Kuchnia

Zupy

Rozgrzewająca zupa marchewkowa. Łagodna.


Składniki (ilość na średni garnek):

- 5-6 dużych marchewek
- 1 pietruszka (korzeń)
- pół małego selera
- ćwiartka średniego pora (biała część)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- ewentualnie, w wariancie bardziej pikantnym, do wyboru:
imbir, curry, czosnek, cynamon, chili etc.

- ugotowana osobno kasza/ dowolne grzanki
- natka pietruszki do dekoracji

Wszystkie warzywa myjemy, obieramy, kroimy, wrzucamy na wrzątek. Dodajemy oliwę, sól i pieprz. Preparujemy kaszę (u mnie jęczmienna) lub grzanki.
Wyłączamy kiedy warzywa będą al dente lub miękkie. Część wywaru odlewamy do kubka (zawsze lepiej dolać) i blendujemy na gładko (w razie potrzeby dolewając wywar).
Pałaszujemy w samotności lub towarzystwie.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation