Kuchnia

Kulinarnie

Kotleciki a la gołąbki


Istnieją różne wersje: z ryżem, z dodatkiem usmażonej cebuli, w sosie pieczarkowym, z kaszą manną, z kapustą pekińską i białą. Polecam dodać podsmażoną cebulkę do sosu. Oczywiście do samych kotlecików też idealnie by pasowała.

Składniki:

500g białej lub pekińskiej kapusty
500g mielonego mięsa (indycze lub wieprzowe)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 szklanka bulionu lub wody (gorącej)
3 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego (lub mniej)
2 łyżki masła
100 ml gęstej śmietany
sól
odrobina cukru
świeżo zmielony czarny pieprz
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia


Wykonanie:

Poszatkować drobno kapustę, posolić, wygnieść dokładnie w dłoniach i odstawić przynajmniej na kilka minut., aby puściła sok.

W misce wymieszać mięso, odciśniętą kapustę, mąkę zioemniaczaną i jajka. Wyrobić dokładnie i doprawić. Formować małe kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju. Usmażone kotleciki przełożyć do szerokiego rondla, podlać gorącym bulionem lub wodą, dodać 2 łyżki masła i dusić ok. 15 min. Na koniec dodać koncentrat (do smaku) i śmietanę. Doprawić cukrem i jeśli trzeba solą. Zagotować Podawać z kaszą lub innymi dodatkami.

Smacznego!

Moje rady:

1 Jak już pisałam we wstępie, do sosu warto dodać drobno posiekaną cebulę, zeszkloną na wymienionych 2 łyżkach masła, również do masy mięsnej będzie idealnym dodatkiem

2. Po 15 minutach gotowania można wyjąć kotleciki z garnka, dodać śmietanę z koncentratem i zagotować, a następnie dołożyć kotleciki (wtedy z łatwością wymieszacie składniki sosu).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation