kuchnia

101 inspiracji
1 obserwujący
Shoarma z Kurczaka » Słodkie Słone


Składniki:

1/2 łyżeczki ziarenek kolendry
1/2 łyżeczki ziarenek kminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki papryki chilli (pieprzu cayenne)
1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki suszonego imbiru
1 goździk
1/2 łyżeczki kurkumy
2 ząbki czosnku
sól
1 kg piersi z kurczaka

Przygotowanie:

1)Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w paski.

2)Przyprawy sproszkowane łączymy ze sobą, resztę (poza czosnkiem i solą) ucieramy w moździerzu i dopiero wtedy dodajemy do mieszanki.

3)Kawałki kurczaka dokładnie nacieramy solą, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw, przykrywamy. Odstawiamy na minimum 15 minut lub dłużej, aż mięso wchłonie smaki.Gotowego kurczaka smażymy na złoto na kilku łyżkach oleju rzepakowego.

Mięso podajemy z ryżem i jogurtem z czosnkiem.

Smacznego!



Read more: http://slodkieslone.pl/shoarma-z-kurczaka/#ixzz2eEtXDzee
Fasolka po bretońsku
Składniki:
• 0,5 kg fasoli "Piękny Jaś"
• 25 dag wędzonego boczku
• ok. 30 dag kiełbasy (np. podwawelskiej)
• 3 łyżki koncentratu pomidorowego
• 1 łyżeczka cukru, 1 liść laurowy
• 2 ziarenka ziela ang.
• sól
• magii
• czosnek
• pieprz - do smaku
• łyżeczka majeranku
• 1 łyżka smalcu i mąki na zasmażkę
Sposób wykonania:
Fasolę zalać wodą i pozostawić na noc. Na drugi dzień dolać wody i gotować fasolę dodając pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę, liść laurowy i ziele ang. Gotować aż fasola będzie miękka i dodać cukier, sól, pieprz, magii i majeranek. Ze smalcu i mąki przygotować zasmażkę i dodać do fasolki. Na końcu dodać roztarty ząbek czosnku.
Roladki z kurczaka z pieczarkami, serem żółtym i suszonymi pomidorkami

Składniki
2 podwójne piersi z kurczaka
25 dkg pieczarek, drobno pokrojonych
10 dkg sera żółtego, np. Goudy, Ementaler, morski
5-6 suszonych pomidorków z zalewy, pokrojonych w cienkie paski
Do marynaty
2 łyżki oleju
przyprawa FIX Knorr soczysty kurczak lub inne

Przygotowanie
Piersi z kurczaka dobrze umyć, oczyścić z błonek i chrząstek.
Przekroić na pół wzdłuż linii podziału i każdą część na 2 płaskie płaty. Z podwójnej piersi mają wyjść 4 płaty (w sumie będzie 8 płatów na 8 roladek).
Płaty delikatnie rozbić, uważać by się nie rozpadły.
Marynata. Do miski wlać 2 łyżki oleju, wsypać 3 łyżki przypraw do kurczaka. Wymieszać i włożyć płaty kurczaka.
Po kilku godzinach na każdy płat układać:
- po kawałeczku sera żółtego
- pieczarki (wcześniej drobno pokroić i usmażyć na oliwie z odrobiną masła, posolić i popieprzyć).
- kawałek suszonego pomidora.
Zwinąć roladki spiąć wykałaczką, obsypać jeszcze papryką słodką, majerankiem i odrobiną mąki.
Obsmażyć na oliwie ze wszystkich stron na rumiano.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć kawałeczki masła na wierzchu roladek, przykryć folią aluminiową i wstawić do piecyka temp. 170oC na 30 min.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami i mixem sałatek.


Read more: http://coolinarnastrefa.blogspot.com/2013/04/roladki-z-kurczaka-z-pieczarkami-serem.html#ixzz2j9ALRPP3
Tarta z pieczarkami, serem camembert i orzechami


1 opakowanie ciasta francuskiego (275g),
300g pieczarek,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
1 łyżka świeżego tymianku,
1 jajko,
½ szklanki śmietanki 18% do sosów,
1 opakowanie (120g) sera camembert,
1 garść orzechów włoskich,
1 łyżka oleju,
sól i pieprz

Ciasto francuskie lekko rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, przycinając nadwyżki i ewentualnie doklejając, gdzie potrzeba. Spód gęsto ponakłuwać widelcem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 15 minut, aż ciasto zacznie się rumienić. Gdyby spód zanadto się wybrzuszał albo boki zaczęły spływać, można, dociskając łyżką, przywrócić ciastu pożądany kształt.
Pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć na oleju. Smażyć, aż soki, które puszczą pieczarki wyparują i grzyby zaczną się rumienić. Doprawić solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki i tymiankiem.
Jajko roztrzepać w kubku razem ze śmietanką.
Pieczarki wyłożyć na zapieczony spód i zalać jajkiem ze śmietanką. Na wierzchu poukładać plastry sera camembert i posypać orzechami. Oprószyć pieprzem, najlepiej świeżo mielonym.
Tartę włożyć do piekarnika i piec w 200 stopniach ok. 20-25 minut, aż jajko się zetnie, ser rozpuści, a ciasto ładnie zrumieni.
Irlandzkie Tiramisu wg. Nigella Lawson

Deser ten to cudowna kombinacja kawy, pożywnego twarożku, kakao i gorzkiej czekolady, która "stawia na nogi umarłego". Tradycyjnie tiramisu spożywa się we Włoszech na drugie śniadanie − zwłaszcza w upalne dni. Deser ten podaje się bardzo silnie schłodzony i je się zwykle do kawy espresso.

Składniki
350ml kawy espresso wystudzonej; zrobionej z 350ml wody i 9 łyżeczek rozpuszczalnej kawy espresso
250ml kremowego likieru Baileys
2 x 200g paczki Savoiardi (włoskich herbatników)
2 jajka
75g drobnego cukru
500g serka mascarpone
2 1/2 łyżeczki kakao
Sposób przyrządzenia

W płytkiej misce wymieszaj kawę z 175ml likieru Baileys. Herbatniki zanurz w przygotowanym płynie i pozwól im nasiąknąć z każdej strony, tak by były wilgotne, ale nie mokre. Ułóż warstwę namoczonych herbatników w szklanym naczyniu.

Oddziel białka od żółtek; pozostaw białko z jednego jajka. Wymieszaj dwa żółtka z cukrem, następnie dodaj 75ml likieru Baileys i serek mascarpone. Całość wymieszaj tak by powstała puszysta masa.

Ubij białko z jednego jajka i dodaj do masy z serka mascarpone. Następnie połowę masy rozsmaruj na ułożonych wcześniej herbatnikach.

Ułóż kolejną warstwę namoczonych herbatników i rozsmaruj na nich resztę masy serowej.

Przykryj naczynie folią i wstaw do lodówki na noc. Bezpośrednio przed podaniem posyp wierzch tiramisu 2 1/2 łyżeczki kakao.
Pułapka na muszki owocówki

To naprawdę działa! Wszystkie były uwięzione w ciągu około 12 godzin! Na dno słoika położyć jakiś owoc. Użyć taśmy żeby uszczelnić krawędzie
Indyk w sosie paprykowo-serowym z makaronem pipe rigate


300g filetu z indyka
1 duża czerwona papryka
200g serków topionych naturalnych
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
100 ml mleka
200g makaronu pipe rigate (kolanka)
pęczek natki pietruszki


Filet z indyka tniemy w poprzek włókien na 5mm plastry.

Na patelnie wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy indyka po minucie z każdej strony.

Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę. Wszystko chwilę podsmażamy (uważajcie, aby nie przypalić cebuli) i podlewamy odrobiną wody, dusimy przez 5 minut.

Dodajemy rozdrobnione serki topione i mieszamy tak długo, aż się rozpuszczą. Powinien powstać gęsty sos, do którego dodajmy mleko, aby nadać odpowiednią gęstość.

Na koniec danie doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.

Makaron gotujemy według instrukcji, odcedzamy i mieszamy z drobno pokrojoną natką pietruszki.
Ryż inaczej;))

2 woreczki ryżu ugotować w osolonej wodzie z płaską łyżeczką kolendry. Przygotować sos: 2 łyżki serka emilki wymieszać z 3 łyżkami jogurtu, płaską łyżeczką ostrej musztardy, sprasowanym ząbkiem czosnku, łyżeczką soku z cytryny, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki przyprawy curry, 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego i posiekanymi ulubionymi ziołami.
ZAPIEKANKA RYZOWA ALA KEBAB.

Składniki:

3 woreczki ryżu

majonez

ketchup

40 dag żółtego sera

2 filety z kurczaka

1 duża cebula

1 świeża papryka

2 ogórki konserwowe

przyprawa do gyrosa

sól, pieprz

Wykonanie:

Ryż gotujemy. Po ugotowaniu dwa woreczki przesypujemy do naczynia żaroodpornego. Polewamy ketchupem, majonezem i posypujemy 1/3 startego sera żółtego.

Filety z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, posypując przyprawą do gyrosa, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę i dusimy, aż cebula zmięknie.

Po usmażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy wszystko papryką pokrojoną w paski, plasterkami ogórka konserwowego i posypujemy 1/3 startego sera żółtego.

Wszystko przykrywamy resztą ryżu i polewamy majonezem i ketchupem, a na wierzchu posypujemy resztą startego sera.

Zapiekankę pieczemy około pół godziny w piekarniku.
TORT Z NUTELLA I KASZA MANNA.

Na tortownicę 26 cm:

Ciasto:

500 g mąki

3 łyżki miodu

3 łyżki mleka

1 łyżka wody

15 dag cukru

3 dag masła / margaryny

łyżeczka sody

1 jajo

Masa:

5 łyżek kaszy manny

2 szklanki mleka

20 dag cukru

150 g masła

łyżeczka soku z cytryny

łyżeczka cukru wanilinowego

+ 1/2 słoika kremu orzechowo-czekoladowego typu Nutella

Polewa:

100 g gorzkiej czekolady

1/4 kostki masła/margaryny

2 1/2 łyżeczki cukru

2 1/2 łyżeczki mleka


Miód, cukier, mleko i wodę podgrzewamy w garnuszku na małym ogniu, aż składniki się połączą. Do mąki dodajemy jajo, masę z miodem i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 4 części, bierzemy na początek 1 i resztę przykrywamy. Kawałki ciasta wałkujemy lekko podsypując mąką na placek o wielkości zbliżonej do tortownicy. Wycinamy z niego koło, układamy je w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut. To samo powtarzamy z każdym kawałkiem ciasta.

Masa:

Kaszę gotujemy na mleku. Ostudzoną dodajemy po łyżce do masła utartego z cukrami i sokiem z cytryny.

Teraz zostaje złożyc torcik: placek – masa – placek – nutella* – placek – masa – placek – polewa.

Polewa: rozpuszczamy jej składniki w garnuszku i mieszamy do uzyskania gładkiem konsystencji. Ciepłą polewę rozprowadzamy na cieście.

* najlepiej najpierw posmarować wolny placek z jednej strony tym kremem, bo z uwagi na jego gęstą konsystencję potem może być nieco niewygodnie (dolne placki mi się ślizgały :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona