąco.

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,kurczak_na_ostro_z_fasolka_szparagowa
Copyright © Smaczny.pl
Razowe bułeczki owsiane na sodzie:
(na podstawie Nigelli Lawson "Kitchen")

400 g mąki razowej (u mnie żytnia),
100 g (+ 2 łyżki) płatków owsianych,
300 ml ciemnego piwa,
150 ml maślanki,
60 ml oleju roślinnego (najlepiej słonecznikowego lub orzechowego),
60 ml płynnego miodu,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżeczka soli

W misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, sól i sodę. W oddzielnym naczyniu wymieszać piwo, maślankę, olej i miód. Płynne składniki dodać do sypkich i wymieszać wszystko drewnianą łyżką. Rzadkie na początku ciasto po chwili zgęstnieje i będzie przypominać ciasto chlebowe.

W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć ciasto, formując 12 bułeczek. Ciasto rozkładałam łyżką, a później formowałam i wygładzałam powierzchnię tą samą łyżką zamoczoną w wodzie (chociaż podczas pieczenia bułeczki i tak rozkosznie pękają ;)).
Uformowane bułeczki posypać pozostałymi płatkami owsianymi i wstawić do pieca na około 15-20 minut.
Gorące przełożyć na kratkę do odparowania. Najlepiej smakują świeże, jeszcze na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona