Kulinaria

174 inspiracje
7 obserwujących
niebo na talerzu: Młoda kapusta na gęsto

Składniki:

- duża główka młodej kapusty
- ok. 25 dkg dobrej kiełbasy
- 15 dkg wędzonego, gotowanego boczku lub kawałki pieczeni z obiadu (lub to i to:)
- kilka pieczarek
- duża cebula
- dwie łyżki pasty pomidorowej
- dwa listki laurowe
- trzy kulki ziela angielskiego
- pieprz mielony, sól, łyżeczka majeranku, słodka papryka

Kapustę poszatkować na nieduże kawałki.Wrzucić do garnka, zalać połową szklanki zimnej wody, dodać przyprawy. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką. Cebulę, boczek, pieczarki i kiełbasę drobno pokroić, podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Jeśli boczek jest tłusty, można najpierw wytopić z niego tłuszcz i dopiero na nim podsmażyć resztę składników. Dodać wszystko do kapusty i gotować jeszcze kilka minut. Dodać pastę pomidorową, sprawdzić, czy bigos jest dostatecznie słony. Jeśli pasta pomidorowa nie nadała kapuście lekko kwaśnego smaku, dodaję jeszcze łyżkę, dwie soku z cytryny. Tu kończę działania, bigos jest gotowy. Nieoszczędzający na kaloriach mogą sporządzić dodatkowo, dla zagęszczenia potrawy zasmażkę. Należy rozgrzać mocno na patelni dwie łyżki masła i dodać łyżkę mąki. Smażyć mieszając, do zrumienienia. Dodać zasmażkę do garnka z kapustą, wymieszać, zagotować.
Przepis na domową wędlinę surową suszoną - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
DIETETYCZNE CIASTKA OWSIANE
przepis na 14 ciastek

1 szklanka płatków owsianych
2 bardzo dojrzałe banany
1 łyżka masła (20 g)
2 łyżki pestek dyni (lub słonecznika)

Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy blenderem. Dodajemy miękkie masło, płatki owsiane i pestki dyni. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10-15 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Bierzemy po łyżce masy, formujemy kulką, którą spłaszczamy na kształt ciasteczka. Układamy na blaszce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, na ładny złoty kolor.
Schab z pończochy

1 kg schabu wieprzowego
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki soli
2 łyżki suszonego majeranku
1 główka czosnku
1/2 łyżeczki papryki czerwonej wędzonej
1 pończocha

Mięso umyć i osuszyć, dokładnie obtoczyć w cukrze. Włożyć do lodówki na 24 h – włożyć w misce, z mięsa wypłynie dużo cieczy. Po 24 h umyć schab z cukru i obtoczyć go w soli i znowu do lodówki na 24 h, po tym czasie go opłukać z soli, wytrzeć i obtoczyć w posiekanym czosnku wymieszanym z majerankiem i papryką. Włożyć na 24 h, po tym czasie przełożyć całość do pończochy i powiesić w przewiewnym ciepłym miejscu ( u mnie suszarka do naczyń, koło kuchenki ) i tak zostawiamy go na 4 doby. Po tym czasie wyciągamy z pończochy i kroimy w cienkie plasterki.
niebo na talerzu: Muffiny, babeczki - przystawka na imprezę

Składniki ( na ok. 12 szt) :

- 250 g przesianej mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 150 ml mleka
- 150 jogurtu naturalnego
- 100 g tartego parmezanu (używałam też startego, twardego żółtego sera)
- 100 g fety pokrojonej w kostkę
- kilka plasterków wędzonki ( np. szynki włoskiej, kindziuka, boczku lub kiełbasy)
- 200 g świeżego albo rozmrożonego szpinaku w liściach
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- strączek chilli (lub łyżeczka sproszkowanej przyprawy - mniej, jeśli ktoś lubi łagodniejsze smaki), sól (3/4 łyżeczki), oregano (łyżeczka), rozmaryn (pół łyżeczki)


Piekarnik ustawić na 180 stopni. Na łyżce oleju przesmażyć pokrojoną drobno cebulę z wędzonką. Pod koniec smażenia dodać rozgnieciony czosnek i chili. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej wymieszać szpinak, przestudzoną zawartość patelni, roztrzepane widelcem jajka, przyprawy, parmezan, mleko, jogurt i olej. Zawartość drugiej miski dodać do mącznej mieszanki, krótko, ale szybko mieszając. Dorzucić fetę, połączyć delikatnie. Wypełnić masą natłuszczone i wysypane tartą bułką foremki do muffinek lub babeczek. Mogą być też wyłożone papilotkami (najlepiej woskowanymi, by się łatwo odklejały) i piec ok. 20 minut.
Składniki:

500 g szynki
2 pory
1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy
1 słoik selera
5 jaj
majonez
Odrywany chlebek serowo-cebulowy
Składniki na ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży (7g)
4 łyżki roztopionego masła
250 ml letniego mleka
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru

Składniki na farsz:
ok.100g stopionego masła
zioła prowansalskie (suszone)
ok. 1 łyżki zielonej pietruszki (świeża posiekana)
6 ząbków czosnku (przeciśnięte)
2 łyżki prażonej cebulki
1/2 szkl tartego parmezanu i odrobina tartej mozzarelli
ok. 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy raz jeszcze. Ciasto powinno być elastyczne, więc w razie potrzeby leciutko podsypujemy mąką. Ciasto odstawiamy w naoliwionej misce pod przykryciem do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt. Smarujemy obficie stopionym masłem i posypujemy wszystkimi składnikami. Ciasto kroimy w pasy o szerokości ok 10-11 cm i nakładamy jeden na drugi. Powstały pas kroimy w kostkę o dł. ok 12 cm. i układamy je na sobie a następnie przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (30x12). Można też kolejne kostki przenosić i układać je pionowo w blaszce (stawiamy na sztorc tak by farsz i ciasto układały się naprzemiennie tworząc plastry).
Wierzch posypujemy resztą parmezanu i tym co opadło przy przenoszeniu do blaszki. Chlebek odstawiamy na ok 20-25 min do napuszenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 35 minut w temp. 180 stopni aż się ładnie zarumieni.
Krewetki w mleku kokosowym ze szpinakiem | Słodka Babka

Składniki (na 2-3 porcje)

300 – 400 g krewetek (ok. 30 sztuk, ale nie koktajlowych, tylko większych)
puszka mleka kokosowego (400 ml)
1/3 – 1/2 szklanki śmietanki 30%
3 ząbki czosnku
100 g świeżego szpinaku (w liściach)
1/4 łyżeczki curry
1/4 łyżeczki kurkumy
większa szczypta trawy cytrynowej (mielonej)
1 większa papryczka chilli
świeży imbir (2 cm kawałek)
3 łyżki masła
sól
pieprz
opakowanie makaronu udon

Krewetki opłukujemy pod bieżącą wodą i obieramy ze skorupek. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę. Chwilę smażymy, uważając, aby czosnek nam się nie spalił. Dodajemy krewetki i smażymy przez 1-2 minuty na średnim ogniu. Możemy je lekko posolić na tym etapie. Nie możemy też ich smażyć za długo, bo zrobią się gumowate. Jeśli mamy wątpliwości, lepiej podsmażyć je krócej, a dojdą potem w sosie.

Podsmażone krewetki zalewamy mlekiem kokosowym i śmietaną. Zagotowujemy (im więcej płynu odparuje, tym sos będzie gęstszy, ale też nie ma co z tym przesadzać :)). W międzyczasie dodajemy przyprawy: pozostały czosnek (możemy pokroić go w cienkie plasterki), posiekaną papryczkę chilli, curry, kurkumę, starty na tarce świeży imbir, trawę cytrynową, sól, pieprz. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut.

Szpinak przekładamy do dużego sita i przelewamy wrzącą wodą (ja przelewam taką ilością jaka mieści mi się w czajniku – ok. 3 litry), a następnie zimną. Zostawiamy do odcieknięcia lub odciskamy ręcznie. Szpinak dodajemy do sosu z krewetkami. Mieszamy i gotujemy jeszcze dosłownie kilka minut, 2- 3 (tyle, aby szpinak tylko lekko zmiękł, ale się nie rozgotował).

Smakujemy i w razie potrzeby doprawiamy wedle upodobań.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przekładamy porcje makaronu do miseczek i zalewamy krewetkami i sosem. Podajemy od razu.

Smacznego :)
"Domowa szynka pończoszanka"


Składniki:

2 kg ładnego schabu bez kości
10 jagód jałowca
1 łyżeczka majeranku
dwie główki polskiego czosnku
2 łyżki soli morskiej
2 łyżki brązowego cukru
1 pęczek tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 pęczek natki pietruszki
1 pończocha
kilka metrów sznurka
i... cierpliwość. ;)


Przygotowanie:

Mięso dokładnie myjemy i wycinamy jak najwięcej tłustych błonek, starając się zachować ładny kształt mięsa.

Do miski wsypujemy sól oraz cukier, zmiażdżone ząbki czosnku, jagody jałowca, majeranek, posiekaną natkę pietruszki oraz tymianek i słodką paprykę.
Przyprawy dokładnie ze sobą mieszamy lekko rozcierając.

Oczyszczony schab nacieramy przyprawami i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Pozostawiamy w lodówce na pięć dni, każdego dnia przekładamy mięso na drugą stronę, ponownie nacieramy i odlewamy wodę.

Po pięciu dniach osuszamy szynkę papierowymi ręcznikami i wkładamy je w pończochę, zawiązujemy supełek, ponownie owijamy.

Następnie ściśle zawiązujemy ją sznurkiem, robimy na górze pętelkę i zawieszamy przy grzejniku w kuchni.

Mięso suszymy przez dziesięć dni.

Po upływie tego czasu wyciągamy mięso z pończochy.
W zasadzie jest już gotowe, smakuje wybornie pokrojone na cieniutkie plasterki, ale będzie jeszcze lepsze kiedy poleży jeszcze dwa - trzy dni w pergaminie w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona