Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

omnomnomnom

38 inspiracji
sakiewki schabowe
składniki

4 plastry schabu bez kości
250 g pieczarek
4 duże plastry sera edamskiego lub gouda
300 g boczku wędzonego
3 średnie cebule
ząbek czosnku
kostka bulionu cielęcego
3 kolorowe papryki
jajko
bułka tarta lub mąka
sól
pieprz
olej
koperek
przygotowanie

każdy plaster schabu rozbijamy dosyć cienko,uważając,żeby nie powstała żadna dziura.
boczek kroimy w średnio grubą kostkę i smażymy na oleju.
dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki,papryki i cebule pokrojone w kostkę oraz pokrojony w drobną kosteczkę czosnek.dorzucamy świeży koperek.
w 3/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy bulion winiary,wlewamy na patelnię.
smażymy aż wszystkie warzywa będą miękkie.
schab solimy i pieprzymy z obu stron.
na każdy kotlet kładziemy po plastrze sera żółtego oraz farsz w dowolnej ilości.
kotlet składamy na pół (uzyskujemy mniej więcej kształt dużego pieroga),spinamy brzegi patyczkami (najlepsze są te drewniane do szaszłyków)
obtaczamy z obu stron w jajku i mące lub jajku i bułce tartej (te ze zdjęcia były obtaczane w mące).
smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
przed podaniem wyjmujemy patyczki.
podajemy z ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem.
Bardzo smaczne paszteciki z mięsem wołowym. Po upieczeniu są delikatne i miękkie, a w środku wypełnione dużą ilością farszu. Farsz przygotowuję taki, jak na pierogi z mięsem.

Składniki na ok. 40 sztuk:
Ciasto:

300- 350g mąki pszennej
200g margaryny
1 jajko
½ łyżeczki soli
100g gęstej, kwaśnej śmietany

Nadzienie:

ok. 500g mięsa wołowego
2 cebule
sól, pieprz, Vegeta
olej do smażenia

Dodatkowo:

1 jajko

Sposób przygotowania:

Mięso wołowe ugotować z dodatkiem Vegety. (Wywaru nie wylewać).
Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebule podsmażyć na oleju.
Mięso i cebule wraz z olejem zmielić. Dodać tyle wywaru z mięsa, aby farsz nie był suchy (nie może się rozpadać, ma powstać jednolita, dobrze zbita masa). Doprawić solą i pieprzem.
Mąkę (zacząć od 300g) zagnieść z margaryną, jajkiem, solą i śmietaną na jednolita masę. (Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące.)
Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z mięsa mielonego.

02

Ciasto zawinąć raz tak, aby mięso znajdowało się w środku.

03

Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2cm.

04

Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawinąć raz, odciąć i pokroić na kawałki. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Ułożone na blasze paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.

Smacznego
Kluski śląskie

Składniki:
1,300 kg ziemniaków (już ostruganych)
woda
sól
0,5 kg mąki ziemniaczanej
mleko (ilość zależna od suchości ciasta)
olej (niekoniecznie)


Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w wodzie do miękkości z trochę mniejszą ilością soli niż zwykle.
Odcedzić wodę.
I sposób: Ziemniaki przełożyć do dużej miski i starannie utłuc je, tak aby nie było grudek. II sposób: Ziemniaki przecisnąć przez praskę bezpośrednio do dużej miski.
Odstawić, aby ostygły (mogą być zimne, ciepłe, ale nie gorące).
Dodać do nich mąkę i jajko.
Wyrobić jednolite ciasto.
Dodawać stopniowo małe ilości mleka i wyrabiać na bieżąco, tak aby masa dała się zlepić i bez pękania utworzyć kulkę.
Rwać małe kawałki ciasta (ja biorę pół zamkniętej garści, im mniejsze tym dłuższa nasza praca).
Formować kulkę.
Lekko ją zgnieść na płasko.
W środku ciasta zrobić wgłębienie palcem.
Wlać wodę do garnka.
Dolać odrobinę oleju.
Posolić.
Zagotować na dużym płomieniu.
Wkładać kluski.
Gdy woda z kluskami zacznie ponownie wrzeć, zamieszać kluski od spodu i po środku, aby nie przykleiły się do siebie ani do dna garnka.
Lekko zmniejszyć ogień (tylko o jeden stopień).
Gdy kluski wypłyną na wierzch gotować jeszcze 3-5 min.
Kluski wykładać łyżką durszlakową do miski/naczynia.
Nakładać na talerze i polewać jakimś sosem lub tłuszczem przesmażonym z kiełbaską bądź boczkiem. Można podawać z mięsem, surówką, grzybami, gotowanymi warzywami.
Kluski, które zostały nam po ugotowaniu, można ostudzić lub schłodzić i kroić na plastry, a potem smażyć na jakimś rozgrzanym tłuszczu oraz doprawić solą/wegetą, pieprzem, oregano/bazylią i smażyć na chrupiąco- smakują podobnie do frytek (można je zajadać z ketchupem, pomidorami smażonymi, jajkiem smażonym lub ze wszystkim wyżej wspomnianym).
Sałatka gyros.

Składniki:
3 filety z kurczaka
2 cebule
3 ogórki konserwowe
mała kapusta pekińska
1 papryka czerwona
kukurydza w puszce
4 jajka
majonez
ketchup
przyprawa gyros - całe opak.
cebulka prażona (niekoniecznie)
2-3 łyżki oleju

Kilka godzin wcześniej, najlepiej w poprzedni dzień pokroić filety na drobną kostkę. Wrzucić do miski i wymieszać z olejem i całą przyprawą gyros.
Następnego dnia mięso wrzucić na dobrze rozgrzaną patelnię, usmażyć. W tym czasie pokroić cebulę w drobną kostkę. Gdy mięso już się usmaży, zdjąć z ognia i wrzucić cebulę, nie smażyć (cebula lekko zmięknie ale będzie w środku nadal surowa i chrupiąca).
W tym czasie ugotować jajka na twardo, obrać i ostudzić. Pokroić w średnią kostkę.
Kapustę pekińską drobno pokroić. Paprykę i ogórki także pokroić w kostkę.
Przygotować miskę z szerokim dnem (najlepiej nadaje się naczynie żaroodporne).
Układać składniki warstwowo: 2 garście kapusty pekińskiej, połowa usmażonego kurczaka, ogórki. Warstwę ogórków posmarować ok. 3 łyżkami majonezu i polać na niego trochę ketchupu. Następnie dalej układać połowę kukurydzy i połowę papryki, znowu 2 garście kapusty pekińskiej, majonez i ketchup j.w. Potem pozostałe mięso, kukurydza, papryka, kapusta pekińska, jajka, ketchup i majonez. Wierzch posypać prażoną cebulką.
Układanie można sobie ułatwić i nie rozdzielać mięsa, kukurydzy i papryki na 2 części, ale tak jest smaczniej.
Schłodzić przynajmniej na 2-3 przed podaniem, żeby sałatka przeszła zapachem przyprawy gyros.
Kurczak tandoori (tandoori chicken)

Jeśli kochacie kuchnię indyjską za wspaniałe aromaty – to na pewno spodoba wam się kurczak tandoori. Jego nazwa wzięła się od tradycyjnego pieca glinianego tandoor, gdzie kawałki kurczaka pieką się na szpikulcach...
kurczak z miodem i musztardą zatopiony w płatkach kukurydzianych

Składniki:
3-4 piersi z kurczaka
300g gęstego jogurtu, typu bałkańskiego
2 łyżki musztardy
2 łyżki miodu
szczypta soli
2 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
oliwa

Kurczaka potnijcie w grubsze paski. W misce wymieszajcie ze sobą jogurt, musztardę, miód i sól. Obtoczcie każdy kawałek kurczaka w sosie i włóżcie do woreczka foliowego i wstawcie do lodówki na min. 20 min. W drugim worku pokruszcie płatki kukurydziane. Rozgrzejcie piekarnik do 180'C. Każdy kawałek kurczaka w sosie wrzućcie do worka z płatkami, potrząśnijcie, żeby dobrze się nimi pokrył. Tak przygotowane mięso ułóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropcie oliwą. Wstawcie do piekarnika na 20-25 min. Smacznego!
Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki suszonych drożdży
1 jajko
1/2 szklanki letniego mleka
1/3 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki mieszanki przypraw/ wedle uznania/ ( u mnie mieszanka oregano, bazylii i tymianku)
2 łyżeczki oliwy z oliwek

Przykładowe nadzienie:

szynka
ser mozzarella
pieczarki
cebula
papryka
sos pomidorowy
sos czosnkowy
ser żółty


Wykonanie:
Mąkę przesiać do dużej miski, wsypać sól i przyprawy. Mleko, drożdże, jajko i oliwę wymieszać razem i wlać do mąki. Zacząć wyrabiać dodając, w miarę potrzeby wodę. Powinno być elastyczne, zwarte i nie powinno lepić się do rąk W razie potrzeby dodać więcej mąki). Wyrabiamy około 10 minut, po czym przekładamy do czystej miski natłuszczonej oliwą lub olejem. Obtaczamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości ( od 1 godziny do 1 i 1/2)
Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem lub nasmarowaną tłuszczem. Lekko rozwałkować ( 1/2 -3/4cm) na prostokąt. Posmarować odrobiną sosu, pozostawiając około 1 i 1/2 cm od brzegu. Z jednej strony nałożyć ulubione dodatki (szynka, ser, pieczarki) Przykryć "drugą stroną" podwinąć i zlepić końce. Przykryć i pozostawić na 15 -20 minut.
Przed pieczeniem wierzch można posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziołami. Piec przez okoo 25 ( w zależności od długości) w temp 180*C.
Dip serowy do nachosów

Składniki:
• 1/3 szklanki mleka
• 2 kremowe serki topione MSM Mońki (2x100 g)
• 1 łyżeczka papryki
• ewentualnie łyżeczka parmezanu
• duża paczka nachosów
Dobra rada: Aby dip był jeszcze smaczniejszy, możemy dodać trochę świeżych ziół, które podkreślą jego smak i sprawią, że będzie wyjątkowo aromatyczny. Chcesz przygotować sosy w różnych kolorach - nic prostszego! Pamiętaj, że serki to baza, a reszta zależy od twojej inwencji. Jeśli np. zależy ci, aby dip miał kolor czerwony wystarczy, że dodasz łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
Smacznego!
KOLOROWA KUCHNIA: Ciasto na pizze

Składniki na 2 duże lub 4 małe pizze:
- 3 i 3/4 szklanki mąki (polecam mieszankę do pizzy 00) + do podsypania
- 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 7 g suchych drożdży (2,5 łyżeczki)

Sos do pizzy:
- z tego przepisu: (klik), lub ulubiony ketchup

Wykonanie:
- Wsypujemy drożdże do miseczki i zalewamy wodą. Odstawiamy na 3 minuty.
- Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Mieszamy.
- Do mąki dodajemy powoli wodę z drożdżami, mieszając całość drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy kolejną łyżkę oliwy.
- W razie potrzeby, jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodajemy trochę wody, a jeżeli zbyt rzadkie dodajemy parę łyżek mąki.
- Gdy składniki dobrze się połączą, stolnicę oprószamy mąką, przekładamy na nią ciasto i wyrabiamy je przez 6-8 minut. Ma być gładkie i elastyczne.
- Ciasto przekrawamy na pół, formujemy 2 kule i wkładamy do dwóch delikatnie natłuszczonych oliwą misek (jeżeli lubimy cienkie pizze, to dzielimy ciasto na 4 części). Przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 1 i 1/2 godziny.
- Piekarnik rozgrzewamy do 255° - 260°C. Jeżeli mamy kamień do pizzy, to nagrzewamy razem z kamieniem, pół godziny wcześniej. Jeżeli nie mamy kamienia, ciasto układamy w blachach do pieczenia.
- Ciasto formujemy wałkiem (koło, prostokąt). Układamy na blasze lub łopacie do chleba (łopata ma być podsypana mąką).
- Pizze nakłuwamy widelcem, smarujemy sosem lub ketchupem, układamy ulubione dodatki, przyprawy. Wkładamy do piekarnika.
- Pieczemy 10-15 minut (zależy od piekarnika, rodzaju użytej mąki oraz grubości ciasta).
- Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona