Wiosenna akcja Dbam o siebie: miesiąc zdrowych koktajli! Żywienie 2014 – Blog o urodzie i zdrowiu Dbam-o-siebie.pl
Makaron z cukinii + szpinakowe pesto -
Kobieceinspiracje.pl
Składniki na 2 porcje:
Cukinia (3 małe/średnie sztuki)
PESTO:
Świeży szpinak (około 200 g)
Bazylia (mały pęczek)
Czosnek (2 ząbki)
Oliwa (około 100- 150 ml - w zależności od konsystencji jaką lubicie)
Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Sok z 1/2 cytryny
Opcjonalnie: 60g orzechów nerkowca
Dodatkowo użyłam parmezanu oraz orzechów nerkowca do posypania i pieczonej, czerwonej papryki dodanej do pesto po jego przygotowaniu.
Do malaksera dodajemy szpinak, bazylie, czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny, opcjonalnie orzechy, sól oraz pieprz. Miksujemy na gładką masę, w razie konieczności dodając oliwę.
Pesto można dodatkowo przyprawić według gustu.
Składniki możemy również zmiksować blenderem lub specjalną końcówką miksera.
Umytą cukinie korzystając z mandoliny/krajalnicy do warzyw lub noża tniemy wzdłuż w długie paski. Następnie kroimy je nożem wzdłuż na cienkie, długie nitki przypominające spaghetti.
Cukinię wrzucamy do garnka z osoloną, wrzącą wodą i parzymy krótko, do momentu aż stanie się giętka - około 1 minuty.
Cukinię ugotować możemy również w zamykanym opakowania na żywność z dodatkiem wody, który umieszczamy w mikrofalówce i podgrzewamy w zależności od mocy mikrofalówki około 2-4 minuty (trzeba kontrolować). Wrzucamy na sitko w celu odsączenia wody.
"Makaron" mieszamy z pesto do smaku. Możemy dodać również pieczoną, czerwoną paprykę oraz udekorować danie startym serem i orzechami.
Inne propozycje podania? Makaron jest równie pyszny duszony z warzywami, jako dodatek do warzyw pieczonych, mięs, sosów (np. pomidorowego).
Pyszne ciasto z herbatników
Składniki:
1 opakowanie budyniu na 1 l mleka
1 litr mleka
250 g masła
250 g mascarpone
1 puszka masy krówkowej
0,5 l śmietany 36%
2 – 3 łyżki cukru pudru
Herbatniki (ilość zależy od wielkości cista jakie będziecie robić)
Truskawka do dekoracji (lub inny owoc)
Przygotowanie :
Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją jaka znajduje się na opakowaniu.
Zostawiamy do przestygnięcia.
Do zimnego już budyniu dodajemy na przemian po łyżce masło i serek maskarpone.
Ucieramy aż wszystkie składniki się połączą i powstanie krem.
Formę do pieczeniao prostokątnym kształcie wykładamy papierem do pieczenia.
Na spodzie układamy warstwę herbatników.
Na herbatniki wykładamy masę budyniową i na nią kolejną warstwę herbatników.
W międzyczasie podgrzewamy w rondelku masę krówkowa.
Jeszcze ciepłą (nie goracą) wylewamy na herbatniki. Rozprowadzamy po cieście i układamy na koniec ostatnią warstwę herbatników.
Odstawiamy ciasto do lodówki na ok 1 godzine.
Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, smarujemy nią wierzch ciasta i dekorujemy pokruszonymi herbatnikami.
Ponownie wkładamy ciasto do lodówki i po 30 minutach możemy już serwować.
Smacznego
www.agustomio.com
sałatka z piersią kurczaka w sosie miodowo-musztardowym
Składniki, 2 porcje:
• 1 pojedyncza pierś kurczaka
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 1 łyżka musztardy francuskiej
• 1 łyżka płynnego miodu
• 1 łyżka octu winnego lub ryżowego
• 1 łyżka oliwy extra vergine
• sałata, roszponka, rukola
• 1 łyżka majonezu
• kilka pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
Pierś kurczaka oczyścić z błonek, skórek, kostek i włókien. Ponacinać nożem na głębokość pół centymetra w najcieńszej części i 1 centymetr w najgrubszej. Nacięcia zrobić co 1,5 cm.
Oprószyć solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Włożyć do miski lub do głębokiego talerza, dodać musztardę, miód, ocet i oliwę. Wysmarować kurczaka w marynacie i jeśli mamy czas odstawić na pół godziny do zamarynowania.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. W piekarniku rozgrzać małą blaszkę lub formę żaroodporną. Na blaszkę włożyć pierś kurczaka wraz z całą marynatą. Piec przez 20 minut. Zdjąć kurczaka z blaszki i odłożyć na talerz razem z całą pozostałą marynatą. Kurczaka pokroić dopiero po około 5 - 7 minutach, aż mięso odpocznie.
Do salaterki włożyć dwie porcje poszarpanej sałaty, dodać majonez, kurczaka i delikatnie wymieszać z połową chipsów warzywnych lub ziemniaczanych. Wyłożyć do talerzy i posypać resztą chipsów oraz pomidorkami koktajlowymi w wersji sałatki z ziemniakami. Można skropić dodatkową oliwą extra vergine lub dodać więcej majonezu jeśli lubimy.
Koktajl pietruszkowy:
Miksujemy: pęczek pietruszki, małą gruszkę, małe jabłko, łyżeczkę miodu, 3/4 szklanki wody mineralnej
Koktajl z jarmużem:
Miksujemy: kilka liści jarmużu, jedno jabłko, pół łodygi selera, pół banana, łyżkę posiekanej pietruszki, łyżeczkę soku z cytryny, 2-3 daktyle namoczone wcześniej przez 15 minut w wodzie, około pół szklanki mleka roślinnego (np. migdałowego, sojowego)
Koktajl z sałatą rzymską
Miksujemy: szklankę sałaty rzymskiej, jabłko, gruszkę, pół banana, sok z ćwiartki cytryny, szklankę wody
Koktajl z selerem naciowym
Miksujemy: pokrojone trzy łodygi selera naciowego, dwie marchewki, kiwi, łyżeczkę miodu
Koktajl szpinakowy
Miksujemy: pół opakowania szpinaku „baby”, dwa kiwi, szklankę świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Koktajl z rukolą
Miksujemy: słodkie jabłko, banana, 100 g rukoli, łyżkę soku z cytryny, 250 ml wody mineralnej
składniki
na 8 placków
3 jajka
3 łyżki otrębów owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
puszka rozdrobnionego tuńczyka z wody
1/8 łyżeczki białego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
2 ząbki czosnku
1-2 łyżki oliwy z oliwek
przygotowanie
jajka rozkócić, dosypać przyprawy, czosnek przecisnąć przez praskę i dołożyć odcedzonego przez sitko tuńczyka. wymieszać i kłaść na jak szlag ;) rozgrzaną oliwę. formować placki - jajko może się ciut rozlewać i trzeba je dyscyplinować ;)
Ananas, dzięki zawartej w nim bromelinie, wspomaga procesy trawienne, działa przeciwzapalnie, rozrzedza krew, ma zdolność rozpuszczania zakrzepów krwi. Szklanka pokrojonego w kostkę, świeżego ananasa zawiera 100% dziennego zapotrzebowania w mangan, który jest z kolei niezbędny do prawidłowego trawienia i przyswajania wielu witamin, budowy kości i skóry.
Ananas zawiera również witaminę C, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, kwas foliowy i błonnik (1 kubek pokrojonego ananasa zawiera 2g błonnika), dzięki czemu uważa się również, że skutecznie wspomaga odchudzanie.
Warto też wiedzieć, że większość witamin znajduje się w rdzeniu ananasa, wiec nie wyrzucajmy go. Dobrze jest mieć jak najlepszy, silny blender, który sobie poradzi z miksowaniem również twardszych warzyw i owoców.
Składniki:
1/4 świeżego ananasa
1 jabłko
1 szklanka wody
1 łyżeczka cynamonu
Smoothie aniołków Victoria's Secret.
- 1 banan
- 1 duża gruszka lub zielone jabłko
- kubek/garść szpinaku
- kubek/garść sałaty rzymskiej
- kubek/garść selera naciowego
- sok z 1 cytryny
- kubek zimnej wody
- łyżeczka miodu
be-stay-fit.blogspot.com
Ciasto z kaszy manny z porzeczkami i galaretką